elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Policia Local de Sagunt va fer una xarrada sobre consells de seguretat per a persones majors

La Policia Local de Sagunt va fer una xarrada sobre consells de seguretat per a persones majors
  • Des de la Unitat d'Agent Tutor i la Unitat de Seguretat Ciutadana, es van explicar les diferents formes d'engany a les quals de vegades s'enfronten les persones majors

MÉS FOTOS
La Policia Local de Sagunt va fer una xarrada sobre consells de seguretat per a persones majors - (foto 2)

La Policia Local de Sagunt ha fet una xarrada sobre consells de seguretat per a persones majors en el Centre Cultural Mario Monreal, una activitat inclosa en la setmana cultural de la Unió Democràtica de Pensionistes i Jubilats (UDP). La proposta, que va sorgir de l’UDP, va ser acollida de grat per part de la Policia Local.

Davant el requeriment de les persones majors, la regidora de Policia Local, Natalia Antonino, i el cap del Cos, Rafael de Manuel, van encomanar la tasca a la Unitat d'Agent Tutor i la Unitat de Seguretat Ciutadana. Estes especialitats, pertanyents al departament i amb diferents funcions, van desenvolupar de manera conjunta un programa formatiu actual i concorde als destinataris (persones majors).

La regidora de Policia Local, Natalia Antonino, ha indicat que «és important que es donen consells i pautes d'actuació als nostres majors, es posen en coneixement les formes d'engany perquè estes pautes siguen d'utilitat». Al que ha afegit que «des del departament volem agrair a l’UDP per demanar-nos col·laboració i col·laborar amb un segment de població tan vulnerable a estos fets».

Per la seua banda, la Unitat d'Agent Tutor, amb una dilatada experiència, entre altres assumptes, a impartir xarrades destinades a escolars de diferents edats sobre matèries tan dispars com l'assetjament escolar, la violència de gènere, les noves tecnologies de la informació i comunicació, etc., va aportar la seua experiència en esta matèria desenvolupant una presentació molt visual i dinàmica, comptant per a això amb la inestimable experiència en matèria de seguretat per part de la Unitat de Seguretat Ciutadana.

La xarrada va ser impartida per l'agent Carles D.F., integrant de la Unitat d'Agent Tutor i de la Unitat de Mediació Policial (UMEPOL), amb la col·laboració de l'Inspector Francisco R.A., responsable de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC). La xarrada va tindre una duració d'aproximadament una hora i mitja durant la qual es van explicar diferents formes d'engany a les quals de vegades s'enfronten les persones majors. Enganys comesos per delinqüents habituals i l'objectiu dels quals no és un altre que, aprofitant la bona fe de les seues víctimes, sostraure'ls objectes de valor o diners en metàl·lic.

Existix multitud de formes d'engany, com ara fer-se passar per tècnics d'alguna empresa de subministraments (gas, aigua, electricitat...) i, simulant una avaria o una revisió periòdica que en realitat no ha contractat, tractar d'accedir al domicili de la seua víctima i, mentre esta cerca per exemple la documentació requerida sobre el servici, li sostrauen tot allò de valor que localitzen en altres estades de l'habitatge.

La temàtica de l'engany és molt dispar. Per exemple, fer-se passar pel familiar d'un veí per a, d'esta manera, accedir al domicili i una vegada dins cometre la seua malifeta. O els falsos peticionaris d'associacions inexistents, o els qui requerixen donatius per a revistes oficials amb les quals en realitat res tenen a veure, o el que li avisa d'una taca en la seua indumentària i s'oferix encaridament a netejar-li-la, o aquelles desconegudes que tracten d'abraçar-lo sense més, el que li oferix articles valuosos a preus irrisoris, algú que s'oferix a carregar la seua pesada compra fins a casa, etc.

En definitiva, se'ls va indicar que desconfiaren de qualsevol persona que no coneguen i tracte d'accedir al seu domicili o acostar-se a amb algun pretext, fins que confirme que el servici oferit és veraç i manca de mala intenció.

Així mateix, els policies van aportar als assistents a la xarrada una sèrie de pautes i consells per a minimitzar la probabilitat de convertir-se en víctima d'un delicte de robatori. Consells tan obvis però de vegades tan oblidats com evitar reintegraments de quantitats elevades en caixers, portar la bossa o cartera en la part davantera del nostre cos, sobretot en llocs amb massificació de persones com un mercat ambulant, portar la bossa en el costat oposat a la zona de pas de vehicles quan caminem per les voreres, evitar zones amb poca il·luminació i/o poca afluència de vianants en horaris nocturns, etc.

Després de les pautes i consells, els agents van explicar que si en algun moment som víctimes d'algun d'estos fets, no ha de caure's en la vergonya, perquè qui ha realitzat una malifeta és el delinqüent, no la víctima, i per tant es recomana sempre denunciar els fets davant la Policia, per a donar coneixement i que es tracte d'identificar i detindre el delinqüent. A més, així evitem que hi haja més víctimes com nosaltres.

Els agents també van recomanar als assistents que, fins i tot no havent sigut víctimes d'un d'estos delictes, davant qualsevol actitud sospitosa, es telefone immediatament a qualsevol dels telèfons de les Forces i Cossos de Seguretat (Policia Local, Policia Nacional o Guàrdia Civil) o al telèfon 112 genèric d'emergències.

Finalment es va obrir un torn de preguntes durant el qual es van intercanviar impressions, anècdotes i successos ocorreguts a alguns dels assistents.

La xarrada es va desenvolupar en un ambient distés i pròxim. Des del departament indiquen que este tipus d'esdeveniments incrementen la confiança dels nostres majors amb la seua Policia, acostament que sens dubte enriquix la labor de la nostra Policia Local.

Pujar