elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Policia Local de Sagunt realitza un total de 4.276 servicis en la campanya de platges de 2020

La Policia Local de Sagunt realitza un total de 4.276 servicis en la campanya de platges de 2020
  • La secció de Platges del cos local de seguretat ha presentat les estadístiques dels servicis realitzats durant els mesos d'estiu a les platges del Port de Sagunt i Almardá

MÉS FOTOS
La Policia Local de Sagunt realitza un total de 4.276 servicis en la campanya de platges de 2020 - (foto 2)

La Policia Local de Sagunt ha presentat este matí les estadístiques dels servicis realitzats a les platges del Port de Sagunt i Almardá durant la campanya d'estiu 2020. Des de juny a setembre els agents han realitzat un total de 4.276 servicis, dels quals 1.741 han sigut a la platja del Port de Sagunt i 2.535 a la platja d'Almardà. Estos inclouen servicis relacionats amb la seguretat de banyistes, vigilància del trànsit, vigilància general, seguretat ciutadana o compliment d'ordenances municipals, entre altres.

La regidora delegada de Policia Local, Natalia Antonino, ha destacat, en primer lloc, el treball realitzat per tot l'equip de Platges que «ha prestat un gran servici perquè Sagunt torne a ser, una vegada més, un municipi turísticament segur». Des de l'Ajuntament s'ha realitzat enguany un esforç extra perquè tant les platges com els seus accessos i voltants tingueren un estricte control en compliment amb la normativa covid-19, per a la qual es va elaborar prèviament un pla de contingència. Este pla s'ha basat en un reforç de la seguretat, control d'aforaments i comptatge de persones en temps real per a informar els i les turistes.

«La nostra prioritat ha sigut la de vetlar per la seguretat dels i les banyistes, però també per la vigilància del trànsit, el compliment de les ordenances, la vigilància de la seguretat ciutadana, etc. I vull recalcar que no ha sigut un estiu fàcil, però que així i tot ha sigut un estiu productiu i ple de treball. Continuarem treballant per a millorar este servici que es presta ja des de fa 19 anys perquè ens importen els nostres veïns i veïnes i la gent que ens visita, i vetlarem sempre per la seua seguretat», ha expressat Antonino.

Segons les dades estadístiques oficials, facilitades per l'inspector responsable Antonio Pacheco, destaca l'atenció a 63 persones, 39 d'elles al Port de Sagunt i 24 a Almardà, amb la col·laboració directa dels servicis de Salvament i Socorrisme en diversos rescats, així com lleus lesions o traumatismes de diversa consideració. Quant a persones extraviades, la Policia Local va localitzar a un total d'11 persones entre menors i d'avançada edat amb diferents graus de desorientació.

En l'apartat de seguretat dels banyistes també destaquen les 176 identificacions de control en les zones de pesca amb canya, de les quals 86 es van realitzar a Almardà i 90 al Port de Sagunt. Quant a la pràctica de windsurf, kitesurf i vol de cometes, es van realitzar 82 intervencions, 39 d'elles a Almardà i 43 al Port de Sagunt. I en relació amb el control de la pràctica de jocs a la platja, es van realitzar 48 servicis, 1 a Almardà i 47 al Port de Sagunt.

D'altra banda, es van realitzar un total de 79 patrulles a peu de platja, sobretot a la platja del Port de Sagunt amb una duració aproximada d'1 hora i 30 minuts. Segons informa la Policia Local, este és un dels servicis millor valorats per banyistes pel seu caràcter de proximitat.

Referent a la vigilància del trànsit, es van realitzar 86 intervencions amb autocaravanes en zones acampades no habilitades a este efecte, així com 465 assistències i intervencions amb vehicles per requeriments varis com a estacionaments en guals, problemes de circulació, etc. També s'ha intervingut en 6 accidents, amb ferits i sense.

Cal destacar que la Policia Local, quant a seguretat ciutadana, va realitzar un total de 340 identificacions a manera de treball preventiu; que va intervindre en un total de 5 ocasions per xicotets robatoris i furts al descuit, sent 4 a la Platja del Port de Sagunt i 1 en la zona d'Almardà. D'altra banda, es van realitzar quatre detencions relacionades amb violència de gènere, lesions, requisitòria i drogues. En total, s'ha detectat droga fins a 15 ocasions, en xicotetes quantitats de marihuana i haixix, així com un paquet de 500 gr d'esta última que va ser localitzada per la Policia en la riba de la platja d'Almardà.

En els controls de compliment de les ordenances municipals, es van identificar els xips de 172 animals per diferents motius, així com es van revisar els llocs de venda no sedentària i la venda ambulant en el passeig marítim en 163 ocasions. Quant a denúncies per infraccions detectades per incompliment a les ordenances municipals han sigut 141; 62 per banys amb bandera roja, 11 per portar gossos solts en la riba, 23 per pesca, 2 per vol no autoritzat de drons i parapent, 6 per tendals tancats per a guardar lloc, 2 d'estacionament en dunes, 3 en acampades i 30 intervencions amb establiments a la platja. Això suposa un increment d'un 361% respecte a la temporada passada.

Altres servicis realitzats van ser d'atenció ciutadana en la reguarda d'Almardà en un total de 182 ocasions, bé personalment o via telefònica; es va adonar de deficiències en la via pública en 49 ocasions; 943 vegades es va vigilar pel compliment de directrius diàries com a vigilància d'actes lúdico-esportius en platges o vigilàncies especials relacionades amb violència de gènere, entre altres servicis; a més, en 113 ocasions els agents van recollir qualsevol requeriment directe durant el seu servei col·laborant amb la ciutadania.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha destacat la implicació de tot l'equip humà que participa en la temporada de platges perquè isca tan bé com siga possible amb un resultat molt satisfactori i ha explicat que, des de l'Ajuntament de Sagunt, s'ha seguit la línia dels últims anys del departament de Turisme de posicionar a Sagunt com un referent de seguretat. «A més de ser una ciutat molt completa quant a patrimoni, cultura, etc, també volíem oferir una cosa única que ens permeta diferenciar-nos com a producte turístic, i en eixe sentit la seguretat ha jugat un paper essencial».

D'altra banda, quant a l'increment d'intervencions per part de la Policia Local, segons explica l'alcalde es deu al fet que «hem focalitzat la nostra atenció a respondre a les reclamacions de la ciutadania quant a qüestions de convivència, perquè siga tan bé com siga possible i amb l'objectiu de visquem millor en respecte els uns i els altres; això explica l'incrementat de les intervencions amb la finalitat d'escoltar i resoldre les peticions de la ciutadania». En definitiva, Moreno ha reconegut la labor que s'ha dut a terme durant esta temporada estival i l'ha qualificada de «professional, transparent i amb gran capacitat de reacció davant un entorn tan canviant enguany». Finalment, ha assegurat que l'Ajuntament ja comença a preparar la pròxima temporada amb l'objectiu de continuar prestant el millor servici a la ciutadania.

Mesures de seguretat per la covid-19

A conseqüència de la pandèmia, i a petició de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, enguany s'ha creat un òrgan gestor encarregat de vetlar per la seguretat a les platges, responsable d'articular i coordinar les mesures d'intervenció per a garantir el distanciament social, control d'accés i aforaments. En este sentit, la Conselleria ha facilitat a l'Ajuntament una trentena d'auxiliars de platja la missió de la qual ha sigut la de vetlar pel compliment de les mesures de seguretat i informar la ciutadania d'estes mesures, entre altres tasques.

Així mateix, des del departament de Turisme s'ha creat l'aplicació ‘Sagunt amb Tota Seguretat’ en la qual s'ha facilitat en temps real l'aforament de cada platja gràcies al comptatge del dron de salvament i a la informació facilitada per la Policia de Platges.

Formació per a millorar la seguretat ciutadana

La Policia Local de Sagunt, a través de la seua secció de Platges, forma part en l'actualitat, entre altres, d'una xarxa de professionals, investigadors i docents centrats en les activitats de prevenció i socorrisme, el propòsit principal del qual és sumar esforços cooperatius per a previndre ofegaments, evitar accidents i millorar intervencions de rescat aquàtic i primers auxilis. Es tracta del Grup Internacional d'Activitats de Prevenció i Socorrisme ‘GIAPS’, un projecte que compta en l'actualitat amb l'aval directe de 74 entitats públiques, organismes, associacions i empreses, així com 132 investigadors de 10 països. Este projecte destaca iniciatives municipals com la de Sagunt, que ha creat una secció de policia de platges que està garantint una major seguretat al voltant dels espais aquàtics i que està aportant un suport d'inqüestionable valor als servicis de socorrisme.

Exercicis de coordinació, simulacres

A més, enguany la Policia de Platges ha participat al costat de socorristes, servici mèdic i dron de rescat en la realització de diversos simulacres, com per exemple el que es va realitzar de manera coordinada amb Salvament Marítim el passat 23 d'agost que va consistir en una maniobra de rescat per un helicòpter a un pacient greu per a evacuar-lo per via aèria i el seu posterior trasllat al centre sanitari.

Finalment, des de Policia Local de Sagunt també destaquen la labor que realitzen a través del seu perfil corporatiu en Facebook, en el qual han oferit informació en temps real de les banderes que onejaven a cada moment a les platges del municipi, així com de la previsió del temps segons dades d'Aemet, o de qualsevol incidència d'interés per a banyistes i visitants. Estes publicacions amb informació rellevant de servei públic han aconseguit durant este estiu un abast de 263 358 persones, segons dades estadístiques de Facebook.

Pujar