elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les obres de rehabilitació del Bé d'Interés Cultural del Grau Vell són pròximes a la seua finalització

Les obres de rehabilitació del Bé d'Interés Cultural del Grau Vell són pròximes a la seua finalització
  • Els treballs de restauració del conjunt defensiu, que van començar a l'octubre, ascendixen a més de 900 000 €

MÉS FOTOS
Les obres de rehabilitació del Bé d'Interés Cultural del Grau Vell són pròximes a la seua finalització - (foto 2)

Les obres de restauració del conjunt defensiu del Grau Vell avancen a molt bon pas i són pròximes a la seua finalització. Així ho ha manifestat l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, que junt al regidor de Contractació, Javier Raro, han visitat les obres d’este Bé d'Interés Cultural que van començar a executar-se el passat octubre i tenen un termini d'execució de 8 mesos. El Grau Vell és part del patrimoni immoble de gran importància i singularitat de Sagunt, ja que es tracta de les antigues instal·lacions portuàries de la ciutat que encara es conserven amb els seus elements fonamentals i daten dels segles XVI i XVIII. Així mateix, es tracta d'un exemple únic en tota la Comunitat Valenciana d'antic grau. El seu conjunt defensiu suma un total de 2.127 metres quadrats que inclouen la torre, la bateria, els magatzems i el pati tancat.

Amb estes obres «pretenem recuperar els magatzems del segle XVIII i la torrassa defensiva del segle XVI i amb això recuperar part de la nostra història, particularment, relacionada amb la mar ja que Sagunt porta des dels seus orígens sent una ciutat portuària lligada al Mediterrani», ha explicat l'alcalde. A més, el primer edil ha manifestat que la voluntat de l'Equip de Govern és convertir este lloc en un centre museològic que explique tota eixa part de la història de la ciutat i la seua relació amb la mar.

El projecte de restauració del Grau Vell inclou diferents actuacions que afecten el fortí o la torre medieval i un refugi de la Guerra Civil que es troba adossat a l'edifici, així com al pati posterior del fortí i al magatzem. L'objectiu d'estes obres era restaurar el conjunt defensiu per a preservar la memòria històrica i convertir-lo, finalment, en un Centre d'Interpretació de la cultura mediterrània i de la vinculació de Sagunt amb la mar a través dels successius ports antics i moderns que s'han anat succeint en este espai.

Per este motiu, el projecte relacionat amb este emblemàtic entorn va més enllà de les obres de restauració que s'estan executant i per a desenvolupar-lo completament l'Ajuntament de Sagunt, a més d'una inversió pròpia de 317 600 euros, compta amb el cofinançament de la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana que aporta 410 981 euros; amb una aportació de Red Eléctrica Española (REE) de 492 666 euros; amb una aportació de 158 000 euros de la Diputació Provincial de València a través del Pla de Serveis i Obres Municipals (SOM) i finalment 315 074 euros del programa del 1’5 Cultural del Ministeri de Foment, segons una resolució provisional signada el 3 de juny d'enguany.

A l'octubre de 2019 es va signar l'acta de replanteig del contracte, un mes després que la Junta de Govern de l'Ajuntament de Sagunt les adjudicara a la UTE Grau Vell de Sagunt per 812 950,32 euros (IVA inclòs), encara que per necessitats del projecte s'ha fet un modificat que incrementa l'actuació en 100 000 euros. Amb esta inversió, l'Ajuntament de Sagunt està restaurant i posant en valor el fortí defensiu (torre, bateria, pati d'armes posterior, magatzems i espais annexos com a murs). Les obres es van plantejar com a urgents i necessàries per a preservar este element patrimonial declarat Bé d'Interés Cultural i per a detindre el procés de deterioració que podia conduir a la ruïna el conjunt defensiu i portuari del Grau Vell.

En el projecte se subratlla especialment la necessitat de conservar esta part del Grau Vell per ser testimoniatge excepcional dels antics graus valencians que ja han desaparegut fins a convertir-se en ports moderns.

La recuperació d’este BIC (Bé d'Interés Cultural) és el revulsiu per a continuar la tasca de millora del conjunt i de cadascun dels seus espais de valor patrimonial històric i natural, iniciativa que s'està promovent des de l'Ajuntament de Sagunt a causa del beneficiós potencial que això suposa per a la ciutat.

Pujar