elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple Municipal de Sagunt mostra el seu suport a l'Atenció Primària de la Sanitat Pública perquè siga universal, accessible i de qualitat

El Ple Municipal de Sagunt mostra el seu suport a l'Atenció Primària de la Sanitat Pública perquè siga universal, accessible i de qualitat
  • Este acord demana que es garantisca que els centres de salut estiguen oberts i siguen accessibles, pròxims i sense llistes d'espera, donant prioritat a les consultes presencials, especialment per als grups més vulnerables i afectats per la bretxa digital

La Corporació Municipal va acordar en l'última sessió ordinària del Ple d'abril que es garantisca que els centres de salut estiguen oberts i siguen accessibles, pròxims i sense llistes d'espera, donant prioritat a les consultes presencials, especialment per als grups més vulnerables i afectats per la bretxa digital.

A més, es va acordar demanar al Govern Espanyol i a la Generalitat Valenciana, la recuperació del que s’ha retallat en els últims anys, incrementant el pressupost de l'Atenció Primària des del 14 % actual fins al 25 % del total de despesa sanitària pública. També es va pactar demanar a la Generalitat Valenciana, una major autonomia de gestió per als Centres de Salut, perquè puguen adaptar el seu servici a les necessitats de la població, adequant el número, la varietat i les funcions dels seus professionals, disminuint així la burocràcia i les activitats sense valor afegit per a la salut dels pacients. A més de dotar l'Atenció Primària dels recursos suficients per a realitzar activitats formatives, docents i d'investigació.

Així mateix, es va acordar demanar també a la Generalitat Valenciana, l'impuls de la participació ciutadana en l'Atenció Primària, mitjançant la promoció dels Consells de Salut de Zona, perquè la ciutadania participe al costat dels professionals del Centre de Salut en l'orientació comunitària d'este, mitjançant el desplegament de programes de promoció i educació per a la salut i en la millora i democratització de la seua governança. A més, «com a Ajuntament, ens comprometem a continuar treballant i lluitant per a aconseguir una atenció primària universal, accessible i de qualitat», tal com apunta l'acord.

Esta proposició de suport a l'atenció primària va ser presentada pel grup municipal d'Esquerra Unida i defensada pel regidor Roberto Rovira i aprovada amb els vots a favor del PSOE, Compromís, Iniciativa Porteña, Partit Popular, Esquerra Unida, Ciutadans i el regidor no adscrit, i l'abstenció de VOX.

Tal com recull el text argumentatiu de l'expedient, «el sistema sanitari públic ha patit una progressiva deterioració per les retallades pressupostàries que es van decidir en 2011», i per este motiu, «l'Atenció Primària (AP) ha vist disminuir els seus pressupostos i perdut autonomia». En eixe sentit, «les principals conseqüències d'este desborde estan sent la falta d'accessibilitat de la població i la ruptura de la continuïtat assistencial dels equips d'atenció primària», la qual cosa ha suposat que «la precarietat de mitjans que l'AP tenia abans de la Covid ha augmentat i la seua labor principal d'atenció sanitària als problemes de salut freqüents de la població ha quedat notablement reduïda».

Pujar