elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La licitació del contracte de les obres de la nova Ciutat de la Justícia de Sagunt s'iniciarà previsiblement a partir de la primavera de 2021

La licitació del contracte de les obres de la nova Ciutat de la Justícia de Sagunt s'iniciarà previsiblement a partir de la primavera de 2021
  • Segons ha explicat la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, hui en la seua visita a Sagunt, la idea és que es pose ja en marxa el procés de licitació del projecte tècnic i en un termini de 8 a 10 mesos es puga iniciar la licitació del contracte d'obres

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha visitat hui la parcel·la on es construirà la nova Ciutat de la Justícia de Sagunt, junt a l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i altres autoritats. Un projecte que suposarà una inversió de prop de 14 milions d'euros per a traslladar els actuals jutjats a una nova seu, concretament en l'encreuament de la travessia Fausto Caruana amb el carrer Carmen Martín Gaite. El nou edifici tindrà entre 2 i 5 plantes per a complir les necessitats actuals però amb vista al futur i, a més, albergarà la seu de la fiscalia, l'oficina d'atenció a les víctimes o la unitat de valoració, entre altres dependències.

Este serà el següent pas després que l'Ajuntament de Sagunt aprovara en ple la cessió d'una parcel·la de 9700 m² a la Conselleria el març passat per a l'edificació de la nova seu judicial de Sagunt i que esta cessió fóra acceptada per la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic al juny. Posteriorment a la visita, la consellera ha signat en el Llibre d'Honor del consistori i ha explicat en roda de premsa els detalls del projecte amb l'alcalde.

La consellera ha detallat que dels 9700 m², l'edifici ocuparà 9000 m² i serà un referent a la ciutat i a la comarca «perquè volem que siga modern, funcional, segur, sostenible, respectuós amb el medi ambient i que a més siga accessible per a tota mena de persones, ja que volem acabar amb la imatge que té la justícia d'edificis obsolets amb falta de seguretat i servicis i que a més no resulten agradables per als usuaris, especialment per a les víctimes».

A més, ha explicat que la nova Ciutat de la Justícia comptarà amb tots els servicis necessaris que han d'integrar-se dins d'un servici públic de justícia i ha avançat que per a este 2020 «sol·licitarem al Ministeri de Justícia la inapel·lable necessitat d'un nou jutjat perquè en 2021 entrem amb 7 jutjats, fet que evidenciarà la falta d'espai en l'actual edifici». Per això mateix, ha continuat, «la idea és posar en marxa ja la licitació del projecte bàsic perquè en un termini mitjà de 8 a 10 mesos puguem tindre ja preparat el projecte i iniciar el procés de licitació de l'execució de l'obra a partir de la primavera de 2021, com a compromís de la Conselleria i del Consell com a part del pla d'infraestructures dels objectius fonamentals de legislatura» que, segons ha explicat la consellera, és dinàmic i canviant, ja que es va iniciar amb un pressupost de 200 milions d'euros i que es va ampliant segons les necessitats. Amb tot això, abans que acabe la legislatura, es preveu que en 2023 ja hagen començat les obres de la nova Ciutat de la Justícia de Sagunt.

Per part seua, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, que ha agraït la presència a Sagunt de la Consellera, ha declarat que des de la seua arribada l'Equip de Govern entenia la necessitat que té Sagunt amb determinades infraestructures, com per exemple amb els jutjats. «Enteníem que l'edifici actual havia arribat al seu límit i que, per tant, es requeria d'una inversió i d'iniciar tots els tràmits per part de l'Ajuntament per a facilitar al màxim a la Generalitat eixa inversió», ha afirmat Moreno.

Així mateix, el primer edil ha considerat que cal ser responsables, per part dels municipis, quan es plantegen este tipus d'actuacions, ja que la ciutat no havia d'esperar que la Generalitat «vinguera amb els diners, sinó que el consistori havia de tindre els deures ben fets i per això ens hem concentrat durant estos últims mesos en què tota la part municipal estiguera completa i que, a partir d'ací, poguérem parlar d'eixe projecte de Ciutat de la Justícia que treballarem juntament amb la Conselleria».

D'altra banda, Moreno ha agraït tot el suport de la Conselleria, ja que la seua resposta ha sigut immediata i que, gràcies a això, es pot parlar d'un projecte conjunt. Així mateix, l'alcalde també ha volgut ressaltar que esta proposta era una cosa que la consellera portava en ment durant la legislatura anterior, i que segons ha concretat, ara s'està materialitzant i s'està fent el possible perquè puga ser una infraestructura útil per a la ciutadania.

Després de la cessió de la parcel·la a la Generalitat començaran els tràmits per a tindre un nova Ciutat de la justícia a Sagunt

Segons el document de cessió de la parcel·la on se situarà el nou edifici, que va ser acceptat per la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic al juny, correspondrà a l'Ajuntament dotar-la dels servicis urbanístics necessaris de conformitat amb la normativa urbanística valenciana i d'adoptar els projectes necessaris a este efecte. Així mateix, el consistori eliminarà qualsevol obstacle, servitud o impediment que poguera dificultar el normal desenvolupament de les obres i de tots aquells que es descobriren amb posterioritat, així com a adoptar les mesures necessàries a este efecte.

Per part seua, la Generalitat mantindrà la titularitat del bé mentre dure l'activitat per a la qual se cedix. De no destinar-se a la fi pel qual se cedix o deixara de prestar el servici, la titularitat del terreny es retornarà a l'Ajuntament de Sagunt. A més, l'immoble acceptat s'incorporarà a l'inventari general de béns i drets de la Generalitat en concepte de bé de domini públic afecte al servici públic de l'administració de justícia i adscrit a la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública a qui correspon les competències de les instal·lacions, inclosa la seua administració, defensa i conservació, així com d'inscripció a nom de la Generalitat en el Registre de la Propietat i en el Cadastre.

Pujar