elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'exposició Dones amb molta Història estarà en el Centre Cultural Mario Monreal del 22 d'octubre al 12 de novembre

  • L'entrada és lliure i l'horari serà de dilluns a divendres de 9.00 a 21.00 hores

Divendres que ve, 22 d'octubre, el Centre Cultural Mario Monreal acull a les 19.00 hores la inauguració de l'exposició Dones amb molta Història de Amigas Supervivientes, que estarà oberta al públic fins al 12 de novembre. L'entrada és lliure i l'horari serà de dilluns a divendres de 9.00 a 21.00 hores. Esta activitat forma part de la programació de tardor que organitza la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt.

Este projecte va nàixer inicialment com una col·lecció de marcapàgines amb il·lustracions de dones valencianes, els seus èxits i aportacions. La recreació que va realitzar la seua autora, Empar M. Morales, de cadascuna d'elles va fer créixer el projecte coeducatiu i convertir-lo en esta mostra i en un programa divulgatiu en els centres educatius de primària i secundària.

Dones amb molta Història contribuix a recuperar la genealogia de les dones pioneres de la Comunitat Valenciana en l'educació, les lletres, les arts, la ciència o la política. L'exposició està composta per un panell amb la imatge de les 18 dones en horitzontal, un panell amb la història de l'exposició, díhuit panells amb les imatges de les dones i díhuit cartells informatius que acompanyen les imatges.

Les 18 dones de l'exposició es dividixen en set blocs, d'una banda està el bloc de les Coeducadores, on hi ha dones com Francisca Sanchis Ferrer, mestra, republicana i naturista; Olímpia Arozena Torres, doctora en filosofia i lletres i professora; María Ángeles Belda Soler, professora, cronista i escriptora; Alejandra Soler Gilabert, professora, traductora, sindicalista i feminista; Nieves Simón Rodríguez, activista feminista i coeducadora. D'altra banda, el de les Escriptores el formen Sor Isabel de Villena, primera escriptora en valencià i una de les primeres teòlogues feministes; Carmelina Sánchez-Cutillas Martínez del Romero, historiadora, novel·lista i poeta de la generació del 50; Isabel-Clara Simó Monllor, escriptora i periodista; i Didín Puig Grau, periodista, escriptora i activista cultural valenciana.

D'altra banda està la Impressora, que és Jerònima Galés, la primera dona impressora. A més, bloc d'Arts: Pintura i Música el composen Juana Concepción Francés de la Campa, pintora; Matilde Salvador Segarra, compositora d'òperes, música escènica i música coral i pintora. En este sentit, el de Ciència i Medicina, el formen Concepción Aleixandre Ballester, mèdica ginecòloga, inventora, pedagoga, feminista i abolicionista; Manuela Solís Clarás, ginecòloga i investigadora, i Isabel Torres Devesa, anestesista i pediatra.

El bloc de Política és el de Guillermina Medrano Aranda, primera dona regidora a l'Ajuntament de València després de les eleccions de febrer de 1936, i Asunción Cruañes Molina, diputada en la legislatura constituent de 1977, una de les 27 mares de la Constitució espanyola. Finalment el de Judicatura és el de l'advocada María de Ascensión Xirivella.

Pujar