elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'EVha implementarà a Sagunt el seu nou servei de mediació comunitària i administració de comunitats veïnals

L'EVha implementarà a Sagunt el seu nou servei de mediació comunitària i administració de comunitats veïnals
  • Unes 250 famílies del bloc Baladre II i Racó de l'Horta podran beneficiar-se d'este acompanyament que posa al seu abast la Generalitat per a ajudar-los en la gestió de les finques i millorar la convivència en els veïnats

MÉS FOTOS
L'EVha implementarà a Sagunt el seu nou servei de mediació comunitària i administració de comunitats veïnals - (foto 2)

La Generalitat Valenciana, a través de l'Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha), adscrita a la Vicepresidència Segona del Consell i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, implementarà a Sagunt el nou servei de mediació comunitària i administració de comunitats veïnals del parc públic d'habitatges que està posant en marxa a tot el territori.

Este servei, del qual es podran beneficiar unes 250 famílies del bloc Baladre II i Racó de l'Horta, està orientat a millorar la convivència veïnal ajudant i assessorant els veïns i les veïnes en la gestió de les finques i les comunitats. A més a més, es comptarà amb un espai físic per a l'atenció personal de les famílies en el propi municipi, que en este cas s'instal·larà en les dependències de la Tinença d'Alcaldia de Baladre, i que servirà també com a espai de reunió per a les trobades periòdiques que es realitzen.

Fins a 25 comunitats veïnals (16 en Baladre II i 9 en Racó de l'Horta), amb un total de 257 habitatges (de les quals 122 corresponen a Baladre II i les restants 135 a Racó de l'Horta) comptaran amb l'assistència d'un equip complet d'intervenció social compost per un treballador social, un integrador social, una persona que farà les tasques de conserge i una altra persona que acompanyarà en tasques d'administració de finques. A més a més, este grup professional estarà recolzat per un equip comú, per a tot el territori, que es completarà amb perfils de juristes i economistes, entre altres perfils, per a ajudar les famílies en tasques que moltes vegades han d'abordar de manera autònoma.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el director general de l'EVHA, César Jiménez, han presentat este dijous este servei acompanyats pel tinent d'alcalde de Baladre, Guillermo Sampedro; el regidor delegat de Serveis Socials, Alejandro Sotoca; i el regidor delegat d'habitatge, Quico Fernández.

«Des de l'Ajuntament rebem com una molt bona notícia esta iniciativa perquè també permetrà als veïns i les veïnes tindre un equip de referència al qual poder dirigir-se en cas que sorgisquen problemes de convivència», ha manifestat el primer edil.

«Este programa permetrà analitzar i valorar conjuntament també amb el Departament de Serveis Socials quina és la situació de les famílies d'estes zones, detectar qualsevol tipus de problema, ja siga la presència de massa persones en un pis com la infrautilització d'este, així com administrar les comunitats», ha explicat Moreno.

El director general de l'EVha, César Jiménez, per la seua part, ha remarcat que «Sagunt és sempre una referència en les polítiques d'habitatge i en la col·laboració amb la Vicepresidència Segona» i ha assenyalat, també, que esta actuació esdevé una iniciativa «totalment diferent» que des de l'EVha s'havia diagnosticat com «necessària»: l'acompanyament social que permetrà que les inversions de la Conselleria d'Habitatge en el municipi siguen «més efectives i duradores en el temps».

Respecte a l'espai físic d'atenció al veïnat, Jiménez ha matisat que es troba encara en la fase inicial d'habilitació dels espais i de contacte amb els veïns i veïnes així com amb les associacions. «És molt important comptar amb eixe teixit social que hi ha en els entorns i anirem de la mà de les associacions de veïns i dels administradors de finques que hi haguera en els diferents entorns», ha comentat. «No hem vingut a substituir res sinó a millorar allò que ja funciona; si hi ha alguna cosa que funciona, ho mantindrem», ha aclarit. «Tenim moltes esperances en què este projecte servisca per a millorar la convivència», expressava.

Entre les funcions que s'oferiran mitjançant este acompanyament figuren la creació de fòrums transversals col·laboratius de participació veïnal i associativa en cada grup d'habitatges; l'anàlisi i valoració de les situacions socials de les famílies; l'administració de les comunitats (gestió de la comptabilitat i els comptes bancaris comunitaris, aprovació de comptes anuals, custòdia de claus d'elements i espais comuns, control d'accessos a estos espais o coordinació de les necessitats de manteniment amb l'EVha); comprovació del manteniment dels elements comuns dels edificis, finques, blocs, portals, aparcaments, zones enjardinades, etcètera, setmanalment i vetlar pel seu bon estat de conservació; implantació i seguiment del programa de regularització de subministraments; consensuar les normes de convivència aprovades mitjançant processos participatius i vetlar pel compliment dels reglaments de règim interior que sorgisquen d'ells; disseny i execució d'accions per a la difusió comunitària i la conscienciació veïnal en matèria de convivència mitjançant accions i activitats grupals i individualitzades, aplicant eines i metodologies de mediació davant possibles situacions de conflicte o incompliment de la normativa comuna; supervisar la neteja dels elements comuns i el compliment dels torns; difusió i subscripció del Compromís social en l'ús d'un habitatge públic; programar estratègies enfront de la morositat i mecanismes de suport social; emissió de rebuts; atenció personalitzada a les persones adjudicatàries davant dubtes, suggeriments, queixes, reclamacions; suport tècnic en plans de rehabilitació d'edificis i zones comunes; o un servei d'urgència 24 hores, caps de setmana i festius inclosos, per a ajudar a resoldre incidències socials, jurídiques o d'una altra índole veïnal o comunitària.

«És imprescindible que totes aquelles coses que afecten els veïns i les veïnes, i als espais comuns, es cuiden de manera adequada. Tot això es pot emmarcar dins d'eixa gran estratègia que tenen la Generalitat i l'Ajuntament de Sagunt de treballar en inversions i solucions per als barris de Baladre i Racó de l'Horta», ha afegit l'alcalde.

«Els ajudarem a constituir la pròpia comunitat de veïns, que moltes vegades no s'havia aconseguit, ja que no hi havia gent que fera el pas d'assumir eixa responsabilitat; els acompanyarem en la gestió dels rebuts; a ser més àgils en la resposta davant les necessitats dels veïns per mancances en el manteniment, per avaries puntuals; també a mantindre la neteja d'estos entorns; quan es detecte alguna necessitat extra; i a tindre major capacitat de connectar i de resposta», ha puntualitzat Jiménez.

La Generalitat, a través de l'EVha, ha reservat per a este pla per a tota la Comunitat Valenciana un pressupost de licitació de 5.694.381 euros, IVA inclòs, per als pròxims tres anys, a raó d'1.568.700 euros per any (sense IVA). El contracte amb l'empresa adjudicatària serà prorrogable anualment per dos anys més, de manera que el valor estimat total de la inversió en el contracte per a la prestació d'esta assistència serà finalment de fins a 7.843.500 euros. Este servei s'emmarca dins dels plans dissenyats a fi d'aconseguir la cohesió social dels barris.

Pujar