elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'alcalde de Sagunt visita les obres de restauració del complex defensiu del Grau Vell amb la delegada regional de Red Eléctrica de España

L'alcalde de Sagunt visita les obres de restauració del complex defensiu del Grau Vell amb la delegada regional de Red Eléctrica de España
  • El projecte global de posada en valor del conjunt defensiu ascendix a més de 900 000 € d'inversió i compta amb aportacions del Fons FEDER, la Diputació de València, Red Eléctrica de España, el 1’5% cultural i de l'Ajuntament de Sagunt

MÉS FOTOS
L'alcalde de Sagunt visita les obres de restauració del complex defensiu del Grau Vell amb la delegada regional de Red Eléctrica de España - (foto 2)

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i la delegada de Red Eléctrica de España a la Comunitat Valenciana, Maite Vela, han visitat hui les obres de restauració del complex defensiu del Grau Vell, un conjunt de fortificacions construïdes durant els segles XVI i XVII, per al projecte global dels quals s'han invertit 900 000 € i ha comptat amb aportacions del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), la Diputació de València, Red Eléctrica de España, el 1’5% cultural i de l'Ajuntament de Sagunt. A la visita també ha assistit el regidor de Contractació, Javier Raro.

Este complex defensiu, declarat en 2003 com Bé d'Interés Cultural amb la categoria de Monument, està situat en l'antic port de la ciutat i està format per una torre-bateria i els magatzems comercials, entre altres immobles, constituint així un exemple únic de grau a la Comunitat Valenciana, antigues platges obertes en les quals es construïa una torre o baluard de vigilància costanera.

Les actuacions de rehabilitació de la torre de Grau Vell i el fortí, realitzades en virtut d'un acord de col·laboració signat entre el consistori i Red Eléctrica en 2014, s'han centrat en detindre el procés de deterioració que pot conduir a la seua ruïna i convertir este monument en un espai visitable per a destacar la seua importància des del punt de vista arquitectònic, històric i paisatgístic.

Concretament, s'ha rehabilitat la torre, la bateria i el refugi de la Guerra Civil, a més de recuperar l'antic fossat que envolta la bateria i reconstruir els murs adjacents, a més de la instal·lació d'il·luminació elèctrica i la construcció d'escales per a permetre el seu accés. A més, s'ha adequat el pati posterior del fortí com a plaça pública per a l'accés al recinte i s'han efectuat treballs per a la recuperació del magatzem del nord, rehabilitant la coberta i l'estructura sustentable i per a la restauració de la façana i els espais interiors, en els quals s'ha emprat paviment i fusteria històrica.

Per a l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, este complex és part de la història de la ciutat ja que es pot veure com ha evolucionat la relació de Sagunt amb la mar tant en termes defensius com des del punt de vista comercial i del que ha suposat per a la ciutat. «Era una obligació per part de l'Ajuntament posar en valor una joia arquitectònica com esta», ha explicat l'alcalde, qui ha agraït la visita de la delegada regional de Red Eléctrica i la voluntat d'ajudar a Sagunt a posar en valor este recinte. El primer edil ha recordat que els primers passos d’este projecte es van iniciar en 2007 i que va ser en l'anterior legislatura quan se li va donar l'espenta definitiva i «si som ací és gràcies a la col·laboració de moltes persones que han permés que tinguem el recinte en un estat òptim que animarà a moltes persones a visitar este enclavament de la nostra ciutat quan finalitze la restauració».

Per la seua banda, la delegada regional de Red Eléctrica, Maite Vela, ha ressaltat la importància de posar en valor la memòria històrica de la Comunitat Valenciana a través de la rehabilitació del seu patrimoni històric. «El desenvolupament sostenible del nostre país passa per reivindicar la seua cultura i, per a això, és necessari invertir recursos en la conservació del patrimoni històric i ambiental del territori», ha subratllat Vela, qui ha indicat a més que «tan important és l'impuls de les infraestructures per al desenvolupament de la regió com la conservació del seu llegat històric».

Però el projecte relacionat amb este emblemàtic entorn va més enllà de les obres de restauració i, per a desenvolupar-lo completament, l'Ajuntament de Sagunt, a més d'una inversió pròpia de 317 600 euros, compta amb el cofinançament de la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana que aporta 410 981 euros; amb una aportació de Red Eléctrica de España (REE) de 492 666 euros; amb una aportació de 158 000 euros de la Diputació Provincial de València a través del Pla de Serveis i Obres Municipals (SOM) i finalment 315 074 euros del programa del 1’5 Cultural del Ministeri de Foment, segons una resolució provisional signada el 3 de juny d'enguany.

A l'octubre de 2019 es va signar l'acta de replanteig del contracte, un mes després que la Junta de Govern de l'Ajuntament de Sagunt les adjudicara a la UTE Grau Vell de Sagunt per 812 950,32 euros (IVA inclòs), encara que per necessitats del projecte s'ha fet un modificat que incrementa l'actuació en 100 000 euros. Amb esta inversió, l'Ajuntament de Sagunt ha restaurat el conjunt per a posar en valor el fortí defensiu (torre, bateria, pati d'armes posterior, magatzems i espais annexos com a murs). Les obres es van plantejar com a urgents i necessàries per a preservar este element patrimonial declarat Bé d'Interés Cultural i per a detindre el procés de deterioració que podia conduir a la ruïna el conjunt defensiu i portuari del Grau Vell.

En el projecte se subratlla especialment la necessitat de conservar aquesta part del Grau Vell per ser testimoniatge excepcional dels antics graus valencians que ja han desaparegut fins a convertir-se en ports moderns.

La recuperació d’este BIC (Bé d'Interés Cultural) és el revulsiu per a continuar la tasca de millora del conjunt i de cadascun dels seus espais de valor patrimonial històric i natural, iniciativa que s'està promovent des de l'Ajuntament de Sagunt a causa del beneficiós potencial que això suposa per a la ciutat.

Pujar