4 de juny de 2020 4/6/20

L'alcalde i els delegats de Platges i d'Almardá s'han reunit amb la Demarcació de Costes de València

  • En la reunió han tractat la situació actual de degradació de les platges del nord de Sagunt i els possibles efectes del projecte d'espigons de les platges del sud de Castelló

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor de Platges, Roberto Rovira; i el tinent alcalde de'Almardà, Pepe Gil, s'han reunit este matí amb la Demarcació de Costes de València per a tractar l'actual situació de degradació que patixen les platges del nord de Sagunt, així com els possibles efectes que podria tindre el projecte d'espigons de les platges del sud de Castelló sobre les del municipi.

En este sentit, l'alcalde ha apuntat que ha sigut “una reunió agredolça”. D'una banda, com a aspecte positiu, destaca que “ens han especificat que, teòricament, el nostre projecte és el prioritari a la província de València i que, de fet, tindrem un projecte abans d'estiu sobre quina serà la intervenció que s'executarà a les platges del nord de Sagunt i també de Canet. A més, eixe projecte, en principi, s'executarà durant els pròxims dos anys, és a dir, que en dos anys ja veurem obres i intervencions a les platges d'Almardà, Corint i Malvarrosa. Això és un aspecte positiu perquè denota que hi ha un compromís per ser la prioritat com a projecte i també en temps i que realment això es durà a terme”.

En canvi, la part que Darío Moreno considera negativa de la reunió i que els ha deixat insatisfets és que “nosaltres, en primer lloc, hem sol·licitat que ens responguen a les al·legacions, i ens han respost que eixe tipus d'al·legacions es responen de forma genèrica i que, per tant, part del text que hem trobat ja en la Declaració d'Impacte Ambiental podem entendre-lo com una resposta, la qual cosa per a nosaltres no és suficient i per això hem sol·licitat que es duga a terme un informe responent particularment a les preocupacions tant dels veïns d'Almardà com les nostres”.

Una altra de les qüestions que els representants de l'Ajuntament de Sagunt han sol·licitat en la reunió és que el projecte d'Almenara es duga a terme alhora que el projecte de les platges del nord de Sagunt i de Canet. Davant això, segons explica l'alcalde, la Demarcació de Costes els ha respost que és una qüestió que excedix de les seues competències i que depén de la Demarcació de Costes de Castelló i de la Direcció General a Madrid, per la qual cosa no s'han pogut comprometre a res.

Sobre este projecte d'Almenara, continua explicant Darío Moreno, han apuntat que no és una cosa imminent, que encara li queda una sèrie de passos per davant i que, després, s'haurà d'avaluar si realment per part de la Direcció General es pressupostarà el projecte per a dur-lo a terme de forma veloç. “Per això precisament volíem mantindre una reunió com la de hui, per a explicar que nosaltres entenem que les dos actuacions s'han de fer alhora, no perquè estem en contra del projecte d'Almenara ni de La Llosa ni molt menys, sinó perquè volem que s'accelere al màxim el nostre projecte i tots dos es puguen dur a terme al mateix temps”, aclarix l'alcalde.

Tenint en compte que este ha sigut el resultat de la reunió, Moreno considera que “ens hem quedat insatisfets i els hem demanat que, com a mínim, tinguen preparades mesures de mitigació davant els possibles efectes negatius; els hem explicat que tenim un problema molt greu amb un escaló a la platja i això fa que el bany fins i tot siga insegur. Precisament per això, hem demanat que estes actuacions de retirada de grava, d'eliminació de l'escaló, etc, han de tindre-les previstes en els pressupostos de l'any que ve i que s'han de dur a terme amb continuïtat, perquè, lamentablement, mentre no es duen a terme les intervencions necessàries en tota la platja eixe escaló continuarà reproduint-se i caldrà actuar contínuament”.

En este sentit, l'alcalde de Sagunt ha destacat que la reunió ha sigut positiva perquè ja disposen d'uns terminis més concrets i que continuaran damunt d'això, però, d'altra banda, “també suposa un pitxer d'aigua freda respecte a les pretensions que nosaltres teníem, així que continuarem defensant els interessos de la nostra ciutat, per descomptat els interessos d'Almardà, Corint i Malvarrosa, i sol·licitarem una reunió amb la Demarcació de Costes i intentarem parlar també amb la Direcció General a Madrid. I, per descomptat, totes les accions estan damunt de la taula, incloent-hi possibles accions legals si entenem que els nostres drets estan sent vulnerats”.

“Esperem que realment es produïsca una resposta a les nostres al·legacions i ens han informat que encara tenim un pas per davant, que és l'aprovació definitiva del projecte i que això encara no s'ha donat, per tant, ha d'haver-hi una aprovació que incloga tot el que s'ha especificat en la Declaració d'Impacte Ambiental i estarem esperant a eixe moment, però ens agradaria tindre resposta a les nostres al·legacions abans que es done eixa aprovació del projecte definitiu”, ha conclòs Darío Moreno.

Pujar