L'Ajuntament de Sagunt es reunix amb la Conselleria de Sanitat Universal per tractar la situació de la plaga de miriàpodes en el municipi
En esta reunió, a més d'acreditar la magnitud del problema, també s'han traslladat totes les actuacions que s'han realitzat des de l'Ajuntament i s'han acordat diferents compromisos de col·laboració
L'Ajuntament de Sagunt ha mantingut una reunió amb el departament de Sanitat Ambiental de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, en la seu de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions a València, per a tractar la situació del municipi respecte a la plaga de miriàpodes que afecta diverses zones de la ciutat.
El regidor de Sanitat, Javier Timón, ha explicat que esta reunió es va sol·licitar des del departament de Sanitat, adjuntant l'informe tècnic que havia elaborat l'empresa Lokímica, «per a traslladar-los la magnitud del problema que estem suportant i sol·licitar-los assessorament i la seua col·laboració des de l'àmbit de les seues competències per a poder solucionar este greu problema».
En esta reunió, a més d'acreditar la magnitud del problema, també se'ls ha traslladat totes les actuacions que s'han realitzat per part de l'Ajuntament de Sagunt i que «no ens han portat a erradicar el problema», ha assenyalat Timón. També se'ls ha comunicat la situació existent, en tractar-se d'una espècie que no està catalogada com a plaga i al no ser un vector de transmissió de malalties, «això impedix que existisca un producte específic per a combatre-la, la qual cosa ens deixa en una situació que impedix que puguem combatre el problema en excedir-se de la competència municipal», ha destacat el regidor de Sanitat.
En este sentit, des de l'Ajuntament de Sagunt s'ha sol·licitat: Atendre la singularitat i magnitud del problema; realitzar els tràmits necessaris per a catalogar els miriàpodes com a plaga, secundant-se en una qüestió sanitària; autoritzar l'ús de biocides o productes més eficaços i persistents i, finalment, realitzar els estudis necessaris per a determinar l'origen i les causes de la magnitud de la plaga i determinar les solucions més eficaces.
La resposta per part de Sanitat Ambiental va ser de «suport i col·laboració» total cap a l'Ajuntament de Sagunt i de «màxima implicació» a trobar la solució al problema, bé en l'àmbit de les seues competències o fins i tot acudint al Ministeri de Sanitat perquè «s'impliquen en este assumpte, si això fora necessari per una qüestió que excedisca de les competències autonòmiques», ha explicat Timón.
En eixe sentit, en la reunió s'han acordat diferents compromisos de col·laboració, per part del departament de Sanitat Ambiental, dissenyaran un Pla Integral d'actuació per al curt, mitjà i llarg termini. En eixe sentit, realitzaran un informe que acredite que es tracta d'una situació sanitària que implica mesures excepcionals. Per a això, el departament de Sanitat de l'Ajuntament de Sagunt sol·licitarà informació al departament de Salut de Sagunt en la qual s'indiquen el nombre d'atencions mèdiques que s'han realitzat en els centres de salut del nostre municipi i fins i tot en el propi hospital, que estiguen relacionades amb els miriàpodes i que hagen pogut afectar la salut mental o física de la ciutadania. A més també es recopilarà informació de les empreses del sector alimentari, instal·lades a la ciutat i que s'han vist afectades per esta plaga.
Quant al curt termini, el departament de Sanitat Ambiental realitzarà les consultes i els tràmits necessaris per a autoritzar l'empresa Lokímica perquè utilitze biocides amb un major percentatge del principi actiu i fins i tot, si fora necessari, a utilitzar algun producte fitosanitari. En eixe sentit, l'empresa Lokímica es compromet a facilitar els mitjans necessaris per a realitzar els tractaments i el departament de Sanitat a realitzar el contracte de servicis específic per a este assumpte o a revisar el contracte actual del servici per al control de plagues.
Quant al mitjà termini, el departament de Sanitat Ambiental es compromet a realitzar totes les consultes necessàries tant a l'advocacia de la Generalitat com al Ministeri de Sanitat per a preparar una proposta que continga les autoritzacions necessàries i elimine traves administratives. En eixe sentit, l'Ajuntament de Sagunt es compromet a realitzar les corresponents gestions polítiques per a organitzar i convocar una reunió amb els organismes autonòmics d'Urbanisme i Medi Ambient, al més alt nivell, per a l'estudi, modificació, adaptació i/o convalidació del procediment.
Quant al mitjà termini també, el departament de Sanitat de l'Ajuntament juntament amb l'empresa Lokímica, es comprometen a adaptar l'Ordenança Marc de Control de Vectors de la FVMP a la singularitat del nostre municipi i a realitzar els tràmits necessaris per a la seua aprovació, perquè servisca de complement a la nova Ordenança de Neteja i Tancat de Solars que es troba en l'últim tràmit per a la seua aprovació definitiva, ampliant així el marc jurídic que determine les obligacions de neteja, manteniment i control de plagues dels solars abandonats.
Finalment, quant al llarg termini, el departament de Sanitat Ambiental conjuntament amb l'equip d'entomologia contractat amb la Universitat de València, es comprometen a realitzar un estudi sobre el terreny que determine l'origen i les causes del problema i a establir un Pla d'Acció de Control de la Plaga, que inclourà neteja i desbrossament de solars, tractaments, lluita biològica, etc. En eixe sentit, el departament de Sanitat de l'Ajuntament es compromet a posar els solars que es determinen a la disposició de l'estudi, a realitzar les neteges i desbrossaments dels solars triats i a realitzar quants tràmits siguen necessaris. Quant a l'empresa Lokímica, es compromet a aplicar els tractaments indicats per l'equip encarregat de l'estudi.
És per això que Javier Timón ha traslladat la seua «satisfacció per la predisposició mostrada per part del departament de Sanitat Ambiental i especialment per la seua coordinadora Raquel Mateu, i desitjar que totes les gestions donen un resultat positiu que ens porte al desenllaç que tots volem, que no és un altre que la solució d'este greu problema».
Per part de l'Ajuntament de Sagunt, a esta reunió han assistit el regidor de Sanitat, Javier Timón; el director tècnic de Lokímica com a empresa concessionària del servici de control de plagues de l'Ajuntament de Sagunt, Rubén Bueno i la treballadora del departament de l'Ajuntament, Rosa Moragrega. Per part del departament de Sanitat Ambiental han acudit la coordinadora de Sanitat Ambiental, Raquel Mateu; la tècnica de Sanitat Ambiental, Pilar Ausina i el catedràtic del laboratori d'Entomologia i Control de Plagues de la Universitat de València, José Vicente Falcó.