elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple de l'Ajuntament de Sagunt insta el Govern estatal a actuar davant l'escalada de preus de les tarifes elèctriques

El Ple de l'Ajuntament de Sagunt insta el Govern estatal a actuar davant l'escalada de preus de les tarifes elèctriques
  • El Ple ha aprovat una moció per a sol·licitar a l'Executiu central la implantació d'una sèrie de mesures que ajuden a pal·liar els efectes de l'encariment de l'energia sobre les famílies, les pimes i col·lectius vulnerables

MÉS FOTOS
El Ple de l'Ajuntament de Sagunt insta el Govern estatal a actuar davant l'escalada de preus de les tarifes elèctriques - (foto 2)

El Ple municipal de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat este dimecres instar el Govern d'Espanya que actue davant l'encariment continuat del cost de l'electricitat, després que durant este estiu s'hagen batut els rècords i màxims històrics del preu de la llum, cosa a la qual se suma la previsible tendència ascendent en este aspecte.

La moció sobre les noves tarifes, presentada i defensada pel portaveu del Grup Municipal Compromís, Quico Fernández, ha eixit avant amb els vots a favor de PSOE, Compromís, Esquerra Unida, Iniciativa Porteña i Partit Popular i les abstencions de Ciudadanos i Vox.

Entre els acords adoptats destaca demanar a l'Executiu estatal que exigisca «la transparència dels costos reals de producció, transport i distribució de l'electricitat així com la realització d'auditories independents i públiques dels costos reportats per les empreses del sector». Així mateix, se li sol·licita que modifique el sistema actual de fixació del preu de l'energia i aplique «un sistema basat en el cost real de cadascuna de les fonts de producció». En esta mateixa línia se li reclama que requerisca a la Comissió Nacional de Mercats i la Competència una investigació sobre «les causes reals de la pujada dels preus majoristes i actue amb urgència per a revertir els abusos que hagen pogut realitzar les empreses elèctriques implicades».

De la mateixa manera, s'insta el Govern central a prendre les mesures necessàries per a reduir l'impacte de l'increment de costos sobre els xicotets consumidors, pimes, xicotet comerç i persones que teletreballen, mitjançant l'impuls d'«un canvi en el sistema de tarifació en què s'eliminen els trams fixos i les persones usuàries paguen en funció d'allò que consumeixen», seguint el «principi de progressivitat».

En este sentit, s'exigeix que «reconega el caràcter de bé essencial de l'electricitat i el dret humà a l'energia», garantint l'accés d'una quantitat bàsica a tota la ciutadania. També s'insta l'Executiu a revisar i modular les càrregues impositives vinculades a l'energia elèctrica seguint principis de progressivitat fiscal així com a establir de manera efectiva i permanent la prohibició de dur a terme talls de subministrament en habitatges en condicions de vulnerabilitat.

En la mateixa línia va la petició d'implementar programes d'ajudes i suport tècnic, en col·laboració amb l'administració autonòmica, destinats a la millora de l'eficiència i l'estalvi energètic en edificacions de tota mena així com per a impulsar l'autoconsum.

D'altra banda, s'insta el Consell de la Generalitat Valenciana i a les diputacions provincials a «continuar desenvolupant i intensificant les diverses iniciatives de suport financer i tècnic a les entitats locals per a millorar l'eficiència i estalvi energètic en les edificacions i serveis municipals», a impulsar també l'autoconsum i continuar igualment implementant programes amb idèntics fins dirigits als diferents sectors econòmics i socials.

La proposta s'ha justificat tenint en compte qüestions d'interés públic general, segons s'explica en la moció, argumentant que «la manera en la qual s'ha regulat i s'està aplicant esta nova estructura tarifària i de facturació penalitza de manera desproporcionada a les famílies, xicotetes empreses, persones treballadores autònomes, persones que teletreballen»… «mentre manté intacta l'opacitat, el descontrol i l'arbitrarietat que caracteritzen al mercat elèctric espanyol».

A més a més, s'assenyala que no existeix transparència respecte als costos de l'energia i es recorda que l'accés a «un bé bàsic i essencial com és l'electricitat» constitueix un dret de la ciutadania i es lamenta que es trobe «una vegada més supeditat als interessos de l'oligopoli elèctric».

Per estos motius es considera que és necessari «que l'Administració General de l'Estat s'implique decididament i done suport» a un «canvi de model energètic en l'àmbit de les seues competències» i, en particular, pel que fa a «l'eliminació de barreres reguladores a l'autoconsum individual i compartit».

Pujar