elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament de Sagunt acull la jornada d'emprenedoria en cooperativa

L'Ajuntament de Sagunt acull la jornada d'emprenedoria en cooperativa
  • Esta activitat, organitzada per l'Aula d'Emprenedoria en Economia Social i Sostenible de la Universitat de València i orientada a jóvens estudiants i persones emprenedores, ha oferit una informació completa sobre les cooperatives com a forma jurídica

MÉS FOTOS
L'Ajuntament de Sagunt acull la jornada d'emprenedoria en cooperativa - (foto 2)

Este matí l'Ajuntament de Sagunt ha acollit la Jornada d'Emprenedoria en Cooperativa que organitzava l'Aula d'Emprenedoria en Economia Social i Sostenible. Una jornada de portes dirigida a alumnat i professorat de batxillerat o cicles formatius de la comarca. L'activitat ha comptat amb la coordinació i difusió dels departaments d'Educació i Promoció Econòmica, i ha sigut inaugurada per l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno.

Donant la benvinguda a la jornada, Darío Moreno, ha destacat «el valor socioeconòmic i mediambiental que aporten les cooperatives i la importància que tenen aquestes actuacions per a fomentar l'esperit emprenedor entre la població més jove perquè serà aquesta la pròxima generació de persones emprenedores. Estem sembrant el germen de l'emprenedoria en la gent jove per a crear negocis en altres camps del món empresarial».

D’altra banda, la catedràtica de Dret Financer i Tributari de la Universitat de València i directora de l'Aula Empresocial, Pilar Alguacil, ha actuat de moderadora en una jornada on també han intervingut el responsable de desenvolupament empresarial i projectes en FEVECTA, Pepe Albors; la professora d'Economia de la Universitat de València, Alicia Más; el professor de Dret de la Universitat de València, Manuel Alegre; i el soci de la cooperativa Okambuva, Diego Albizu.

En la seua intervenció, Pepe Albors, ha desenvolupat el paper de les cooperatives com a motor del canvi social en l'actual realitat econòmica dels espais locals. El tècnic especialista en cooperatives ha disgregat les característiques de la forma jurídica, els tràmits jurídics a realitzar, així com les opcions de finançament a les quals poden accedir les persones interessades a convertir-se en cooperativistes. Així mateix, Pepe Albors també ha emfatitzat les diferències que les cooperatives mantenen amb altres formes jurídiques i el valor que estes empreses aporten al seu entorn més pròxim. «Les cooperatives tenen un interés real per la comunitat on es desenvolupen i pel medi ambient», ha assenyalat durant la seua ponència.

D'altra banda, Alicia Más ha explicat què fa falta per emprendre posant èmfasi en les característiques de les persones emprenedores que exploren el món del cooperativisme. Durant la seua exposició, Alicia Más ha parlat de la proposta de valor de les idees de negoci, així com la viabilitat financera del projecte i viabilitat personal com a punt de partida al camí que les persones empreses emprenen en iniciar els seus projectes de negoci.

Al llarg de la seua intervenció, la professora d'Economia de la Universitat de València ha desgranat els elements que han d'estimar les emprenedores per posar en valor la seua idea de negoci, dissenyar un bon pla de màrqueting estratègic i conéixer els competidors amb la finalitat de reduir les barreres d'entrada en el mercat. «Hem de tindre en compte un pla de màrqueting estratègic i operatiu per maximitzar les virtuts de la nostra idea empresarial», ha assegurat als assistents. Per concloure, també ha parlat dels errors freqüents que es prenen en emprendre i la manera d'evitar-los o resoldre'ls per a tindre èxit.

L'experiència pràctica del cooperativisme ha vingut de la mà de Diego Albizu, soci cooperativista de Okambuva, una empresa dedicada a la bioconstrucció. Albizu ha comptat des de l'experiència particular de la seua empresa com una cooperativa pot ser una ferramenta d'apoderament social que tenen els seus socis i sòcies. «El format que més s'ajustava al nostre ideals i manera de pensar era el de la cooperativa perquè els seus principis permeten acceptar a tothom que siga competent, no discrimina a ningú i és democràtica», ha declarat Albizu. Fent un repàs als set principis de les cooperatives, Diego Albizu ha mostrat com estes són les més justes i equitatives amb les persones treballadores i les que redunden en major benefici en el territori i en les persones que habiten en ell.

A continuació, Pilar Alguacil, ha realitzat una conferència sobre el règim fiscal de cooperatives. Atés que esta forma jurídica no funciona igual que altres empreses de capital i els impostos també varien ajustant-se a la seua realitat concreta. Per a la directora de l'Aula Empresocial «la capacitat de pagar impostos ha d'adaptar-se a les circumstàncies de cada forma jurídica».

La protecció laboral de les persones treballadores, el compromís amb el medi ambient i la implicació socioeconòmica amb el territori que tenen les cooperatives obliguen a tractar-les de manera diferent quan tributen impostos. «Quan la cooperativa absorbix internalitats negatives de la societat i genera sinergies positives s'ha de premiar amb beneficis fiscals tal com recull la pròpia Constitució Espanyola», ha destacat Agutzil.

Finalment, Manuel Alegre ha posat el focus de la seua presentació en el règim laboral i de la Seguretat de la cooperativa. En la seua interlocució, el professor de dret ha desgranat les diferents ajudes i prestacions que afavorixen la creació de cooperatives i ha explicat alguns dels drets laborals que tenen les persones sòcies cooperativistes. En la seua opinió, «les cooperatives tenen a la seua disposició suficients incentius econòmics per a resultar una fórmula atractiva».

Cal assenyalar que esta jornada s'integra dins de l'estratègia de l'Ajuntament de Sagunt per fomentar l'autoocupació entre la població més jove. A més del servici d'orientació i tutorització que es realitzen diàriament, cal recordar que, al llarg de l'any, personal tècnic de Promoció Econòmica presta ajuda i col·laboració als centres educatius del municipi per fomentar la cultura emprenedora entre el seu alumnat.

Pujar