28 de novembre de 2020 28/11/20

L'Ajuntament presenta el III Festival de Recreacions Històriques ‘Saguntum Invicta’

L'Ajuntament presenta el III Festival de Recreacions Històriques ‘Saguntum Invicta’ - (foto 1)

  L'Ajuntament de Sagunt ha presentat la tercera edició del Festival de Recreacions Històriques ‘Saguntum Invicta’ que retornarà a la ciutat de Sagunt a l'època romana el cap de setmana del 3 al 5 de maig. Este festival, organitzat per l'Associació Saguntum Civitas amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt amb la delegació de Cultura i la delegació de Turisme, ofereix una àmplia programació amb entrada gratuïta a tots els espectacles.

  L'alcalde, Quico Fernández, ha explicat que “nosaltres apostem per tot eixe bloc que és Cultura, Patrimoni, Turisme, com una de les bases de recuperació de la nostra ciutat, no sòls de la recuperació econòmica sinó també de la recuperació de la dinàmica social, del fet de ser una ciutat viva. Això és possible gràcies a vosaltres i a altres grups que de manera desinteressada treballeu per la recuperació, per la posada en valor del nostre patrimoni”.

  El lema d'enguany és Arse a Saguntum, recreant la transició entre les dues èpoques, des del món iber al món romà. Es representarà com els arsetans són assetjats i destruïts per Aníbal Barca i la posterior recuperació de la ciutat per les tropes d’Escipión, novetat ja que és la primera vegada que serà a Sagunt. Hi haurà sacerdotesses de la deessa Diana, set Vestals vingudes de Roma, per a la inauguració del festival, tallers infantils, recreacions en el Teatre Romà amb ibers de Sedetaria, Laminium i Edeta, guerrers càntabres, legionaris i patricis, vinguts des d'Emèrita Augusta i Lucus Augusti, gladiadors de Sagvntvm i Tarraco. I s'incinerarà amb honors a quatre habitants d’Arse morts en els últims dies del setge d’Aníbal. Personatges de tota mena, des de magistrats a servents, que van arribar a viure a la ciutat, tornaran a la vida en diverses desfilades pels principals carrers del centre històric. “Esta tercera edició de Saguntum Invicta trau al carrer durant tres dies tot el que es fa al llarg de l'any i serà una oportunitat de demostrar el treball de rigor històric, també de teatralització de tot el que s’ha après i, per a nosaltres, una gran oportunitat de tindre un altre aparador de la ciutat per mostrar el que és Sagunt, de què som capaços i per què mereixem ser patrimoni de la humanitat”, ha explicat l'alcalde.

  En este esdeveniment participaran associacions de recreacions històriques com Arse-Edetanorum Associació, Saguntina Domus Baebia, Entheca (Saragossa), Caetra Lucensium (Lugo), Associació Alhambra Terra Roja (Ciudad Real), Guerres Cantàbriques, Emerita Antiqua (Mèrida), Italos del Cap (Andorra de Terol), Taverna de la Serp, Romanos de Ubrique, grup fotogràfic ARSE i Antiqua Ibèria.

  El regidor de Cultura, José Manuel Tarazona, ha recordat l'èxit de l'any de Capital Cultural Valenciana, que ha revaloritzat el projecte cultural estratègic de la ciutat i de la seua identitat que forma part de l'àmbit llatí, de l'àmbit iber i de l'àmbit romà. “Jo crec que és molt important este festival de recreacions històriques, que any rere any està pujant el nivell i crec que ja està venint gent de tota Europa, malgrat que per qüestions de les eleccions s'haja hagut de canviar la data i, d’esta forma, el grup que havia de vindre de Roma no podrà vindre, però segur que abans o després vindran”, ha declarat Tarazona.

  La delegada de Turisme, Natalia Antonio, ha declarat que “és un producte turístic al qual ve gent tant d'àmbit estatal com d'àmbit internacional, que ens ajuda a promocionar la ciutat per tota Espanya i Europa. Ens hem encarregat que hi haja tota una sèrie d'activitats junt a Cultura, Joventut, etc., que ens ajudarà a desestacionalitzar el turisme. Per tant, entenem que és un producte interessant per reforçar l'economia del municipi”. La regidora ha agregat que des del departament de Turisme s'han fet uns plans específics perquè tots els assistents puguen tindre tota la informació de les activitats i les localitzacions.

  Com a representant de l'Associació Saguntum Civitas, Francisco Calderón, ha explicat que “l'associació de persones sordes de Saguntum i Camp de Morvedre ens facilitaran un intèrpret de llengua de signes en la narració del teatre romà, el diumenge de matí. Ens encantaria que a partir d'ara poguérem tindre una col·laboració estreta amb ells, per això, hem creat en la nostra associació una figura activa d'un integrador social perquè en totes les nostres recreacions les persones se senten còmodes i integrades”. Així, des de l'associació animen que els assistents vagen vestits de romans i ibers per a disfrutar de la recreació i informen que Saguntum Civitas es llançarà a nivell europeu enguany realitzant una recreació a Itàlia.

  Pujar