elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'administració “atropella” els agricultors locals per afavorir la gigafactoria de Volkswagen a Sagunt

L'administració “atropella” els agricultors locals per afavorir la gigafactoria de Volkswagen a Sagunt
  • Generalitat i Govern central porten 800 agricultors als tribunals per evitar pagar-los un preu “just” pels terrenys que va establir un òrgan propi de l'administració: “És kafkià”

Kafkià. Així qualifiquen els agricultors propietaris dels terrenys de Parc Sagunt II on s'instal·larà la gigafactoria de bateries de Volkswagen la situació que s'ha generat amb l'expropiació d'aquest sòl i que ha acabat als tribunals en no acceptar l'administració pública el preu just acordat.

L'empresa pública Espais Econòmics Empresarials (EEE) -participada al 50% per la Generalitat Valenciana i al 50% pel Govern central- va oferir entre 10 i 15€ per metre quadrat depenent de l'estat de les parcel·les (abandonades, cultivades etc) i uns 800 propietaris, la majoria agricultors locals, van demanar que aquesta quantitat augmentara. Cal destacar en aquest punt que a l'última expropiació de Parc Sagunt I per al desdoblament de la CV-309 es van abonar entre 30 i 42 euros el metre quadrat, per la qual cosa els agricultors esperaven ara una quantitat similar.

Va ser aleshores quan es van dirigir al jurat provincial d'expropiació, un òrgan oficial de la pròpia Administració que gaudeix dels principis de legalitat, veracitat i encert perquè establira aquest òrgan independent una quantitat justa. El jurat provincial va modificar a l'alça aquesta quantitat entre els 16 i 26,50 euros el metre quadrat, cosa que va satisfer els agricultors locals malgrat ser una quantitat molt inferior a les expropiacions similars.

Quina va ser la sorpresa dels propietaris? Que el Govern central i la Generalitat Valenciana han recorregut aquest preu just i el porta als tribunals en no estar d'acord amb la quantitat. Cal ressaltar ací que el total dels terrenys afectats per Parc Sagunt el conformen unes 2.000 parcel·les amb mil propietaris, dels quals només el 20% ha acceptat la primera proposta de l'administració -recordem entre 10 i 15€- per tant es queda al marge d'aquest litigi.

D'aquesta manera, l'empresa pública EEE ha enviat una demanda per la via contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia a uns 800 propietaris per evitar el pagament els mil euros aproximats de diferència que hi ha entre la quantitat oferta en un primer moment i el preu just proposat pel jurat provincial d'expropiació, de manera que, a més d'endarrerir el pagament almenys tres anys, costarà més el procediment judicial que la quantia per la qual es litiga.

Els agricultors afectats estan indignats, tal com ho manifesten en declaracions a elperiodic.com: “L'administració va als tribunals per no pagar 25 milions d'euros més mentre no escatima recursos per dur a terme les obres d'urbanització en aquesta mateixa superfície ”. Està previst que l'administració invertixca més de 260 milions per a tasques de desbrossament, condicionat o accessos, així com la compra a 153 euros per metre quadrat per construir un centre de formació de treballadors per a Volkswagen.

El més surrealista, apunten els propietaris, és que la mateixa administració ha oferit als expropiats que els defense l'advocacia de l'Estat si decideixen no personar-se: “L'administració recorre contra l'administració (jurat provincial d'expropiació) i ofereix als agricultors un recurs de l'administració per defensar-los”.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, preguntat per aquest assumpte, ha defensat que el govern de la Generalitat “estarà sempre a favor del diàleg” i que els recursos dels ciutadans són “limitats” i per això “cal fer-ho bé” . Des d'AVA-ASAJA i La UNIÓ diuen que aquest argument no se sosté ja que, per una banda recórrer a la via judicial és rebutjar la via del diàleg i, de l'altra, que els recursos són limitats, “perquè demana un propietari per una diferència de 1.000 euros quan el procurador i l'advocat en costaran més”.

En concret, sobre aquest darrer punt, segons publica la Plataforma de Contractació del Sector Públic, dependent del Ministeri d'Hisenda, EEE ha tret una licitació –el termini de presentació de la qual acaba aquest dimecres– amb un valor estimat de 700.000 euros per contractar els serveis de assessorament i defensa lletrada davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. Així mateix, EEE ja ha adjudicat per 95.000 euros més la contractació de procuradors per a aquesta mateixa guerra judicial, sent l'adjudicatari el despatx madrileny María del Mar de Villa.

El president d'AVA-ASAJA, Cristobal Aguado, ha demanat una reunió amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, per abordar aquesta situació i trobar una solució que no deixe oblidats els agricultors locals: “El màxim representant dels valencians té una excel·lent oportunitat per demostrar que està al nostre costat i que desitja que la iniciativa empresarial de Volkswagen siga positiva per al conjunt de la societat i no es pague a costa de la butxaca dels agricultors”.

En cas contrari, adverteixen, ixiran al carrer a protestar.

Pujar