15 d’agost de 2020 15/8/20

Les III Jornades de Arqueogastronomía de Sagunt acosten la cultura culinària romana a la ciutadania

Les III Jornades de Arqueogastronomía de Sagunt acosten la cultura culinària romana a la ciutadania - (foto 1)
  • Estes jornades tindran lloc els dies 30 de novembre i 1 de desembre a Sagunt

Durant el 30 de novembre i l'1 de desembre, les Jornades de Arqueogastronomía acostaran la cultura culinària romana a les persones interessades en el món clàssic. Estes Jornades compten amb tallers, degustacions de vi i aliments reconstruïts segons investigacions realitzades, dues conferències d'especialistes sobre el consum de vi, rituals i costums romans, així com un itinerari cultural interpretatiu guiat amb experiència sensorial. Tot això en el marc del reconeixement de Sagunt com a capital valenciana de la romanització.

En la presentació de les III Jornades de Arqueogastronomía la delegada de Turisme, Natalia Antonino; Meli Vela, propietària de la Llar del Déus i l'assessor del CEFIRE de Sagunt, Xavi Villaplana han volgut destacar que estes experiències són educatives i ludicoturísticas i que, són complementàries al turisme d'experiència que es dóna suport des de la delegació de Turisme. Així mateix, estes jornades compten també amb la col·laboració de Baetica Columela, CEFIRE Sagunt i la Domus Baebia Saguntina.

Les primeres activitats, del dissabte 30 de novembre, porten la ponència de tres especialistes; la primera d'elles, a càrrec de Manuel León Béjar sobre el Consum i producció del vi en l'època Alt Imperial Romana i en segon lloc, la de Charo Marco, que parlarà sobre els rituals, costums i supersticions en els banquets romans i, finalment, la xarrada en llatí sobre el vi romà d'Esteban Berchez. També, les persones participants, podran degustar vins i aliments reconstruïts segons les investigacions dels grups de la Universitat de Sevilla i la Universitat de Cadis. I com a participació del sector privat, el Resturante Le Fou de Sagunt oferirà un menú romà, que inclou un maridatge d'aliments reconstruïts.

D'altra banda, per al diumenge 1 de desembre, en la Via del Pòrtic de la plaça Antiga Moreria de Sagunt, a les 11.00 h, tindrà lloc un itinerari cultural interpretatiu guiat amb experiència sensorial de nom ‘Alimentació i vida quotidiana en l'àmbit públic i privat a Roma’.

Totes les persones interessades en les activitats de la jornada podran realitzar les seues reserves en l'Oficina de Turisme de Sagunt mitjançant el telèfon 96 265 58 59 – 96269 04 02. I pel que fa, a les reserves del restaurant Le Fou de Sagunt les persones podran trucar al telèfon 96 265 13 57.

En declaracions, sobre la presentació d'estes III Jornades, la delegada de Turisme, Natalia Antonio ha subratllat: «Sagunt és capital de la romanització des de 2016, per tant, estes jornades actuen de manera complementària al reconeixement que la Generalitat li va donar al municipi, ja que utilitzen productes romans». Així mateix, la delegada va insistir: «hem de continuar promocionant esta iniciativa perquè és important per al municipi».

Per part seua, la propietària del Llar del Déus, Meli Vela ha volgut agrair al departament de Turisme i a la seua delegada l'organització per tercer any consecutiu les Jornades de Arqueogatronomía a Sagunt, perquè segons ha afirmat: «Estes jornades són un instrument dinamitzador del patrimoni i del turisme i, per tant, generador d'economia».

Pujar