elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple insta Educació a rectificar els paràmetres per a la concessió de beques a l'alumnat amb Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat

El Ple insta Educació a rectificar els paràmetres per a la concessió de beques a l'alumnat amb Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat
  • També van instar el Ministeri de Sanitat a l'entrada en vigor d'una ‘Estratègia de Salut Mental’, on les dades s'actualitzen anualment

El Ple Municipal de l'Ajuntament de Sagunt, en la seua sessió ordinària del mes d'abril, ha acordat per unanimitat instar el Ministeri d'Educació i Formació Professional a rectificar els llindars per a la concessió de beques a l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu amb Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat (TDAH). Al seu torn, manifesta un compromís ferm per l'aposta educativa i social, cap a una inclusió real. La moció aprovada va ser presentada pel Grup Socialista i el seu ponent va ser el regidor delegat de Sanitat, Javier Timón.

La part expositiva de la moció assegura que «les persones amb TDAH tenen unes característiques, pròpies al seu diagnòstic, que interferixen en el seu dia a dia; dificultats per a mantindre l'atenció i concentrar-se, per a gestionar el temps i planificar, per a acabar tasques, controlar els seus impulsos, hipercinètica, etc. Estos aspectes es poden millorar i s'arriben a gestionar bé amb una bona intervenció primerenca i multidisciplinària (psicològica, psicopedagògica, psicosocial, farmacològica, etc.), intervencions que, d'altra banda, hui dia no estan cobertes pel Sistema Públic de Salut».

El Pla Estratègic de Salut Mental per al període 2022-2026, aprovat en el Consell de Ministres en data 3/12/2021, inclou el TDAH dins dels “trastorns de conducta” «quan realment és un “trastorn del neurodesenvolupament”, d'origen neurobiològic i hereditari, tal com és considerat en les últimes versions de les dues classificacions internacionals que utilitzen els professionals de la sanitat (neurologia, psiquiatria, psicologia): la Classificació Internacional de Malalties (CIE-11) de l'OMS i el Manual de Diagnòstic i Estadística de Salut Mental (DSM-5) de l'Associació Americana de Psiquiatria», segons s'afirma en la moció.

L'exposició de motius continua explicant que la mala interpretació o desconeixement sobre el TDAH des de l'àmbit sanitari, afecta també a l'àmbit educatiu. «Una mostra d'això la trobem en el Ministeri d'Educació que establix, fins al moment, uns llindars per a la concessió de beques i ajudes dirigides a l'alumnat amb necessitats secunde educatiu (NEAE), del qual forma part el TDAH, als quals només pot optar l'alumnat amb TDAH amb “trastorns de conducta” o amb una “discapacitat reconeguda igual o superior al 33%”». D'una banda, el Ministeri d'Educació reconeix l'alumnat amb TDAH com a alumnat amb NEAE i, d'altra banda, quan es tracta de concedir beques per a l'alumnat amb NEAE el condiciona a una altra mena de trastorn, que pot donar-se com comorbilitat només en alguns casos, tal com ocorre amb els trastorns d'ansietat, depressió, conducta negativista, etc. O a tindre un grau de discapacitat, que d'altra banda no se'ls reconeix.

Així mateix, la moció també destaca les estadístiques que ha utilitzat el Ministeri de Sanitat en el seu Pla d'Acció de Salut Mental, del qual es deriva la referida “Estratègia de Salut Mental” ja aprovada i la vigència de la qual és fins a l'any 2026, inclòs, corresponen a dades de 2017, atés que els informes que realitza el Sistema Nacional d'Estadística es realitzen cada 5 anys.

Davant estos motius, el Ple de la Corporació ha adoptat els acords de, a més de la rectificació per part del Ministeri d'Educació de la concessió de beques, sol·licitar la inclusió de la informació pública relacionada amb les estadístiques de l'alumnat amb NEAE, a l'alumnat amb TDAH, en les estadístiques del Ministeri. Així com la utilització de les definicions sobre TDAH recollides en els manuals internacionals de salut, en les seues últimes versions (DSM-5, CIE-11) per tots els organisme i administracions competents i referits al seu tractament.

D'altra banda, el tercer acord recull instar el Ministeri de Sanitat a l'entrada en vigor d'una “Estratègia de Salut Mental”, on les dades s'actualitzen anualment. I, l'últim dels acords, remetre l'acord adoptat a la Generalitat Valenciana, al Ministeri de Sanitat i al Ministeri d'Educació i Formació Professional.

En eixe sentit, també es van incorporar diverses modificacions a partir d'una esmena proposada pel Grup Municipal Compromís, la qual es va acceptar: «Remetre l'acord adoptat a la Generalitat Valenciana, al Comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, al Ministeri de Sanitat i al Ministeri d'Educació i Formació Professional». Així com, també s'ha afegit un punt complet que afirma: «Instar que el Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental incorpore les observacions que en el text d'aquesta moció es plantegen».

Pujar