22 de gener de 2021 22/1/21

Igualtat presenta la programació amb motiu del 8 de Març

Igualtat presenta la programació amb motiu del 8 de Març - (foto 1)
  • Teatre, exposicions, trobades o xarrades són algunes de les activitats que es desenvoluparan durant un mes per celebrar el Dia de la Dona i que inclourà la programació del III Festival Fem(me) Dansa

L’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de Sagunt ha presentat la programació d’activitats amb motiu del Dia de la Dona que arrancarà dimecres, 26 de febrer, i que durarà fins al dijous 26 de març. Teatre, xarrades, conferències, exposicions o conta-contes infantils se sumaran a la ja tradicional manifestació el diumenge 8 de març, així com també es desenvoluparà la programació del III Festival Fem(me) Dansa.

El dia gran de les activitats del Dia de la Dona serà el diumenge 8 de març. A les 12 hores se celebrarà un cercle del silenci amb el títol ‘Caminem juntes per canviar el món’ al Passeig Marítim i en acabar tindrà lloc la manifestació del 8 de Març convocada per la Coordinadora Feminista del Camp de Morvedre.

La programació la inaugurarà la representació teatral Demetrio y su burro de Moisés Coronado a càrrec de Las Ladies del Teatro i amb la direcció de Mª Carmen Díaz Escriche, dimecres 26 de febrer en la Casa Municipal de Cultura del Port de Sagunt. Entre altres obres de teatre que es representaran durant les pròximes setmanes es troben l’adaptació d’Elvira Narvón d’El sí de las niñas de Leandro Fernández de Moratín el dijous 12 de març en el Centre Cultural Mario Monreal a les 18.30 hores o el mateix dia, a les 19 hores, en el Casal Jove del Port de Sagunt, Desaparezca aquí, un monòleg a càrrec de Patricia Sornosa. A més, el dijous 26 de març, a les 19 hores, la Companyia Baladres posarà en escena l’obra Llueve dentro de mi en el Centre Cultural Mario Monreal, amb la direcció de Mariola Ponce.

Quant a les exposicions, divendres 28 de febrer, a les 19 hores, tindrà lloc la inauguració de la mostra de les obres que optaren a ser el cartell del 8 de Març després del lliurament del premi al guanyador. En este cas, el cartell guanyador és l’obra de Claudia Lario Cortés. Cal recordar que este premi l’atorga el Col·lectiu de Dones 8 de Març. Així mateix, eixe dia s’exposaran les obres de La Tira de Dones davall el títol ‘Una Puerta violeta’. Ambdós exposicions romandran en la Casa de Cultura Capellà Pallarés fins al 20 de març. Del 3 al 22 de març, serà la mostra ‘La mujer, objetivo: la Igualdad’ del Grup Fotogràfic Arse la que estarà exposada en l’entrada de la biblioteca del Centre Cívic del Port de Sagunt.

Pel que fa a xarrades i conferències, la responsable del Moviment Democràtic de Dones, María Pardo, parlarà sobre ‘Feminisme de classe’, divendres 28 de febrer, a les 18 hores, en la seu d’Esquerra Unida; la catedràtica d’arqueologia, Carmen Aranegui, impartirà una conferència sobre ‘Valores’ dissabte 29 de febrer, a les 17 hores, en la Via del Pòrtic; l’activista Mimunt Hamido parlarà sobre ‘Mujer y religión’ en el local de CCOO del Port de Sagunt el dimecres 11 de març, a les 18 hores; o la filòsofa Amàlia Valcàrcel, oferirà la conferència ‘Ahora feminismo: la agenda de la Paridad y sus consecuencias’ en el Centre Cívic del Port de Sagunt el dimarts 24 de març, a les 19 hores.

A més, Susana López Pavón, oferirà una ponència, el dilluns 9 de març, a les 18.30 hores sobre ‘Simone de Beauvoir: el segundo sexo’ en el Centre Cívic del Port de Sagunt i el dijous 26 de març, a les 18.30 hores, Ana María Quesada parlarà sobre ‘Mujeres romanas que la historia deó olvidadas’ en el local de l’Associació de Veïns de La Forja, on també s’exhibirà una mostra de vestimenta romana. El dissabte 7 de març,  a les 11 hores, se celebrarà una taula redona en la Casa Penya titulada ‘Les taronges a les mans de les dones’ on s’hi tractaran experiències en primera persona sobre el paper de les dones als magatzems de taronges, a més d’exhibir-s’hi una exposició fotogràfica.

El públic infantil també tindrà el seu lloc en la programació del 8 de Març ja que el divendres 6 març les biblioteques municipals oferiran els conta-contes Caputxetes valentes, a les 17.30 hores en la de Sagunt, i El cofre de la igualdad, a les 18 hores, en la del Port de Sagunt. Esta activitat requerix d’inscripció prèvia en les biblioteques.

A més de totes estes activitats, dissabte 29 de febrer, a les 12 hores, tindran lloc les trobades ‘Preparant el 8M’ i ‘Teixint papallones’ en el Triangle Umbral; el dijous 5 de març, a les 19 hores, es presentarà el llibre Mujeres con los pies en la tierra  d’Elena Reyes en el Casal Jove; el divendres 6 de març, a les 18 hores, la Via del Pòrtic acollirà la presentació del llibre Cuerpos malditos de Lucía Baskarán, o el dimarts 10 de març es presentarà la Guia de llenguatge, més gestos cap a la igualtat a càrrec d’Òscar Pèrez Silvestre i de l’activista feminista, Teresa Meana.

La música i la poesia també seran protagonistes durant la celebració dels actes del 8 de Març. El dissabte 7 de març a partir de les 12 hores tindrà lloc la Jornada Festiva Feminista amb música, tertúlia feminista i jocs infantils en el Casino Recreatiu i Cultural i a les 19 hores la cantautora Eva Gómez oferirà el concert ‘Cançons de dona i terra’ en el Teatre de Begoña.

Les activitats estan organitzades per les associacions Salud y Ocio, Saguntum Civitas, Amigas Supervivientes, Acció Ecologista-Agró, Morvedre Acull, Nautilus, Camp de Morvedre Laic, Dones de Baladre, Salut per la Tardor, Veïns La Forja; el Col·lectiu Dones de Sagunt 8 de Març, Esquerra Unida Camp de Morvedre, la Coordinadora Feminista del Camp de Morvedre, la Fundació Bancaixa de Sagunt, el Grup Fotogràfic Arse i les delegacions d’Esports, de Joventut, d’Arxius i Biblioteques, de Cultura, de Promoció del Valencià, de Medi Ambient i de Serveis Socials. Totes elles coordinades per la Regidoria d’Igualtat.

Sobre la programació del 8 de Març, l’alcalde de Sagunt i regidor d’Igualtat, Darío Moreno, ha declarat que és una programació molt amplia en la que participen moltes associacions, entitats i l’Ajuntament de Sagunt «en una clara defensa de fer de la igualtat un àrea transversal en què participen altres departaments que consideràvem que podrien aportar a aquesta construcció d’un món millor a través d’un món més just i amb una menor desigualtat» i ha animat la ciutadania a participar en les activitats de la programació. «Si precisament una de les coses que hem volgut identificar en l’amplitud d’aquest programa és que el feminisme, la igualtat i la construcció d’una societat millor és una cosa que hem de fer tots els dies, per això era molt important que tota la gent que vullguera  participar-hi poguera fer-ho i que nosaltres els incloguérem», ha manifestat Moreno. La regidora de l'Equip de Govern, Mª José Carrera, així com tècniques de l'Àrea d'Igualtat també han assistit a la roda de premsa de presentació de la programació.

Dia de la Dona més enllà de març

La programació amb motiu del 8 de Març Dia de la Dona no acabarà al març, ja que l’Àrea d’Igualtat té programades diverses activitats per a maig. Concretament, el diumenge 10 de maig, a les 10 hores, se celebrarà la Quedada 3 x ‘100 dones corren juntes’, una carrera no competitiva de 6 km oberta a la participació tant de dones com d’hòmens que tindrà lloc en les pistes d’atletisme del Poliesportiu Municipal (internuclis).  Per a participar en esta cursa organitzada per la Regidoria d’Esports és necessari inscriure’s-hi.

A més, el dilluns 11 de maig, a les 19 hores, l’Albereda del Consell acollirà la tertúlia sobre el llibre A la conquesta del cos equivocat a càrrec de Miquel Missé, organitzada pel Col·lectiu de Dones 8 de Març amb la col·laboració de l’Àrea d’Igualtat.

Pujar