El festival MusAS es consolida com a cita de referència de la música antiga i barroca en la província de València
El festival MusAS-Música Antiga Sagunt es consolida com a cita de referència de la música antiga i barroca en la província de València. La delegació de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt va clausurar diumenge passat la seua tercera edició amb gran entrega i emoció per part del públic.
En esta edició, per primera vegada la música antiga i barroca ha colonitzat espais del patrimoni saguntí com la jueria, l'ermita de la Sang i l'església del Salvador, i en la qual ha tingut lloc l'estrena en temps moderns de dues peces del que fóra mestre de capella de la catedral de València i un dels referents del Barroc espanyol, Pere Rabassa.
La formació L'Arcàdia va ser l'encarregada d'oferir l'últim concert en presència de l'alcalde de l'Ajuntament de Sagunt, Quico Fernández, i del regidor de Cultura, José Manuel Tarazona. La formació dirigida pel saguntí Francesc Gamón va collir una gran ovació en l'església del Salvador, amb aplaudiments en peus i diversos bises del programa homenatge al 450 aniversari del compositor Claudio Monteverdi, a més d'altres protagonistes com Harmonia del Parnàs i Musica Ficta.
L'última convocatòria de MusAS ha conclòs amb un 50% més d'assistents respecte a l'any anterior. L'augment de públic d'altres municipis del Camp de Morvedre i d'altres comarques valencianes ha sigut significatiu i consolida MusAS com una de les cites de referència de la música antiga i barroca en la província de València. En termes relatius, el festival xifra en un 44% els assistents forans i en un 56% el públic local, mentre que en 2016 van ser del 30% i del 70% respectivament.
El regidor de Cultura, José Manuel Tarazona, declara com "amb una extraordinària qualitat i ventall de músiques, grups, artistes i escenaris en entorns plens de sentit i història i després de tres edicions, MusAS ja s'ha convertit en un festival de referència per a gaudir de la música antiga i barroca a la Comunitat Valenciana. Espere sincerament que el públic haja gaudit del cicle. La música antiga és un fantàstic patrimoni cultural".
MusAS-Música Antiga Sagunt va començar el 20 de maig amb una visita a la jueria de Sagunt, en la qual van participar prop de 100 persones. A continuació, Musica Ficta, amb la soprano Rocío de Frutos, va oferir en l'ermita de la Sang un concert entorn de les tres cultures: sefardí, musulmana i cristiana. El director del grup, Raúl Mallavibarrena, va comentar aspectes de la cultura sefardí, així com l'origen dels temes i dels instruments que tocaven. El recolliment del temple, la proximitat dels músics, units a la tradició oral de moltes de les cançons va crear un clima de complicitat amb el públic, que solament va ser trencat quan la música va deixar de sonar.
Dissabte passat continuava el festival amb Harmonia del Parnàs i la mezzosoprano Marta Infante. La cantant lleidatana va conquistar als espectadors, sobretot en interpretar el tema Fenómeno asombroso, de Francisco Hernández Illana, dins d'un programa de música valenciana del segle XVIII. Les obres de Pere Rabassa que es van interpretar per primera vegada en temps moderns aqueix dia en el Centre Cultural Mario Monreal, també van tenir un calorós acolliment. La participació del flautista David Antich va anar també molt aplaudida. En finalitzar el concert, Infant va regalar als assistents un bis Tu amor y fineza, de La Dorinda, de Corradini.
Per al regidor de Cultura, el festival de Música Antiga de Sagunt MusAS "és un esdeveniment de gran rellevància per a la ciutat que incorpora la música antiga com a element dinamitzador de l'entorn patrimonial cultural i històric. Des de la perspectiva històrica, la ciutat medieval és una suma de cultures amb un llegat que cal recuperar, assimilar i mantenir. El llegat musical és també un element a considerar en el context d'un patrimoni històric que aspira a convertir i declarar Sagunt com a ciutat Patrimoni de la Humanitat", assegura.
En la seua curta trajectòria, MusAS destaca pel nivell artístic de les formacions i solistes que han participat en les seues edicions, com Hirundo Maris i l'arpista i soprano Arianna Savall; Música Trobada amb el contratenor Carlos Mena i la soprano Pilar Moral; i La Bellemont amb la soprano Delia Agúndez. Açò li ha valgut dues nominacions consecutives en els Premis GEMA de l'Associació de Grups Espanyols de Música Antiga, en la categoria de "Millor Festival" 2015 i 2016.