elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El 70% de les escoles de Sagunt trien el nivell avançat de plurilingüisme

    L'Ajuntament de Sagunt i la Conselleria d'Educació ja tenen les dades facilitades pels centres educatius d'Infantil i Primària del nostre municipi que establiran un dels tres nivells del Programa Educatiu Plurilingüe Dinàmic a les aules experimentals de 2 anys i a 2n cicle d'Infantil (3, 4 i 5 anys) el pròxim curs.

    Del total d'escoles sostingudes amb fons públics del municipi quasi el 70% d'escoles han triat el nivell avançat de plurilingüisme, un 26% el nivell intermedi i només un 6% el nivell bàsic atenent al nombre d'unitats per escola.

    Els centres educatius, dins de la seua autonomia, han proposat quin nivell volen prendre com a punt de partida, en una decisió avalada per 2/3 del Consell Escolar, òrgan col·legiat que representa a la comunitat escolar de cada col·legi.

    Per nuclis, en el Port de Sagunt el percentatge de col·legis, atenent les seues unitats que han triat el nivell avançat, és d'un 76%, per damunt inclús de la mitjana del Camp de Morvedre i molt superior a la de la Comunitat Valenciana, que està al voltant del 54%. Per altra banda, un 24% dels col·legis han triat el nivell intermedi, i cap el nivell bàsic.

    Segons l'àrea d'Educació de l'Ajuntament, estos indicadors demostren que, fins ara, l'ensenyament de les línies en valencià han sigut un èxit. A més, indiquen que els centres educatius del Port de Sagunt, que han decidit el nivell que s'adapta millor al context sociolingüístic general, s'han implicat en el projecte. En el cas del nucli de Sagunt, tots els centres públics han triat el nivell avançat, mentre els dos centres concertats han optat un pel nivell el mitjà, i un altre pel nivell bàsic. Respecte al nucli del Baladre cal destacar la seua proposta pel nivell intermedi-alt del CEIP Baladre.

    El regidor d'Educació, José Manuel Tarazona, ha explicat que des del departament d'Educació "estem molt satisfets pels resultats de les escoles del nostre poble, ja que han triat majoritàriament un nivell avançat; demostra que tots i totes caminen cap a un ensenyament plurilingüe més que mai". A més, ha destacat "els resultats en el Port de Sagunt, on l'escola parla en valència i molt per damunt de la mitja, una aposta de present i de futur per assolir una capacitat de domini de les llengües al mateix nivell que altres països europeus i que, a més a més, ofereix una fotografia que demostra a les clares la realitat plurilingüística en el nostre municipi, més enllà de manipulacions interessades per part de determinades orientacions sociopolítiques que volen utilitzar la llengua com a ferramenta de confrontació i no de germanor. Demostra que el nucli del Port de Sagunt s'estima la nostra llengua i trenca alguns falsos mites que estan allunyats de la realitat actual".

    El poble avança cap a una generació que puga tindre coneixement alt de les tres llengües, valencià, anglés i castellà, fent ús d'una metodologia seguint un model que està basat en l'aprenentatge integrat de llengües (AICLE), la metodologia més avançada i reconeguda internacionalment, que ja l'apliquen països com Finlàndia o el Canadà", ha assenyalat Tarazona.

    Finalment, ha conclòs donant l'enhorabona als col·legis i a les diferents comunitats escolars "perquè lliurement han decidit majoritàriament fer passes endavant. Caminem cap a un ensenyament més plurilingüe que mai que genera oportunitats per a totes i tots".

    A la comarca del Camp de Morvedre quasi el 73% d'escoles han triat el nivell avançat de plurilingüisme, un 24% el nivell intermedi i només un 3% el nivell bàsic.

    Pujar