elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El departament de Sanitat aplica un nou tractament insecticida contra plagues en el clavegueram

El departament de Sanitat aplica un nou tractament insecticida contra plagues en el clavegueram
  • Este matí l'alcalde, el regidor de Sanitat i la creadora de la patent del nou sistema han visitat alguns dels carrers on s'està aplicant este nou tractament que consistix a ruixar amb pintura especial davall les trapes del clavegueram

MÉS FOTOS
El departament de Sanitat aplica un nou tractament insecticida contra plagues en el clavegueram - (foto 2)

La regidoria de Sanitat de l'Ajuntament de Sagunt va iniciar dilluns passat, 15 de juny, un nou tractament insecticida contra plagues en el clavegueram. Per este motiu, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor de Sanitat, Javier Timón; la valenciana creadora de la patent del nou producte, Pilar Mateo, i membres de l'empresa Lokímica, encarregada per l'Ajuntament del tractament contra plagues, s'han desplaçat al nucli que s'està tractant actualment. Este nou tractament compliment el que ja s'està aplicant contra rates.

Durant la visita, s'ha pogut observar el procediment de ruixar la pintura davall les trapes del clavegueram en barris pròxims a la mar. Es tracta d'una tecnologia de microencapsulació denominada Inesfly, de la catedràtica de Química, Pilar Mateo que amb molt poca quantitat es pot controlar d'una forma racional tot el cicle biològic d'una panerola. Al contrari que els insecticides, segons Mateo, «té un poder de no generar resistència i no és nociu ja que la microcàpsula està embolicada en carbonat càlcic, que és amb el que ens rentem les dents, i pigment i és de molta persistència per a no haver d'utilitzar contínuament insecticides perquè contaminen les aigües a través dels embornals». L'efecte que produix este producte en els insectes, segons ha explicat la catedràtica, és que impedix la seua reproducció.

Esta tecnologia, que es va començar a treballar a Bolívia en 1996 per a tractar una malaltia que transmeten les xinxes, hui dia ja té 7 famílies de patents en 150 països, l'està utilitzant l'Organització Mundial de la Salut a Bangladesh o Nepal i, segons la propietària de la patent, «ve a salvar un problema que ens afecta a tots».

D’altra banda, el regidor de Sanitat i Consum, Javier Timón, ha agraït la presència de Pilar Mateo a la ciutat, qui els ha explicat en què consistix aquest tractament, així com el nivell d'eficàcia que té. A més, el regidor ha recordat que este tractament pot tindre, en algunes ocasions, un efecte desallotjament. «És important que la ciutadania en siga conscient perquè ja hem rebut avisos en zones que s'han tractat i, per això, és necessari saber que els exemplars que puguen eixir fora del clavegueram per culpa d’este efecte desallotjament moren als pocs minuts i no s'allotgen en cap altre lloc», ha explicat Timón. Per este motiu, l'edil ha fet una crida a la tranquil·litat de la ciutadania ja que s'està utilitzant el producte més efectiu que hi ha en el mercat en estos moments per a esta plaga.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, que també ha estat present, ha declarat que des de l'Ajuntament de Sagunt «continuem lluitant contra les plagues de la ciutat i, en este cas, ho fem amb innovació tecnològica i també donant suport a la innovació valenciana, ja que estem parlant d'una patent creada a la Comunitat Valenciana i que és especialment efectiva contra les panderoles». El primer edil ha manifestat que per part de l'Equip de Govern «era important avançar en la lluita contra les plagues però fer-ho d'una forma estratègica i a llarg termini, ja que estos tractaments els durem a terme en diferents punts de la ciutat i esperem que ens ajuden no sols durant esta temporada d'estiu sinó ja a llarg termini a tindre controlades les plagues per al benefici de tota la ciutadania».

Els tractaments es realitzen per zones i en onada

Segons expliquen des del departament de Sanitat i Consum, els tractaments, que es duen a terme alhora per dos grups dividits en dos zones diferents, són en onada fins a cobrir la totalitat del municipi, seguint un calendari que ha començat esta mateixa setmana.

No obstant això, des del departament de Sanitat conviden la ciutadania a que, en cas de detectar problemes d'una certa magnitud, contacten amb l'Ajuntament per a comunicar qualsevol possible incidència, telefonant al 96 265 58 58 i a alguna de les següents extensions 6847, 6848, 6849 i/o 6850.

Pujar