elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Demà s'inauguren els Ludi Saguntini en el Teatre Romà a les 11.30 hores

Demà s'inauguren els Ludi Saguntini en el Teatre Romà a les 11.30 hores
  • Torna el festival de cultura clàssica que es desenvolupa a Sagunt des de fa més de 20 anys

MÉS FOTOS
Demà s'inauguren els Ludi Saguntini en el Teatre Romà a les 11.30 hores - (foto 2)

La inauguració dels Ludi Saguntini tindrà lloc demà dimarts, 20 d'abril, a les 11.30 hores en el Teatre Romà de Sagunt. Seguidament es representarà l'obra Las asambleístas de Aristófanes, pel grup Caligae de Yecla (Múrcia). A este acte assistiran Darío Moreno, alcalde de Sagunt i José Manuel Tarazona, regidor d'Educació, a més de tot l'equip encarregat de l'organització de l'esdeveniment.

L'edició de 2021 dels Ludi Saguntini inclou el XXIV bis Festival de Teatre Grecollatí, tallers de cultura clàssica i diverses activitats educatives relacionades amb la vida quotidiana en l'antiguitat dirigides a l'estudiantat que enguany se celebrarà del 19 al 23 d'abril en format semipresencial a causa de la pandèmia. Cinquanta escoles i instituts de tota Espanya s'han inscrit en els tallers digitals dissenyats per a promoure la cultura clàssica entre l'alumnat.

Esta iniciativa que organitzen l'associació Ludere et Discere i la Domus Baebia, al costat de Prósopon Sagunt, compta amb el suport de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, l'Ajuntament de Sagunt i empreses patrocinadores, entitats i personal voluntari.

L'edició d'este 2021 es desenvoluparà, per motius de seguretat davant la pandèmia, principalment en format virtual, de manera que l'alumnat que participe en la majoria d'activitats i recursos didàctics el farà accedint des d'un mòbil, una tauleta o un ordinador.

El format virtual d'enguany ha suposat una expansió del projecte educatiu dels Ludi Saguntini per altres territoris. Així, s'han inscrit 50 centres educatius, 13 d'ells de Madrid, Andalusia, Catalunya, Canàries, Castella i Lleó i Castella-la Manxa. A més, es preveu que esta dualitat entre presencialitat i virtualitat continue en la pròxima edició per a facilitar que centres d'altres autonomies puguen també participar en línia.

TALLERS PRESENCIALS I TEATRE GRECOLLATÍ EN DIRECTE

Pel que respecta a la programació presencial, l'aula de cultura clàssica Domus Baebia mantindrà els cinc tallers presencials que ha vingut oferint al llarg d'este curs sobre llums romans, escriptura, mosaics romans, higiene i cosmètica, i ceràmica grega, tots ells amb inscripció prèvia i mantenint el protocol establit.

També s'oferirà, al professorat que el considere, la possibilitat de visitar les restes arqueològiques del municipi, com els jaciments de la Domus dels Peixos i de la Via Porticus, i el Museu de l'Escena Grecollatina, que romandran oberts. Estes dos propostes compten amb la participació del CEFIRE de Sagunt i l'Assessoria de Clàssiques.

Igualment, el Festival de Teatre Grecollatí que impulsa l'associació de professorat de clàssiques Prósopon Sagunt, dins del marc dels Ludi Saguntini, en el Teatre Romà de Sagunt es manté també de manera presencial amb l'adopció de totes les normes i mesures de seguretat vigents enfront de la COVID-19.

Durant la setmana dels Ludi es representaran tres obres en horari matinal en el Teatre de Sagunt. El dia 20 d'abril es durà a terme la inauguració del festival i seguidament es representarà una comèdia grega titulada ‘Las asambleístas de Aristófanes’, pel grup Caligae de Yecla (Múrcia). El 22 d'abril serà el torn de la tragèdia grega ‘Antígona’, de Sòfocles, representada en valencià pel grup Komos, de l'IES Distrit Marítim de València. Finalment, el 23 d'abril el mateix grup Komos posarà en escena la comèdia llatina ‘Gemelos’, de Plauto.

Des de fa 23 anys els Ludi Saguntini despleguen al llarg de tota una setmana en la capital del Camp de Morvedre un ampli ventall de tallers didàctics i representacions teatrals dissenyats per a promoure la cultura clàssica entre l'alumnat dels col·legis i instituts.

Pujar