elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Darío Moreno acudix a la celebració del 25+1 aniversari del Centre de Salut de Sagunt

Darío Moreno acudix a la celebració del 25+1 aniversari del Centre de Salut de Sagunt
  • En l'acte s'ha rendit homenatge a la doctora Cecilia Martí i s'ha visionat un vídeo amb la història del centre

MÉS FOTOS
Darío Moreno acudix a la celebració del 25+1 aniversari del Centre de Salut de Sagunt - (foto 2)
Darío Moreno acudix a la celebració del 25+1 aniversari del Centre de Salut de Sagunt - (foto 3)

El Centre de Salut de Sagunt celebra hui el seu 25+1 aniversari, ja que a causa de la situació pandèmica actual, l'any passat no es va poder realitzar la celebració. A l'acte, el qual s'ha dut a terme este matí, han assistit l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el Gerent del Departament de Salut de Sagunt, Jose Luis Chover; la Directora Mèdica d'Atenció Primària, Susana Martínez; la cap de Zona Bàsica del Centre de Salut de Sagunt, Amparo Ros; la Coordinadora d'infermeria del centre, Silvia Furió; com a representant de la Conselleria, la Directora General d'Assistència Sanitària, Marian García Layunta i els i les familiars de l'homenatjada Cecilia Martí.

En l'acte de la commemoració de hui els i les assistents han visualitzat un vídeo amb la recent història del centre de salut i s'ha rendit un homenatge a la doctora Cecilia Martí, qui durant 47 anys va exercir com a pediatra a Sagunt. En 1995, la Corporació Municipal de Sagunt va dedicar este centre mèdic a la insigne doctora Cecilia Martí, qui va desenvolupar una activitat impecable en este centre sanitari. Medica pediatra, esta saguntina de cor nascuda a Onda, va cursar els seus estudis en la Universitat de València. En 1932 va obtindre el títol de doctora en Medicina, l'única dona a Espanya que aconseguia aquell títol de la seua promoció. La família de Cecilia Martí ha assistit a l'acte d'aniversari, on s'ha fet al·lusió a l'activitat professional de la il·lustre pediatra, s'ha visualitzat una fotografia de la doctora, s'ha col·locat una placa en el seu nom i se li ha regalat un ram de flors als familiars.

Darío Moreno, alcalde de Sagunt, ha volgut destacar que és important recrear-nos en estos moments de felicitat, i més després de la situació de crisi sanitària actual que estem vivint: «si hui estem parlant d'igualtat, d'arribar on hem arribat, és precisament per totes eixes dones que van decidir trencar sostres de cristall i entrar on mai abans una dona havia entrat. A la foto que hem col·locat en el centre, ho podem veure: en un món d'hómens, de sobte arriba una dona; llavors tot canvia i suposa un gran avanç per a les dinàmiques socials i professionals. Hui hem de mirar arrere i hem d'agrair que dones valentes com Cecilia obriren el camí al fet que tantes altres dones hagen sigut grans professionals».

En paraules del Gerent del Departament de Salut de Sagunt, Jose Luis Chover, «el Centre de Salut de Sagunt ha complit 25 anys més 1 any, este es va generar amb tot el canvi que suposava l'Atenció Primària en aquell moment i va suposar canviar les consultes de dues hores a consultes permanents de tot el dia i l'atenció continuada». L'obertura d'este Centre de Salut va ser un canvi en positiu per al municipi, no sols va suposar l'ampliació de les seues instal·lacions, en passar d'un local que s'havia quedat xicotet a un espai més ampli i agradable, sinó també per a professionals com per a la població en general.

L'obertura d’este centre de salut va suposar la implantació de la nova Atenció Primària tal com l'entenem en l'actualitat, totalment centrada en el pacient i en un únic lloc. A l'atenció mèdica i d'infermeria i les matrones, es va sumar la incorporació de Salut Mental i d'un fisioterapeuta i treballador social. En 1998 el centre va implantar l'atenció continuada que permetia continuar prestant l'atenció als pacients fora de l'horari establert de les consultes.

Per part seua, Amparo Ros, Cap de la Zona Bàsica de Salut de Sagunt des de 2015, lligada a este centre de salut tota la seua vida; primer com a integrant de l'equip sanitari i actualment, al capdavant de la prefectura de zona, ha recordat la trajectòria del Centre de Salut de Sagunt durant estos anys: «A mesura que han passat els anys progressivament el centre ha anat adquirint noves competències». Destacant la prioritat dels professionals que s'entreguen totalment en la seua labor en este centre afig Amparo Ros: «oferim una molt bona atenció sanitària i qualitat sempre donant servei al pacient, o a persones que, encara que no estiguen malaltes, necessiten activitats de prevenció i promoció de la salut com és el cas de la vacunació. Englobem tots els àmbits de la salut en el que podem ajudar». Al que ha afegit per a finalitzar: «Tenim una atenció íntegra continuada les 24 hores al dia els 365 dies de l'any. Estem molt concordes a cada moment a les necessitats de la població i vivint les transicions que marquen les circumstàncies adaptant-nos amb rapidesa. Al llarg d'estos anys s'ha consolidat un equip més fort i amb els objectius molt clars».

Pujar