elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Corts Valencianes adopten la Declaració Institucional de Sagunt en favor del corredor Mediterrani-Cantàbric

Les Corts Valencianes adopten la Declaració Institucional de Sagunt en favor del corredor Mediterrani-Cantàbric

    El Ple de les Corts Valencianes ha mostrat el seu suport a la Declaració Institucional de Sagunt que reivindica com a prioritari el corredor ferroviari d'altes prestacions Mediterrani-Cantàbric, que uneix la costa valenciana amb la cantàbrica. Este suport ha sigut donat per unanimitat per tots els Grups Polítics (Compromís, PSOE, Podem, Ciutadans i Partit Popular). Cal destacar que al ple, on el president de Les Corts, Enric Morera, ha llegit la declaració, han assistit l'alcalde de Sagunt, portaveus dels grups polítics municipals (Compromís, PP, EU, IP, ADN Morvedre, PSPV-PSOE i Cs), representants de l'Autoritat Portuària que havien aprovat prèviament esta declaració de Sagunt, així com els representants de les principals organitzacions empresarials i sindicals.

    Este corredor suposaria una millora de les infraestructures de transport, tant de persones com de mercaderies, i és un dels factors determinants per al bon desenvolupament econòmic, social i cultural, a més de contribuir a la cohesió dels territoris pels quals passa.

    L'Alcalde de Sagunt, Quico Fernández ha afirmat que «Hui ha sigut una de les poques ocasions en què tots els partits polítics ens hem posat d'acord en una proposta que va nàixer a Sagunt per reclamar una inversió que és absolutament urgent justa i per descomptat necessària».

    La Declaració Institucional destaca que esta línia ferroviària és un dels exponents més evidents de l'injust mapa d'infraestructures espanyol, ja que, malgrat comunicar diverses comunitats autònomes, entre les quals es troba la valenciana, no ha rebut cap inversió rellevant en dècades.

    En este sentit l'Alcalde de Sagunt Quico Fernández, ha declarat que «estem parlant d'un corredor ferroviari que té unes condicions més del segle XIX que del XXI i que uneix poblacions tan importants com Terol, Saragossa, València fins a la cornisa cantàbrica amb Santander o Bilbao».

    Segons la Declaració Institucional, és tal la importància d'esta infraestructura per a l'economia valenciana, que l'Autoritat Portuària de València, de la qual forma part Sagunt, ha decidit invertir directament 63 milions d'euros per a millorar les vies, a més dels més de 30 milions d'euros destinats a la connexió amb el mateix port. Esta inversió, segons la declaració, crida l'atenció pels recents compromisos del Ministeri de Foment amb els ports de Barcelona i Bilbao, 3.000 milions d'euros i 1.000 milions, respectivament.

    «Sense dubte, esta és una de les infraestructures de major projecció econòmica especialment per a Sagunt i el seu entorn o per al conjunt dels valencians també per a Aragó així com per al benefici del conjunt de l'Estat unint ciutats importants geogràficament. En definitiva estem parlant d'una obra que té tota una sèrie de beneficis i que hauria de estar en funcionament des de la primera meitat del segle XX», ha manifestat Fernández.

    En la declaració també es destaquen els esforços que s'estan duent a terme en l'àmbit de la reindustrialització, amb importants ajudes econòmiques a Sagunt i en altres zones per part de diferents administracions, ja que es veuen minvats per la contradicció que suposa no millorar la connectivitat dels polígons industrials o de les àrees logístiques, ja que la seua competitivitat queda seriosament llastrada.

    L'alcalde de Sagunt ha assenyalat que «desgraciadament el concepte d'infraestructures de l'Estat espanyol, tant en un règim com en un altre, estem parlant de la dictadura i després de la democràcia amb el govern de qualsevol partit, PSOE o PP, responen a criteris ideològics, polítics i no són d'igualtat, solidaritat i eficiència econòmica».

    Per a algunes ciutats, com Sagunt o Terol, esta reivindicació és encara més important debut a què l'absència d'inversions té una gravíssima repercussió en les economies locals i per açò, amb esta declaració, s'insta a les institucions valencianes i a totes les organitzacions a sumar-se a ella i s'aspira a fer arribar al Govern de l'Estat la necessitat d'escometre de manera urgent totes les obres de manteniment i modernització necessàries que permeten el transport de persones i mercaderies en les millors condicions.

    A més, es reclama la inclusió del corredor ferroviari Mediterrani-Cantàbric entre les prioritats del Ministeri de Foment. Amb esta reivindicació, es pretén no solament contribuir a l'equilibri territorial, sinó a més a més potenciar el teixit empresarial i social saguntí, així com del valencià, i ser una de les claus de la recuperació econòmica i del progrés del conjunt de l'Estat.

    Quico Fernández ha conclòs assegurant que «hui és un dia gran, estem satisfets per esta iniciativa creada a Sagunt i amb suport de la resta d'institucions, de tots els partits, de la societat econòmica i civil, s'ha creat una comissió perquè estos compromisos siguen reals i es facen més ràpidament. Els valencians ocupen un territori perifèric a Europa i per tant les connexions ferroviàries són imprescindibles per a sobreviure, per als nostres ports, zones logístiques, i la nostra producció que és bàsicament d'exportació. Demanem un tracte just en el finançament, en este cas, a les inversions. Els valencians estem discriminats, hui ha sigut un dia molt important i que hem de dir tots a una veu a Madrid que ja està bé de prendre'ns el pèl i que no anem a consentir-ho més".

    Pujar