elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís per Sagunt critica la ubicació del centre de formació de la Volkswagen triada per la Generalitat Valenciana

  • Quico Fernández considera que s’estan vulnerant les lleis i passant per damunt dels interessos municipals per tal d’afavorir una empresa privada

La ubicació del nou centre de formació professional que la Generalitat Valenciana pretén construir a Sagunt per tal de formar els futurs treballadors de la gigafactoria de bateries de Volkswagen continua sent objecte de discussió entre la pròpia Generalitat i alguns partits i associacions veïnals de la ciutat morvedrina. L’últim d’estos tira i afluixa es produeix pels projectes d’urbanització i reparcel·lació, que des del Grup Municipal de Compromís per Sagunt veuen com a contraris a dret. El regidor d’urbanisme i portaveu del partit nacionalista, Quico Fernández, explica: “l’ajuntament va plantejar, en les al·legacions al projecte de reparcel·lació de Parc Sagunt II un aprofitament del 10 per cent municipal, tal i com establir la llei, i pensem que la Generalitat vol eludir. A estes hores hem pogut comprovar que la Generalitat no atén gran part de les al·legacions que l’Ajuntament ha plantejat, tant al pla especial com al projecte territorial estratègic, com als projectes d’urbanització i de reparcel·lació”.

El regidor d’urbanisme crítica que la Generalitat envaeix les competències municipals en alguns dels projectes vinculats a la construcció de la gigafactoria, deixant a l’ajuntament completament al marge: “l’exemple més il·lustratiu podria ser el de la macrocentral d’energia fotovoltaica de Montíber on es trenca per complet la planificació urbana de la ciutat sense participació de l’Ajuntament ni el corresponent estudi d’impacte ambiental”. Però és en el punt de la ubicació del centre de formació on Fernandez incideix sobre aquest tema com a mostra de “com la Generalitat ignora les competències municipals i la sobirania del ple de l’Ajuntament”. L’ajuntament aprovà al ple que la corporació municipal va celebrar el passat gener una moció del Grup Compromís en la que es demanava que este centre de formació s’ubicara en una parcel·la de titularitat municipal i catalogada com d’us educatiu situat en plena trama urbana, una postura que ha estat “ignorada” per la Generalitat Valenciana: “hem sabut que el centre de formació, en contra de la postura municipal, es construirà a Parc Sagunt II, al costat de la gigafactoria, i no en el sòl de titularitat urbana que l’ajuntament acordà en ple”, explica el regidor saguntí.

“Segons hem pogut saber, un dels arguments que es barallen per justificar aquesta barrabassada per part de la Generalitat, té a veure amb la rapidesa a l’hora de construir el centre, però açò no en té cap mena de sentit. No té sentit dir que esta ubicació ha estat triada perquè així la construcció del centre seria més rapida, doncs la parcel·la que l’Ajuntament proposa ja està disponible i les obres podrien començar d’immediat, en canvi, la defensada per la Generalitat, situada al mig del no res, ni tan sols té aprovat el projecte d’urbanització ni de parcel·lació, així que de més rapidesa res de res. A banda, la parcel·la que proposa l’Ajuntament seria gratuïta per a la Generalitat”, afirma el regidor. Per a Fernández tot açò constitueix un greu problema doncs “el projecte d’urbanització i de reparcel·lació no s’ha aprovat quan ja fa temps que l’ajuntament va presentar les al·legacions en temps i forma i això ens fa preocupar-nos, doncs nosaltres volem que es compleixen els terminis i que la gigafactoria siga una realitat el 2026, tal i com esta establert. L’ajuntament està col·laborant però també hem d’exigir que es respecten els nostres drets i la nostra normativa”.

Finalment el regidor nacionalista comenta que: “la no aprovació del projecte d’urbanització i reparcel·lació ens sembla que respon a que des de la Generalitat estan valorant com incomplir l’article que planteja l’aprofitament del 10 per cent per a l’Ajuntament, i com ja han canviat la llei en tantes ocasions, almenys 7 voltes, per  afavorir a l’empresa no es sorprendria ni el més mínim que pensaren en una nova modificació de l’article 82 de la LOTUP que diu que l’aprofitament del 10 per cent ha de ser per a l’ajuntament. En la nostra al·legació ho diguérem clarament i se’ns ha ignorat. No podem permetre que, de nou, passen per damunt dels interessos municipals. No podem permetre que un altra volta es faça una legislació a la carta per a una empresa privada”.   

Pujar