elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís manifesta el seu suport al tiktoker Xavi Rico

Compromís manifesta el seu suport al tiktoker Xavi Rico
  • Rico denuncia no haver pogut ser atés en valencià al centre de salut Cecilia Martí del nucli històric de la capital del Camp de Morvedre

Des de Compromís Sagunt consideren molt greu que un ciutadà no puga ser atés en la seua llengua en el Centre de Salut de Sagunt, referint-se a la vulneració de drets fonamentals sofrida la setmana passada per Xavi Rico, famós tiktoker saguntí, creador de contingut en valencià. Des de la formació nacionalista mantenen que Rico es va expressar de forma senzilla amb la intenció de comunicar-se.

Apitxat, nom amb el que es coneix a Xavi Rico, ha estat reconegut per difondre l’estima i la promoció de la llengua en el seu canal de Tiktok. Precisament va col·laborar amb el Gabinet de Promoció del Valencià fent tiktoks per al concurs de microrelats ‘Pensat i fet’, organitzat per este departament de l’ajuntament de Sagunt.

“Massa sovint, els valencianoparlants ens trobem amb situacions semblants alhora de ser atesos en diferents serveis administratius i són molts els que canvien de llengua al castellà per a no crear conflictes. L’actitud de Xavi ens sembla correcta i valenta perquè va arribar a les seues últimes conseqüències: reclamació formal en el centre de salut i a l’Oficina de Drets Lingüístics.”, manifesten des de Compromís.

Des de la formació valencianista creuen que les administracions sanitàries han de ser més conscients de la mancança de competències orals en valencià que tenen molts dels seus professionals: “Considerem necessari promoure cursos pels seus sanitaris, molts d’ells, nouvinguts d’altres comunitats o països, i a més, veiem com a imperatiu obtenir d’una vegada el requisit lingüístic per a tota l’administració perquè això normalitzaria la situació i s’evitarien actuacions com les esmentades.”

Maria Josep Soriano, regidora del Gabinet de Promoció del Valencià ha especificat: “Cal entendre que en tenim dret d’expressar-nos en la nostra llengua, sempre amb educació però amb fermesa i més encara en estos temps on el valencià, malgrat l’esforç del sistema educatiu, està en retrocés davant el predomini mediàtic del castellà i l‘anglès. I sobretot, s’ha de canviar l’actitud que alguns demostren per una escolta activa i respecte cap a la llengua dels valencians, lloc on estan treballant i vivint.”.

Continua la regidora assenyalant que “vivim en una comunitat bilingüe i el dret a parlar en valencià està reconegut constitucional i normativament. A més, això ens fa ser una societat més rica en cultura, història i llengua que no podem perdre.”.

Des de Compromís per Sagunt recorden que davant un cas de discriminació o de vulneració d’un dret en l’Administració, si no hi ha una entesa cordial en el moment, cal actuar de la manera que segueix:

1. Posar-se en contacte amb l’Oficina de Drets Lingüístics de la Conselleria de Cultura i demanar-li suport i consell: https://ceice.gva.es/va/web/dgplgm/odl

Telèfon de contacte de l'ODL: 961970015

Correu electrònic: odl@gva.es

2. Interposar una queixa davant la Sindicatura de Greuges: https://www.elsindic.com/va/tajudem/presentar-una-queixa/

Si es tenen dubtes sobre si el problema pot ser admés com a queixa, es pot plantejar la consulta a través del formulari o en l’Oficina d'Atenció Ciutadana (telèfon gratuït 900 21 09 70; correu electrònic consultes@elsindic.com).

Pujar