elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Biblioteca de Sagunt amplia els seus recursos online per a fer més suportable el confinament

La Biblioteca de Sagunt amplia els seus recursos online per a fer més suportable el confinament
  • S'ha incrementat l'oferta de e-books i a través de les xarxes socials s'oferixen recursos literaris i culturals

La Biblioteca Pública de Sagunt en el Dia del Llibre, i conscient de les necessitats que genera l'estat d'alarma enfront de la COVID-19, ha reforçat els seus servicis de l'única manera possible després del tancament de la seua activitat física de manera momentània. Per este motiu s'ha incrementat l'oferta d’e-books en la seua plataforma i ha llançat una pàgina oficial en Facebook per a recollir tant les inquietuds culturals i de lectura dels usuaris com per a oferir recursos sobretot el relacionat amb el llibre i per afegiment amb la cultura. De la mateixa manera s'està treballant a oferir perfils en altres xarxes, com Instagram per a ampliar el radi d'acció i arribar a tots els sectors de la població.

El regidor d'Arxius i Biblioteques, Roberto Rovira, assegura que «és moment de donar a la ciutadania recursos tant per a portar millor la quarantena entretenint-se amb llibres, com possibilitar que accedisquen a un repositori cultural de primer ordre», a més afig que «portem anys treballant amb la mateixa plataforma (Odilo) que el Ministeri de Cultura en temes bibliotecaris i ara volem consolidar les demandes dels nous usuaris respecte a les tecnologies d'informació i coneixement».

Entre les fites d'esta pàgina, el regidor exposa les recomanacions periòdiques de llibres per part dels bibliotecaris, la creació d'un canal de comunicació amb els usuaris i la implementació de links actualitzats amb destacats professionals de l'àmbit a nivell nacional. Rovira ha afirmat que este «és només un pas més dins del procés d'adaptació tecnològica que realitzem des de l'administració local i estem convençuts que en breu calarà el nou paper de les biblioteques per a satisfer les canviants necessitats dels seus usuaris».

Cal destacar, com assegura la bibliotecària Montserrat Terrones que la missió «com a professionals és donar accés a la informació a tothom, al coneixement, a l'oci a través de la cultura. I, en este sentit, podem fer i fem molta faena, sempre que la tecnologia i la nostra situació ens ho permeta».

Algunes de les tasques que es realitzen des de les biblioteques és procurar que la informació siga fiable i de qualitat en uns moments en què la informació de qualitat és més necessària que mai; donar accés als continguts digitals de les biblioteques públiques, universitàries i patrimonials, a través dels diferents instruments que tenim al nostre abast, com les col·leccions digitalitzades o els nostres fons de llibres digitals; i fer costat als estudiants que han de seguir el curs des de casa, responent a les seues preguntes sempre que puguem, preparant-los materials digitals o facilitant l'accés a recursos electrònics.

Finalment, davant la situació actual de la pandèmia Terrones assenyala l'existència de «moltes iniciatives més enllà del que fan les biblioteques com a tals per part dels mateixos professionals, que aprofiten les possibilitats que oferixen les xarxes socials per a organitzar activitats al voltant del llibre, la lectura, explicant contes, fent música, amb les etiquetes #LaCulturaACasa i #BibliotequesACasa».

Així, la tecnologia, Internet en concret, permet al personal de biblioteques ampliar el radi d'acció en la societat i col·laborar aportant els seus coneixements i el seu treball. Amb això, demostren ser enginyosos i creatius durant estos dies de confinament per a poder continuar fent #LaCulturaACasa, amb més visibilitat en les xarxes, propostes culturals, recomanacions, compartint recursos per a formar-se, oci i treball.

Pujar