elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple aprova per unanimitat la Declaració Institucional de la Infància

El Ple aprova per unanimitat la Declaració Institucional de la Infància
    MÉS FOTOS
    El Ple aprova per unanimitat la Declaració Institucional de la Infància - (foto 2)

    L'Ajuntament de Sagunt va realitzar este dimarts el primer ple municipal dedicat a la infància en el Saló de Plens a les 17.30 hores; commemorant així el 30 aniversari de la Declaració dels Drets Universals de la Infància. En esta sesió, quatre alumnes de diversos col·legis van llegir una declaració institucional que ha sigut redactada per les dos comissions de treball (la d'Infància i la d'Adolescència) del Consell Municipal de la Infància de Sagunt. Després de la lectura, el ple va votar i es va aprovar per unanimitat la declaració institucional.

    Així, l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, després d'obrir la sessió, va explicar als xiquets i xiquetes congregats en la sala que el Ple de l'Ajuntament és "una espècie d'assemblea de representants de tot el poble que escullen els ciutadans majors de 18 anys perquè arreglen, en la mesura de les seues capacitats, problemes". I va donar pas als quatre xiquets que van llegir la declaració institucional; Carles Albuixech Bonet, representant de l'IES Eduardo Merello; Jessica Sánchez Monroy, consellera del col·legi Vilamar; Mar Casado Belmonte, consellera del col·legi Maria Yocasta; Marta Montañana Rodrigo, representant del col·legi Josep Romeu.

    Fernández els va felicitar per la iniciativa i va declarar que este tipus de programes són molt importants "perquè els drets dels xiquets i xiquetes estiguen reconeguts i siguen prioritat en la nostra ciutat".

    Carles Albuixech va prendre la paraula per a explicar que esta idea sorgix en el curs 2014-2015, quan "des de la regidoria de Joventut es formen dos grups de participació anomenats DINAKIDS (dinamització de xiquets i xiquetes), i HRJOVE (Human Right Jove) grups motors de participació infantil que es creen per a escoltar la veu de la nostra infància en aspectes municipals, per a conéixer les seues demandes i necessitats i per a sensibilitzar, difondre, protegir i aplicar els drets reconeguts en la Convenció dels Drets del Xiquet, de la qual som signataris".

    Estos grups motors són els que nodrixen les comissions de Primària i Secundària del Consell Municipal de la Infància de la Ciutat de Sagunt, que es va posar en marxa el maig de 2016, després de triar democràticament els seus representants en les primeres eleccions realitzades en els centres escolars del municipi.

    També recorda la declaració institucional que Sagunt compta amb el segell Ciutat Amiga de la Infància des d'octubre de 2016, un reconeixement que atorga UNICEF a aquells municipis que destaquen per les seues bones pràctiques en favor dels xiquets i xiquetes.

    Després de la intervenció de l'alumne de l'Eduardo Merello, va intervindre Jessica Sánchez, que va explicar que treballen perquè els seus drets siguen reconeguts i respectats i la seua veu siga escoltada. "I per a aconseguir un municipi que treballe des d'un enfocament de drets, aconseguint una ciutat amiga de la infància i per tant una ciutat millor per a tots els seus habitants", va afegir Carles Albuixech.

    Mar Casado, del col·legi Maria Yocasta, va llegir el gruix de la declaració institucional i va demanar que en els programes electorals de cada partit tinguen en compte a la infància, amb un major protagonisme dels menors, amb un llenguatge fàcil i en el qual tinguen un epígraf propi en els programes electorals com a "Infància", donant cabuda a les seues necessitats culturals, d'oci, formatives, esportives i sanitàries.

    La representant del Maria Yocasta va sol·licitar "que se'ns tinga en compte, a nosaltres, la infància, i que se seguisca impulsant el Programa Ciutat Amiga de la Infància - Programa d'Unicef Comitè Español, i el Consell Municipal de la Infància, donant pressupost per al seu desenvolupament, i apostant per l'aplicació dels drets reconeguts en la Convenció".

    A més, Casado va pregar que es fera "sempre el Ple del 20 de Novembre, és a dir que s'institucionalitze, on puguem elevar una proposta com a infància i celebrem el dia Universal de la Infància i de la Convenció dels nostres Drets".

    Finalment, Marta Montañana va demanar a tots els partits polítics que es comprometeren "a seguir fent totes les accions del nostre pla local d'infància aprovat en ple de 2016 però amb una vigència de fins al 2020, on s'arrepleguen les nostres necessitats i demandes, algunes ja realitzades però unes altres encara no: obrir els patis escolars dissabtes i diumenges, equipament per a l'oci a Sagunt, transport públic més econòmic, carril bici en condicions, parcs adaptats, millorar encara més la xarxa de saguntwifi, etc. I que este compromís vaja acompanyat de diners per a comprar els materials i tindre a les persones necessàries perquè es faça".

    En la declaració els xiquets i xiquetes van demandar que el compromís dels partits polítics amb el Pla d'Infància no acabara solament en el 2020, que tinguen en compte que existixen i que se'ls escolte de veritat, "que tingueu un compromís real en els vostres programes que s'estudien les nostres propostes i si no es poden fer les nostres propostes se'ns explique per què i puguem canviar-les o treballar-les d'una altra manera", va finalitzar l'alumna del col·legi Josep Romeu.

    Després de la lectura es va fer lliurament als regidors i regidores d'uns pins amb el lema: 'Sagunt, ciutat amiga de la infància'. L'alcalde va afirmar que el més important "no és votar en contra o a favor la declaració institucional de la infància, sinó complir-la i incloure-la en el programa electoral. El més important és fer les coses alhora que ens comprometem, perquè com diu el tòpic les paraules se les emporta el vent". La declaració va ser votada per unanimitat.

    Amb este ple, es complix el mandat de la sessió plenària de març en la qual es va aprovar per unanimitat una moció presentada pel grup municipal de Ciutadans per a realitzar un ple municipal infantil amb la finalitat de fomentar la democràcia en els centres escolars i en els mateixos menors. El mateix Consell d'Infància, a més de redactar el contingut de la declaració, que ha sigut consensuada també pels grups polítics, ha valorat la celebració d'este ple, que coincidix a més amb la celebració del Dia Mundial de la Infància, que es va celebrar el passat 20 de novembre.

    Pujar