elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els actes culturals i festius emmarcats dins de la programació de la festivitat del 9 d’Octubre continuen fins dimarts que ve

Els actes culturals i festius emmarcats dins de la programació de la festivitat del 9 d’Octubre continuen fins dimarts que ve
  • La festivitat acollirà danses valencianes, correfocs, mascletades i l'acte institucional amb el lliurament de medalles de la ciutat, entre altres actes

Els actes culturals i festius emmarcats dins de la programació de la festivitat del 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, continuen este divendres 8 d'octubre a les 20.00 hores, amb Danses valencianes, de l'associació cultural Grup de Danses Els Fallers a l'Auditori de la plaça Doctor Peset Aleixandre-Triángulo Llindar, i a les 21.30 hores en el mateix lloc seran els Correfocs, a càrrec de la Diabòlica de Morvedre.

D'altra banda, el 9 d’Octubre començaran els actes a les 12.00 hores amb el toc de campanes de tancament de portes de la Vila per part de Campaners de Morvedre en la Plaça Major. A més, a les 13.00 hores tindrà lloc l'acte institucional del Dia de la Comunitat Autònoma Valenciana en el qual es farà el lliurament de les medalles d'or i plata que concedeix l'Ajuntament de Sagunt a l'Auditori Joaquín Rodrigo. Est acte serà obert a la ciutadania, però estarà limitat en aforament per precaució, i serà emés en directe a través del canal de Youtube del Gabinet de Comunicació de l'Ajuntament en este enllaç.

 Les medalles d'or s'entregaran, segons el reglament d'Honors i Distincions, a la Societat de Caçadors de Sagunt i a la Comunitat de Regants de Sagunt, i les medalles de plata s'entregaran a Ángel Olmos Gauses i a Victoria Belis Herrera. Posteriorment l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, es dirigirà als assistents i a la ciutadania en general amb el tradicional discurs institucional del 9 d’Octubre.

A més, el dia gran de la Comunitat Autònoma Valenciana continuarà amb dues mascletades simultànies a les 14.00 hores, una en l'avinguda Pianista Mario Monreal de Sagunt i l'altra en la plaça Doctor Peset Aleixandre-Triángulo Llindar de Port de Sagunt. El dia finalitzarà amb la Renaixença que oferix el Grup de Danses de Morvedre a les 19.30 hores. Així mateix, es mantindrà la iniciativa de projectar la Senyera a l'Ajuntament de Sagunt i en la Tinença d'Alcaldia de Port de Sagunt.

El programa continua el diumenge 10 d'octubre a les 12.00 hores amb Danses valencianes, de l'Associació Cultural Danses Valencianes El Port a la Casa Municipal de Cultura i a les 20.00 hores serà A la fresca, del Teatre de Carrer Anna Confetti en la plaça de la Concòrdia. D'altra banda, el dilluns 11 tindrà lloc l'actuació de música Carrer (en valencià), de No Falla a la Casa Municipal de Cultura a les 22 hores.

Finalment, l'últim dia d'actes serà el 12 d'octubre, que començarà a les 12.30 hores amb el Festival de Jotes Aragoneses de la Casa d'Aragó en el Centre Cultural Mario Monreal i continuarà a les 13.30 hores amb Desde el corazón baturro, del Centre Cultural i Recreatiu Aragonés en el Teatre de Begoña. Finalment, a les 19.00 hores la Casa Municipal de Cultura acollirà Dansa i música folklòrica aragonesa, d'Ànima amb la Jota.

Lliurament de medalles d'or i plata

Respecte a les medalles que s'entregaran dissabte que ve, el Ple de l'Ajuntament de Sagunt va aprovar en la sessió ordinària de setembre per unanimitat atorgar la distinció honorífica de la Medalla d'Or de la Ciutat de Sagunt a la Comunitat de Regants del terme municipal de la Ciutat de Sagunt, així com sengles Medalles de Plata de la Ciutat de Sagunt a Victoria Belis Ferreres i a Ángel Olmos Gauses.

En este sentit, s'atorga la Medalla d'Or a la Comunitat de Regants de Sagunt, una corporació de dret públic dependent de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, conca a la qual es troba adscrita. Est organisme va ser constituït el 12 d'octubre de 1900, i des de llavors les circumstàncies que ha patit la Comunitat de Regants de Sagunt durant el segle XX van ser moltes, però sempre s'ha ocupat de distribuir l'aigua que li correspon dels torns de la Séquia Major, i destinada al reg dels camps saguntins, amb justícia i eficàcia. Per estes raons, el Ple Municipal ha aprovat en la seua sessió ordinària de setembre que adjunta mèrits suficients per a rebre la distinció honorífica de la Medalla d'Or de la Ciutat de Sagunt.

D'altra banda, el Ple de la Corporació Municipal va aprovar en la sessió ordinària de juliol, atorgar la Medalla d'Or de la Ciutat de Sagunt a la Societat de Caçadors de Sagunt, per a reconéixer la tasca social i mediambiental que l'associació ha anat fent durant els 101 anys que porta en actiu. Hui dia la societat de caçadors, amb més de 400 socis, és una entitat activa no sols en el foment d'esta pràctica, tant en el seu vessant cinegètic com esportiva, sinó també en el desenvolupament de diverses activitats socials i de foment de l'educació ambiental.

A més, s'atorga la Medalla de Plata a Victoria Belis Ferreres, nascuda en Port de Sagunt, sent des de 1995 fins a la seua recent jubilació cap de secció de Serveis Socials Municipals de l'Ajuntament de Sagunt. A més, des de 2007 fins a 2017 va ser Professora associada del Departament de Treball Social de la Universitat de València i també presidenta del Col·legi Oficial de Treball Social de València. Per estes raons, el Ple ha aprovat que adjunta mèrits suficients per a rebre la distinció honorífica de la Medalla de Plata de la Ciutat de Sagunt.

Així mateix, s'atorga la Medalla de Plata a Ángel Olmos Gauses, nascut en Port de Sagunt, que ha sigut secretari general de la Unió Comarcal de CCOO a la comarca del Camp de Morvedre. És un referent no sols del món del treball, sinó de tot el relacionat amb la recuperació del patrimoni industrial i la defensa de la Gerència pública, així com de la memòria de les lluites sindicals, valors democràtics i lluita obrera a la nostra ciutat, per la qual cosa ha rebut entre altres, el Premi Memòria Industrial i Obrera Gonzalo Montiel i el Premi Onda Cero Radi Sagunt. Per estes raons, el Ple ha aprovat que adjunta mèrits suficients per a rebre la distinció honorífica de la Medalla de Plata de la Ciutat de Sagunt.

Pujar