elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Com saber si una màscara casera és efectiva i protegeix del covid-19?

Com saber si una màscara casera és efectiva i protegeix del covid-19?
  • Un investigador proporciona dues proves que permeten comprovar l'efectivitat de les màscares de tela

Les màscares han arribat per a quedar-se convertint-se en elements de protecció de primera necessitat.

Les màscares quirúrgiques, usades principalment en cirurgies abans de la pandèmia, tenen com a principal fi servir de barrera per a evitar propagar les gotetes de fluids del qual la porta posada. D'altra banda, les màscares filtrants FFP protegeixen a la persona que les porta posada d'agents externs.

L'escassetat d'ambdues és un problema crític a Espanya ja que la seua demanda s'ha disparat per part dels ciutadans i, sobretot, per part del personal sanitari, els qui compten amb quantitats limitades enfront de la gran exposició que tenen enfront del covid-19.

És per això que han proliferat tutorials i iniciatives per a la fabricació de màscares casolanes confeccionades a partir de diferents materials com a tela o paper. Aquestes no estan homologades, ni han passat cap control que verifique la seua utilitat. Llavors, com es podria comprovar la seua eficàcia?

El primer és saber què entenem per efectiu. Les partícules de coronavirus tenen una grandària de 0,08 micrometros, i els fils de la típica cobertura de tela per al rostre té uns buits aproximadament entre 1 i 0,1 mil·límetres.

Simon Kolstoe, un prestigiós professor de la Universitat de Portsmouth (UK), ha redactat un article en Science Alert resolent tots els dubtes sobre aquest tema per a ajudar a saber quines són les més efectives i el mètode que cal usar per a comprovar-lo.

Segons explica, un procediment pràctic és gravar a algú que vapee expulsant el vapor amb la màscara posada, perquè donarà idees sobre com s'ha de moderar la respiració. Posteriorment, seria útil fer el mateix sense cap filtre sobre el rostre. Això serviria per a comprovar la diferència que hi ha entre la circulació del baf en tots dos casos i també donarà pistes per a considerar si és necessari que la màscara s'ajuste més a la barbeta o el nas, modificant el seu disseny.

Un altre mètode consistiria a apagar la flama d'un ciri amb la màscara posada, doncs, si resulta complicat, mostraria una major qualitat d'aquesta.

Aquestes són les dues propostes de Kolstoe per a poder portar aquesta alternativa de protecció.

També la Comunitat Valenciana va elaborar una llista per a facilitar informació sobre les màscares que no compleixen amb els requisits de salut i seguretat. Aquesta guia està feta per a ajudar la ciutadania a complir amb la seua responsabilitat social aplicant correctament les mesures de seguretat establides.

Pujar