Rosana Pastor "hem plantejat una alternativa que permeta el diàleg per a consensuar una estratègia que frene la creixent mercantilización de l'aigua"
La diputada i Secretària Segona de la Comissió d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, Rosana Pastor ha valorat positivament que la tramitació siga com a Projecte de Llei perquè així "permetrà el diàleg per a consensuar una estratègia que frene la creixent mercantilización de l'aigua, la desregulacion dels contractes de cessió d'aigües i la sobreexplotació dels aqüífers. Una estratègia capaç de protegir a les explotacions agrícoles i ramaderes familiars ara en risc, que facilite les condicions d'accés al subsidi agrari i contemple crèdits i ajudes fiscals a les explotacions vulnerables, mantenint la moratòria de quotes a la Seguretat Social"-
Pastor s'ha referit a la proposta del Govern del Partit Popular com "un decret de sequera incentiva, a costa de l'erari públic que al mateix temps que afebleix el sistema públic concesional margina l'ús de les desaladoras ja construïdes. És a dir, amb el pretext de la sequera es desregulen més els contractes de cessió en les conques del Segura, Xúquer i Duero, en permetre la venda del volum total de concessió, la qual cosa es coneix com a aigües de paper, incomplint la Llei d'Aigües que limita els contractes de cessió al cabal realment usat. Amb açò s'incentiva vendre cabals que no són usats pel concessionari, amb el consegüent impacte ambiental i a tercers, aguditzant la sobreexplotació d'aqüífers". D'altra banda- ha afegit- que s'eludeix el principi legal de permetre només transferències a usos de menor prelació, tal com preveia, amb raó la Llei d'Aigües.
La diputada valenciana ha qualificat al Govern d'injust i ineficaç. Referent a açò ha destacat que "cal cobrir pèrdues de xicotets i mitjos agricultors i ramaders vulnerables en tot el país. Cal compensar financerament pèrdues i posar mitjans per a suplementar la disponibilitat d'aigua als agricultors i ramaders més vulnerables del país, i no solament en el Xúquer, Segura i Duero, en lloc de destinar gran part dels fons públics a pròsperes empreses agro exportadores i integradores ramaderes en aqueixes conques. Eximir el pagament de cànon i tarifa per l'aigua disponible, en aqueixes conques i en el transvasament Tajo-Segura comporta que qui reba els cabals disponibles ho fa gratis, en contra de la racionalitat que exigeix una estratègia de gestió de la demanda; i després s'anima als xicotets regantes al fet que embenen en els mercats, tant aqueixes aigües com els seus drets en els aqüífers".
Segons ha explicat Pastor "el Govern afavoreix el tancament d'explotacions agràries i ramaderes vulnerables. En la passada sequera del període de 2006 a 2009, els usuaris del transvasament Tajo Segura, lluny de perdre diners, van guanyar més de 15 milions, en estalviar-se en exempcions 63 milions d'euros i gastar-se 48 milions a comprar aigua a regantes del Tajo. En aquesta ocasió el Govern mostra la porta als xicotets i mitjos agricultors i ramaders del Segura, que veuen perillar les seues explotacions, en animar-los a vendre els seus drets d'aigua a grans productors, que poden pagar, amb l'incentiu de poder oferir les seues concessions al complet".
Finalment, Rosana Pastor ha advertit que "en lloc de finançar una estratègia eficaç basada en una bona planificació, assegurances, gestió de la demanda i noves tecnologies, s'incentiven velles estratègies d'oferta, es deixa gratis l'aigua disponible, es desregulen lliures mercats d'aigua i s'oblida que disposem de plantes de dessalació infrautilizadas, especialment en el Segura i Xúquer. Mentre, d'altra banda el Govern segueix eludint la responsabilitat de recuperar els nostres aqüífers com la principal infraestructura d'emmagatzematge de reserves per a períodes de sequera, permetent l'existència de més d'1 milió de pous il·legals en el país".