elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Rodríguez: “El Govern espanyol remata quasi mig segle d’abandó al poble sahrauí amb l’acceptació de la proposta del Marroc sobre el Sàhara”

Rodríguez: “El Govern espanyol remata quasi mig segle d’abandó al poble sahrauí amb l’acceptació de la proposta del Marroc sobre el Sàhara”

    La diputada i portaveu de Compromís en la Comissió de Drets Humans en Les Corts, Cristina Rodríguez, ha manifestat que “és inconcebible, quan està recent la commemoració del quaranta-sis aniversari de la proclamació de la República Sahrauí Democràtica (RASD), que el Govern de Pedro Sánchez done suport a la proposta del Marroc sobre l’autonomia del Sàhara i tanque la porta al referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí. És un escenari internacional molt greu que remata els quasi cinquanta anys d’abandó d’Espanya cap al Sàhara Occidental”.

    Segons Rodríguez, “parlem d’un territori assetjat militarment pel Marroc, qui el 2020 va trencar l’alto el foc signat amb el Front Polisari el 1991 per posar fi a la guerra que es va iniciar entre ambdós el 1975. Un alto el foc que ara és inexistent i que implica una situació de guerra que la comunitat internacional ha deixat en l’oblit com tants altres conflictes bèl·lics que continuen sense finalitzar arreu del món”.

    La diputada de Compromís ha explicat que “la violació dels drets humans que està patint tants anys el poble sahrauí pot experimentar ara una escalada amb l’acceptació de la proposta marroquina, donat l’antecedent del trencament de l’alto el foc de 2020”.

    “Com es pot entendre que el Marroc, país que a data de hui continua exercint la repressió i la vulneració dels drets humans del poble sahrauí, siga qui els haja de dotar d’eixa autonomia? Com Espanya, que presumptament liderava en la comunitat internacional el suport al referèndum d’autodeterminació en el Sàhara, canvia ara de bàndol?”.

    “Cal recordar que la RASD està reconeguda per huitanta-quatre països de tot el món, amb ambaixades en molts d’ells, a més de ser membre fundadora de la Unió Africana. Precisament a la carta fundacional de la Unió Africana es respecten les fronteres heretades del colonialisme i es condemna la violació d’estes per tercers països, com fa el Marroc des del 1975. I no hem d’oblidar que el Front Polisari, com a Moviment d’Alliberament Nacional, té també el reconeixement internacional com a legítim representant del poble sahrauí”.

    “La decisió del Govern d’Espanya no pot dur res de bo per al Sàhara Occidental. Per tot això, des de Compromís insistim en garantir els drets humans del poble sahrauí que segueixen vulnerant-se; respectar i complir totes les resolucions internacionals que donen suport a la RASD i a les seues aspiracions democràtiques; treballar en sancions polítiques i econòmiques al Marroc; i reconèixer l’estatus diplomàtic de representació del Front Polisari en Espanya com a primer pas en el reconeixement de la RASD”, ha conclòs la diputada Cristina Rodríguez.

    Pujar