Castellano

Medi Ambient destaca el valor del Parc Natural del Túria com a conservador de la biodiversitat de la zona

Medi Ambient destaca el valor del Parc Natural del Túria com a conservador de la biodiversitat de la zona

  El secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Álvaro, ha destacat el valor essencial del Parc Natural del Túria "per a la conservació de la biodiversitat d'esta part de la Comunitat Valenciana, entorn del qual viuen un milió de persones".

  En este sentit, Álvaro ha ressaltat la importància estratègica d'este emplaçament natural "necessari per a compensar l'illa de calor i l'empremta ecològica que produïx l'àrea metropolitana de València i la gran quantitat d'urbanitzacions que coexistixen en l'entorn immediat del Parc Natural del Túria".

  El secretari autonòmic ha realitzat estes declaracions durant l'acte de solta de 5.000 exemplars, 60 Kg, d'anguila europea que han sigut alliberades en el riu Túria, concretament en tram que es troba en l'àrea recreativa del Parc Fluvial del Túria situat a Riba-roja de Túria.

  Estos exemplars procedixen del Centre de Conservació d'Espècies Dulceacuícolas de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

  Esta actuació té per objecte potenciar l'existència de poblacions silvestres d'esta espècie en el Parc Natural, ja que es tracta de peixos que han vist disminuïda la seua distribució per causes diverses, com la presència de preses que li impedixen aconseguir els seus frezaderos (llocs on acudixen a pondre) òptims, la contaminació o la destrucció dels seus hàbitats o la sobrepesca.

  Álvaro ha explicat que "esta solta d'anguiles enriquirà la xarxa tròfica lligada al riu que servix de suport alimentari, entre altres, a la important colònia de mustèlids, especialment llúdries", que hi ha en el seu entorn, la qual cosa reforçarà la seua funció de biocorredor".

  Les anguiles tenen capacitat de reptar i ho fan lliscant-se per terra només amb un dit d'aigua, açò pot permetre que algunes arriben al mar per a migrar aprofitant les séquies majors de l'horta. També les anguiles poden arribar al mar aprofitant les avingudes que omplin el llit nou.

  Julià Álvaro ha recordat que l'anguila és una espècie que es troba en perill d'extinció. "Per este motiu, fa falta una regulació efectiva de la pesca en determinades zones i la instal·lació de passos o escales en les preses que permeten la migració de l'espècie".

  "En este sentit, és necessari controlar la contaminació dels estuaris i dels trams baixos dels rius, recuperar les vies de migració i estudiar i seguir les poblacions per a poder determinar la seua distribució geogràfica espacial i temporal, i veure si patix algun tipus d'alteració o regressió", ha apuntat el secretari autonòmic de Medi Ambient.

  Pujar