Castellano

La lluita contra la contaminació lumínica protagonitza un cicle de conferències a Riba-roja de Túria

La lluita contra la contaminació lumínica protagonitza un cicle de conferències a Riba-roja de Túria

    Demà dimecres 22 de novembre, el Castell de Riba-roja de Túria acollirà un simposi, organitzat per la Universitat de València, on es donaran cita investigadors que estudien els efectes que produeix la llum artificial nocturna a Espanya. El seu objectiu és informar sobre les eines adequades per a l'estalvi energètic i per a la protecció del cel nocturn enfront de la contaminació lumínica.

    "La Contaminació lumínica és una contaminació tan desconeguda com a propera. Procedeix de la il·luminació artificial no útil. L'efecte més evident i més fàcil de resoldre és que el cel estrellat desapareix. No obstant açò, ja hi ha molts estudis científics que indiquen que també afecta als éssers vius i a la salut de les persones", explica Ángel Morales, catedràtic de Química Analítica i cap d'Iniciatives del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València (UV).

    Aquesta problemàtica centrarà la jornada que tindrà lloc a Riba-roja de Túria aquest dimecres 22 de novembre, titulada La lluita contra la contaminació lumínica. Estalvi o il·luminació responsable. És el segon any que la Universitat de València, al costat de l'ajuntament de Riba-roja de Túria, organitzen aquesta jornada amb la col·laboració de la Coordinadora en defensa dels boscos del Túria, Cel Fosc i la Red Española de Estudios sobre Contaminación Lumínica. "L'objectiu d'aquesta trobada és donar a conèixer els problemes associats a un excés d'il·luminació i presentar les eines que existeixen per a disminuir la contaminació lumínica", explica Ángel Morales, responsable científic de la jornada al costat d'Enric Marco (Aula d'Astronomia, UV) i Joaquín Baixeras (Departament de Zoologia, UV).

    Inauguraran la jornada a les 09:30 hores, al Castell de Riba-roja de Túria, l'alcalde de la localitat, Robert Raga, i el vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla. A continuació, diversos especialistes en la matèria analitzaran la pol·lució lumínica, les seues causes i conseqüències. En la primera sessió, les conferències seran a càrrec del president de l'associació Cel Fosc, Fernando Jáuregui; la física Susana Malón; i Josep María Ollé, professor de Luminotècnia de la Universitat Rovira i Virgili. A més, els tres ponents participaran en una taula redona, titulada L'eficiència energètica vs. Contaminació lumínica, que moderarà Ángel Morales. En la sessió vespertina el professor de Física Aplicada de la Universitat de Santiago de Compostel·la Salvador Bará, i el doctor en Astrofísica Alejandro Sánchez, se centraran en explicar els efectes de la contaminació lumínica i debatran en una taula redona, moderada per Enric Marco, sota el títol La necessitat d'il·luminar correctament.

    Pujar