elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les residències de gent gran insisteixen a alçar les restriccions de cara a Nadal: “Els nostres majors ho necessiten”

Les residències de gent gran insisteixen a alçar les restriccions de cara a Nadal: “Els nostres majors ho necessiten”
  • Les conselleries de Sanitat i Polítiques Inclusives van acordar mantenir les restriccions i les residències demanen que es relaxen les mesures, sobretot pel que fa a visites familiars

Les residències valencianes de gent gran segueixen esperant un canvi de normativa pel que fa a restriccions covid. Demanen tenir més llibertat, sobretot a les visites familiars i de cara al Nadal ja que les xifres d'incidència estan als nivells més baixos des del començament de la pandèmia. Dijous passat hi va haver una reunió important entre la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i la de Sanitat per abordar aquest tema però, de moment, no s'ha acordat modificar les restriccions encara que sí que analitzar en una nova reunió tota la informació disponible fins ara.

Tal com van indicar fonts de la Conselleria de Sanitat a elperiodic.com, la reunió amb Igualtat va acabar amb una conclusió, es manté el mateix protocol: requisits estrictes de visites de familiars, emplenar qüestionaris previs per a qualsevol visita, reserva d'habitacions per a aïllaments - que bloqueja aproximadament 400 places- o l'organització del centre per unitats convivencials, tot això segueix igual des del passat mes dabril.

A la reunió de la setmana passada es va decidir mantenir-ne una altra en breu per analitzar tota la informació disponibles: “Esperem que les dades d'aquesta setmana ajuden a fer aquest pas que persones usuàries, familiars i professionals porten tant de temps esperant i que ens permeten tenir-ne una Nadal tan normal com siga possible”, explica José María Toro, president de l'Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Dependents de la CV (AERTE).

Argumenten des de l'associació que només l'1,48% de les víctimes mortals en residències de tot Espanya de les últimes quatre setmanes tenien COVID i que s'ha produït una mitjana a tot Espanya de 3 casos positius per cada brot en centres residencials la darrera setmana . Segons dades de l'IMSERSO, les últimes cinc setmanes el cóvid ​​s'ha cobrat dues vides en residències valencianes de gent gran, una cosa molt inferior a la que hi havia durant la pandèmia.

És per això que demanen una relaxació de les restriccions, sobretot de cara al Nadal: “Aquests poden ser el darrer Nadal d'alguns dels residents, de veritat volem que els passen així?”. I recorden els familiars també quan el president de la Generalitat, Ximo Puig, argumentava que les restriccions no durarien ni un dia més ni un dia menys dels “estrictament necessaris”, argument que segons Aerte, sembla que ja no ho recorde.

Mentrestant, l'únic que s'ha dit oficialment -en aquest cas des de la Conselleria de Sanitat- és que Sanitat depèn de la ponència d'alertes nacional i que si no canvia la política restrictiva a l'ambient sociosanitari, sanitat no la canviarà, explicava el conseller de l'àrea, Miguel Minguez en resposta a preguntes d'aquest digital.

Mínguez argumentava la setmana passada abans de la reunió que “la ponència la componen experts en epidemiologia i si ens recomanen que obrim, ho acatarem sense cap dubte. Però si ens diuen que la mantinguem, la mantindrem”.

Així mateix, el conseller ha assenyalat que “habitualment ho fan amb racionaments sustentats en bases científiques, valoren molt la gravetat i la mortalitat”. Caldrà esperar la propera reunió entre les dues conselleries per saber si, finalment, es relaxen les restriccions o es mantenen aquest Nadal.

Pujar