La recaptació tributària de la Comunitat augmenta un 7,8% en 2024: “el major ingrés amb la reforma fiscal que més ha baixat els impostos”
Este tribut va aconseguir els 1.545 milions d'euros en ingressos i 1.564 milions d'euros en drets reconeguts
Durant l'exercici de 2024, la recaptació de l'Agència Tributària Valenciana (ATV) ha experimentat un notable increment, impulsat principalment per l'Impost de Transmissions Patrimonials Oneroses. Este tribut va aconseguir els 1.545 milions d'euros en ingressos i 1.564 milions d'euros en drets reconeguts, representant més de la mitat de la recaptació directa de la ATV.
Per províncies, el creixement ha sigut especialment significatiu a Alacant, on els ingressos han experimentat un increment superior al 10% en comparació amb l'any anterior, tant en drets reconeguts com en ingressos tributaris. Castelló també ha destacat amb un augment del 15,5% en drets reconeguts i un 13,68% en ingressos. Quant a València, els ingressos i drets han crescut més d'un 4%, situant-se en 1.211 milions d'euros en total.
Així ho han anunciat este dijous el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la consellera d'Hisenda i Economia, Ruth Merino, els qui asseguren que estan “contents amb els resultats”.
Mazón ha posat en valor “la gran labor en el primer exercici de la reforma fiscal”, ja que ha sigut “l'any de major recaptació amb la reforma fiscal que més ha baixat els impostos als valencians”. “Baixar impostos, funciona” per a “ per a augmentar la renda dels ciutadans i l'economia”.
En este sentit, el president de la Generalitat ha destacat que “els ingressos tributaris van pujar un 7,8%”, amb el que “hem demostrat al Govern central que la seua profecia que baixarien els nostres ingressos, no s'ha complit”.
En térmens generals, l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats va ser el tribut que més va contribuir a la recaptació global de la ATV, amb 1.928 milions d'euros en total, la qual cosa representa un augment del 18,5% en comparació amb 2023 i la xifra més alta des de 2007.
Reforma fiscal
En 2024, la bonificació del 99% en l'Impost de Successions per als grups I i II (descendents, cònjuges, ascendents i adoptants) ha generat un significatiu estalvi fiscal de 99,1 milions d'euros. Els drets reconeguts van sumar 223 milions, amb 206 milions corresponents a Successions i 17 milions a Donacions, mentres que els ingressos es van situar en 196 milions, dels quals 184 milions van ser per Successions i 11 milions per Donacions.
L'incentiu fiscal ha impulsat un augment notable en el nombre de donacions, especialment en els grups I i II. Les donacions han crescut de 39.220 en 2023 a 58.159 en 2024. A més, els contribuents han experimentat una reducció del 86,6% en l'import mitjà a pagar, passant de 3.215 euros a 432 euros, la qual cosa ha suposat un estalvi de 4,8 milions d'euros.
El cap del Consell ha assegurat que “esta reforma ha beneficiat a més de 12.000 jóvens en la compra de la seua primera vivenda, ja que s'han acollit a la reforma fiscal del Consell amb un estalvia mitjà de 1.400 euros”. També ha afirmat que “ha augmentat el 48% les successions, així com s'ha incentivat l'activitat i hem fet estalviar 5 milions d'euros als donadors, no sols és reforma fiscal sinó també reforma social”.
Tal com ha apuntat Carlos Mazón, esta reforma també ha facilitat la conciliació, ja que “amb esta recaptació hem pogut posar la guarderia gratuïta” i “impulsar la revolució de les energies renovable o posar en marxa ajudes especials”.
Segona línia d'ajudes per als autònoms afectats per la dana
Durant la presentació de la recaptació tributària, el president de la Generalitat ha avançat que li pròxim dilluns es farà pública la segona línia d'ajudes per als autònoms afectats per la dana.
Així mateix, Carlos Mazón ha reiterat que “ els autònoms són els grans perjudicats si no es reacciona prompte”, i ha denunciat “la falta de resposta” del Govern d'Espanya davant l'expiració que es complix demà divendres, 31 de gener, de la suspensió de prestacions dels autònoms per cessament d'activitat.