elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Rafelbunyol calfa motors per a celebrar les Festes Populars i Patronals

Rafelbunyol calfa motors per a celebrar les Festes Populars i Patronals
  • L'Ajuntament espera més de 10.000 persones en la multitudinària Nit de Disfresses del dia 7

  • Disfresses, molta música, pilota valenciana, truites, paelles i fins i tot un 'txupinazo' entre els actes de les festes de la localitat

MÉS FOTOS
Rafelbunyol calfa motors per a celebrar les Festes Populars i Patronals - (foto 2)
Rafelbunyol calfa motors per a celebrar les Festes Populars i Patronals - (foto 3)

L'arribada de setembre al poble de Rafelbunyol té un gust especial. En este municipi de l'Horta Nord el que per a altres és un moment de tristor, i fins i tot de depressió per haver acabat el període estival, es convertix en un motiu d'alegria, festa i germanor. Com mana la costum, Rafelbunyol es prepara per a celebrar les seues festes populars i patronals, en les que tradició i innovació es fonen per a aconseguir que tot el poble, grans i menuts, ho passen més que bé. Entre els plats forts que s'han preparat destaca l'actuació d'Space Elephants i la d'orquestres com "La Tribu" o" La Pato".

Campanya contra la violència masclista

Per part de l'Ajuntament Rafelbunyol s'ha posat en marxa una campanya de sensibilització i acció contra les violències masclistes durant les festes. Així, amb l'ajuda dels festers i de les persones que atenen les barres, especialment en les nits de festa, se distribuiran missatges i frases que recorden que cap agressió masclista és acceptable i que animen a les dones que puguen vore's afectades per estes situacions a denunciar-les sempre.

Inici

Els actes festius començaran el dijous, 30 d'agost, amb la inauguració de l'exposició "40 anys del Ball de Disfresses" a la Casa de la Cultura. Una mostra en la que se podrà vore l'evolució d'este significatiu i multitudinari acte que dóna caràcter i renom al poble i que tanta història té ja a les seues esquenes.

A la nit d'este primer dia de festa, les Filles de Maria 2018 donaran la benvinguda als seus dies grans amb una nit d'albades la qual iniciarà el seu recorregut en l'església. Igualment, les Filles de Maria, tenen preparat per al divendres dia 31 d'agost, després de la gran despertà pirotècnica, un gran parc infantil terrestre i aquàtic per a tots els xiquets i xiquetes de la població. Després, com és tradició, recorreran amb la xaranga, els carrers de Rafelbunyol amb una cavalcada que omplirà de nou de música i color tot el seu recorregut.

A les 19:30 h, per tercer any consecutiu, l'alcalde de Rafelbunyol, Fran López, acompanyats pels festers i festeres, des de la balconada de l'Ajuntament, donarà l'inici oficial a les Festes amb el "txupinazo", un acte de nova marca que recorda a les crides que se celebren en alguns pobles del nord. Este particular acte serà el tret d'eixida del ja popular «correbars» que conclourà amb una discomòbil a la zona de Late Creueta a càrrec de l'Ajuntament.

El cap de setmana de l'1 i 2 de setembre, continuaran els actes en honor a la Verge de la Immaculada amb actes religiosos com passacarrers, ofrenes i misses. També hi haurà una part lúdica amb les mascletaes, la macrodiscomòbil de la companyia Excelsior o l'orquestra "La Mundial". Precisament la música és, junt a les disfresses i els bous, un dels actes populars més significatius i característics d'unes festes que tenen renom i fama en tota la comarca.

Dia de la Gent Gran

Després dels actes anteriors, el dia 3 de setembre començaran les festes populars locals amb la commemoració del "Dia de la Gent Gran". L'Ajuntament, com ja és tradició, junt a la Banda "La Primitiva" de Rafelbunyol, arreplegarà als i les majors que enguany compleixen 75 anys a la Llar del Jubilat per acompanyar-los a la missa en acció de gràcies a la nostra Patrona la Mare de Déu del Miracle. Després, es realitzarà un dinar de fraternitat on totes les persones que vullguen podran compartir un dia d'alegria, germanor i també de record d'anteriors convocatòries festives.

A la vesprada, a les 18:30 hores, l'Orquestra de l'escola de "La Primitiva" de Rafelbunyol oferirà una actuació als jardins de la Residència. Posteriorment es farà un bingo multitudinari a la Plaça de l'Ajuntament on se donaran cita dotzenes de jubilats per a participar d'este divertit joc. No obstant això, no acabarà la festa sense posar-li una nota musical. I és que, per donar fi a un dia replet d'actes, a les 22:30 hores, tindrà lloc un espectacle de varietats de Rosita Amores, seguit d'una Nit de Remember a la zona Late Creueta.

Paelles i parc aquàtic

El dia 4 és un dels dies grans d'estes festes, especialment pels més jóvens del poble. La jornada començarà a les 11h, i un súper tobogan aquàtic i discomòbil amb espuma faran realitat un dels dies més divertits de tot l'any a Rafelbunyol. Se convoca a tots els jóvens majors de 14 anys a participar d'esta festa. Amb tot, a la nit encara hi haurà temps per celebrar la nit de les Paelles. Enguany s'espera que centenars de persones preparen i degusten el plat valencià per excel•lència amb els ingredients necessaris proveïts per part de l'Ajuntament.

La nit continuarà amb música per amenitzar la vetllada, primer, amb una discomòbil a la Plaça de l'Ajuntament i després, amb la companyia d'una txaranga, ens traslladarem a la zona Late Creueta per a ballar al ritme de l'orquestra "La Tribu".

L'endemà dia 5, se celebrarà el "Dia del Xiquet i la Xiqueta", per al qual s'han programat activitats durant tot el dia on els més menuts i menudes de la casa seran protagonistes: un parc infantil amb castells inflables, jocs d'aigua i tradicionals, un espectacle de circ, etc.

Per a acabar amb la coneguda "Nit del Farolet", durant la qual farem un passacarrer pel centre del municipi, amb la banda de la Societat Musical "La Primitiva", il•luminant els carrers amb les llums de centenars de farolets, elaborats amb carabasses, melons d'Alger i melons. Amb esta popular tradició se manté viva una de les tradicions més arrelades a les zones d'hora i, també, se treballa en l'amor i el respecte dels més menuts a l'agricultura.

El punt àlgid de la jornada serà la IV Nit de Playbacks, que es tancarà amb l'esperada actuació d'Space Elephants, un dels grups més de moda del moment i dels panorama musical que sol amenitzar les festes de pobles i ciutats.

Pilota Valenciana i Concurs de Truites

La pilota valenciana, l'esport valencià per antonomàsia i que tan arrelat està en Rafelbunyol, és el protagonista del dia 6 de setembre, quan es jugaran diferents partides de distintes categories al carrer, que conclouran a les 19 hores amb una partida de professionals.

Així mateix, el menjar i la música també seran protagonistes el dia 6 amb el "IV Concurs de Truites" i el sopar popular al Carrer Magdalena, amenitzat per l'orquestra "Seven Crashers". Al voltant de les 2:30 hores, la xaranga de la Colla de Tabaleters i Dolçainers l'Andana de Rafelbunyol ens acompanyarà a la discomòbil de la Zona Late Creueta.

Nit de Disfresses

Pel que fa a l'acte més multitudinari i esperat de Rafelbunyol, és a dir, la Nit de Disfresses, que se celebra el divendres 7 de setembre amb l'actuació de la gran orquestra "La Pato", l'Ajuntament, a banda de l'exposició anteriorment explicada, ha preparat una ampli dispositiu policial i de seguretat en coordinació amb els professionals implicats en la seguretat de la zona.

També enguany s'espera que participen més de 10.000 persones i per a tal fi s'establix un gran dispositiu de seguretat especial, que aspira a repetir els excel•lents resultats dels anys anteriors, permetent als assistents gaudir de la festa amb tranquil•litat i sense incidents. La nit conclourà al voltant de les 6 de la matinada del dissabte, amb el tradicional repartiment de xocolate i una xaranga per a reprendre forces de cara al dia següent.

Al mateix temps, des de l'Ajuntament no se vol deixar fóra d'esta celebració a cap veí. Per això, un any més, ha organitzat un photocall i una batukada, pel centre de la localitat a les 19 h, amb l'objectiu de què les més xicotetes i els més xicotets participen de uns dels actes més icònics de Rafelbunyol, fomentant així la continuïtat de la festa i la participació de tots els residents, tinguen la edat que tinguen.

Bous

El dissabte 8 arriba el torn dels bous, a càrrec de la Comissió Centre 2018, amb l'exhibició de tres bous cerrils a les 18:30 hores, els quals s'embolaran a les 00:00 h; un acte que posa fi a les festes populars, per a donar pas a les festes religioses.

Festes Patronals

Entrats ja de ple en el mes de setembre comencen les Festes Patronals amb el Dia de l'Ajuntament. Serà el diumenge 9 de setembre quan la festivitat de la Mare de Déu del Miracle, i els actes religiosos com la Solemne Missa i una processó en honor a la patrona donen inici a esta tercera part de l'ampli programa preparat. A la nit hi ha preparat un Concert de la Societat Musical "La Primitiva" de Rafelbunyol a la Plaça de l'Ajuntament.

Les festeres dels Sants de la Pedra seran les encarregades el dilluns de tot el programa d'actes en honor a Abdon i Senent, el qual començarà a les 7 hores, tal i com marca la tradició, amb una despertà i una missa a les 12 hores en el seu honor.

A les 18 hores, el veïnat recorrerà els carrers del centre del municipi per a portar-li flors a la Verge, una ofrena organitzada pels Clavaris i les Clavariesses de la Mare de Déu del Miracle. Conclosa l'ofrena, els veïns i veïnes acompanyaran als Festers i Festeres dels Sants de la Pedra en la processó als patrons. A la nit, la festa continua amb l'actuació de l'orquestra "Vértigo" en la Plaça de l'Ajuntament.

Després de 12 dies de programació, les festes arriben al seu final el dimarts 11 de setembre, festa local. Les Clavariesses de la Mare de Déu del Miracle homenatjaran a la patrona la Verge del Miracle amb un programa replet d'actes que començarà amb altra despertà a les 8h.

A les 12 hores tindrà lloc una Missa Solemne i un sermó en honor a la Patrona de rafelbunyol, la Mare de Déu del Miracle. A migdia una disparà a càrrec de l'afamada pirotècnia Europlà. Per la vesprada, després de recollir a les clavariesses, tindrà lloc la processó en honor a la Mare de Déu del Miracle pels carrers del centre del municipi a mode de tancament d'unes de les festes més actives i àmplies de tota la comarca de l'Horta.

Pujar