25 de novembre de 2020 25/11/20

Toc de queda: què és i com ha d'aplicar-se perquè siga legal

Toc de queda: què és i com ha d'aplicar-se perquè siga legal - (foto 1)
  • La seua entrada en vigor és imminent. T'expliquem en què consisteix aquest instrument i com t'afectaria

Igual que va ocórrer el mes de març passat quan començaven a sonar campanes sobre un possible decret de l'estat d'alarma, des de fa alguns dies les paraules ‘toque de queda’ s'han convertit en focus d'atenció. El govern es troba ultimant amb les comunitats autònomes la seua aplicació amb l'objectiu de frenar el nombre de contagis.

Però què és exactament el toc de queda? és legal la seua aplicació? ha de ser igual en tota Espanya o puga adaptar-se a cada autonomia? Doncs bé, començant pel principi has de saber que el toc de queda sí que és legal i encara que no està regulat en la Constitució és uns dels instruments contemplats en la Llei orgànica 4/1981 per la qual es regula l'estat d'alarma.

Si ens centrem en definir en què consisteix la mesura cal assenyalar que aquesta implica la prohibició o restricció de circular lliurement pels carrers o llocs públics durant un determinat període de temps. Únicament estaria permés el seu incompliment amb un justificant que l'Executiu considere vàlid.

A més, a l'hora d'aplicar un toc de queda est se sol regir per uns horaris establits. Sobre aquesta última qüestió és sobre la que més s'està debatent perquè, per exemple, en la Comunitat es proposa que el seu horari siga de 00 a 06 hores mentre que el Ministeri proposa que comence a les 22 hores.

Tenint en compte tot l'anteriorment esmentat, per a la seua posada en marxa seriosa quasi imprescindible declarar un nou estat d'alarma a Espanya la qual cosa el Govern assegura solament farà si compta amb el consens total de totes les CCAA.

I diem quasi, per què alguns juristes consideren que donada la “situació d'emergència” que travesse el país les CCAA si podrien utilitzar la seua competències per a regular aquesta eina. En aquest cas, cada autonomia podria disposar d'uns horaris de toc de queda diferents.

Cal recordar, que l'última vegada que es va declarar un toc de queda a Espanya va ser a València.

Pujar