elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís Quart de Poblet reclama una actuació coordinada als barrancs de la Saleta i del Pozalet per protegir de futures inundacions

  • Presenten noves al·legacions i alerten, amb dades tècniques dels estudis oficials, que una actuació parcial pot posar en risc la funcionalitat de l’obra d’Aldaia fins al Pla Sud

Compromís Quart de Poblet ha registrat noves al·legacions al projecte d’integració paisatgística i condicionament del barranc de la Saleta, després de l’ampliació del termini de consulta pública per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX). El col·lectiu ha volgut agrair que, gràcies a les seues primeres al·legacions, el projecte haja sigut finalment exposat també a Quart de Poblet, com a municipi afectat aigües avall.

En les noves al·legacions, Compromís insisteix que el projecte del barranc de la Saleta no pot tirar endavant de manera efectiva si no va acompanyat de la infraestructura de laminació prevista al barranc del Pozalet, tal com reconeixen els mateixos informes tècnics de la CHX i de les empreses redactores. Compromís adverteix que, mentre no s’actue sobre el barranc del Pozalet des del seu origen a Loriguilla i no es construïsca la bassa de laminació prevista, continuaran les inundacions periòdiques als polígons industrials de Riba-roja i Quart de Poblet, a zones properes a l’aeroport, a Manises i fins i tot al nucli urbà de Quart, com va ocórrer el passat 29 d’octubre durant la DANA, amb danys materials i humans considerables segons les dades oficials.

Segons es recull literalment a la pàgina 14 de l’estudi d’integració paisatgística, “els problemes del barranc de la Saleta apareixen ocasionats pels cabals transportats pel barranc del Pozalet”, els quals arriben a la capçalera de la Saleta durant episodis de pluja intensa. El document tècnic elaborat per TYPSA calcula un cabal punta de fins a 240 m³/s en el Pozalet, mentre que la capacitat màxima de desguàs del projecte de la Saleta és de 110 m³/s. D’estos, només 75 m³/s poden procedir del Pozalet, ja que la resta correspon a la mateixa conca de la Saleta. 

“Estem parlant d’una diferència de 165 m³/s que no tenen eixida prevista en el projecte actual. Si no es construeix la bassa de laminació de 2,8 hm³ al Pozalet, la infraestructura d’Aldaia corre el risc real de ser sobrepassada i desbordada. Aquest és un perill objectiu, constatat per dades tècniques i dels experts que no es poden posar en dubte, que ningú desitja”, ha explicat Lluís Miquel Campos, de Compromís Quart de Poblet.

Campos ha volgut remarcar que Compromís no s’oposa al projecte a Aldaia, “ben al contrari: el considerem necessari i urgent. Però no pot tirar endavant sol. És tècnicament inviable i estratègicament incoherent si no es fa conjuntament amb el del Pozalet. Les dos actuacions han de caminar juntes. Els informes de cost-benefici, fets abans del 29 d’octubre, no aprofiten i s’han de revisar tots”.

A més, l’execució del projecte del Pozalet solucionaria també part de les preocupacions expressades per l’Ajuntament de València, que ha formulat al·legacions pel risc que suposen els cabals cap al Pla Sud. Amb la laminació al Pozalet, el volum d’aigua derivat seria menor i, en cas de desbordament, tampoc arribaria al barranc de Poyo, evitant així efectes de rebot sobre Torrent i l’Albufera.

Des de Compromís lamenten que, tot i que la CHX té preparats els treballs tècnics des de fa anys, “encara falta voluntat política i un compromís pressupostari clar i transversal per part de totes les administracions. No podem continuar gestionant el risc d’inundació amb pedaços o obres desconnectades entre si. No estem parlant de quantitats impossibles per a l’Estat”.

“Cal una visió de conca, una planificació metropolitana real i un compromís ferm amb solucions integrals. Si actuem a mitges, només traslladem el problema d’un municipi a un altre. I això, a més d’injust, és irresponsable”, ha conclòs Campos.

Pujar