23 d’octubre de 2019 23/10/19

Ajuntament i centres educatius s'uneixen per a dir no a la violència masclista

Ajuntament i centres educatius s'uneixen per a dir no a la violència masclista - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Ajuntament i centres educatius s'uneixen per a dir no a la violència masclista - (foto 2)

  L'Ajuntament de Quart de Poblet, a través de la Regidoria d'Igualtat, que dirigeix Cristina Mora, ha celebrat hui, després que la pluja impedira fer-ho divendres passat, l'acte central de la campanya entorn del 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència cap a les Dones. Enguany han tingut un protagonisme destacat els i les més joves del municipi, ja que la Casa de la Dona va coordinar amb les i els agents d'igualtat dels diferents centres educatius que se sumaren a l'activitat. La cançó "La Puerta Violeta", de Rozalén, ha sigut la base sonora d'una coreografia, en la qual ha tingut un gran pes específic la representació escolar, però a la qual s'han sumat dones i homes de totes les edats, que han omplit la plaça del País Valencià.

  L'alcaldessa, Carmen Martínez, ha sigut l'encarregada de llegir el manifest del 25N, en el qual s'assumeix un ferm compromís a "implementar totes les mesures de coordinació interadministrativa per a protegir, defensar i alliberar a les dones i menors víctimes de la violència de gènere".

  Martínez ha agraït la important implicació ciutadana a Quart de Poblet, i especialment la de les associacions de dones, diferents col·lectius professionals i entitats ciutadanes, les àrees de l'Ajuntament i els centres educatius. Respecte a aquests últims, la regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Cristina Mora, ha destacat que en els últims anys el treball de la Casa de la Dona s'ha centrat molt en l'educació en igualtat i contra la violència masclista des d'edats primerenques. "Vosaltres heu de ser conscients des de ja d'aquesta indigna realitat, heu d'alçar la veu, fer-vos sentir per damunt del soroll, ser valents i denunciar les injustícies i les desigualtats que us envolten. Teniu la clau per a obrir la "porta violeta", compteu amb el nostre suport, amb el dels vostres mestres i amb les vostres famílies, a les quals heu d'implicar també en aquesta lluita", ha afirmat.

  En l'acte han participat, en concret, els col·legis Ramón Laporta, Villar Palasí, La Constitució, Sagrado Corazón i San Enrique, l'IES La Senda, l'Escola Infantil Municipal Ninos, el Centre Ocupacional per a Persones amb Diversitat Funcional Intel·lectual, el Servei d'Ocupació amb Suport del Patronat Intermunicipal Francisco Esteve, el Centre de Dia i Residència Mixta municipals, les associacions de dones Tyrius, MOT i Boixeteres, i alumnes del programa d'Alfabetització i Aules d'Español per a Persones Immigrants, que gestiona la Lliga Espanyola de l'Educació i la Cultura Popular, a més de representants de la corporació municipal, de la Comissaria de Quart de Poblet, de la Policia Local, personal de l'Ajuntament i l'associació Impuls, que ha preparat la coreografia.

  No és casual que la programació estiga molt centrada en els i les joves, ja que la Casa de la Dona va realitzar fa un parell d'anys una enquesta, en la qual el 87% de l'alumnat entrevistat creia que hi ha violència de gènere en parelles joves i que el 80% afirmava conéixer a persones que han fet un ús negatiu de les xarxes socials per a fer mal a unes altres. Així mateix, el 42% pensava que no era maltractament dir-li a algú "no vals res" i el 32,7% considerava que hi hauria problemes en la parella si la dona vist amb roba "atrevida". Una altra dada reveladora: en cas de ser maltractat/da, l'opció de denunciar va ser triada en tots els casos com l'última.

  Davant aquesta situació, es va dissenyar un pla d'actuació amb tallers i accions dirigides a xiquets, xiquetes i adolescents per a intentar revertir aqueixes dades i l'últim pas va ser la posada en marxa d'una APP per a mòbil, En Verd, desenvolupada per un Policia Local del municipi, que es basa en un test, el conegut com a semàfor de la violència, cedit per la Universitat d'Alacant a Quart per a posar en marxa aquesta eina. Des de la Casa de la Dona es manté, a més, una agenda de reunions periòdiques amb els i les agents d'Igualtat dels diferents centres educatius per a dissenyar accions conjuntes.

  Per això, la primera activitat d'aquesta campanya va ser el monòleg "No solament dolen els colps", de Pamela Palenciano, que es va dirigir a alumnat d'ESO del municipi.

  Fins al dia 30, la Casa de la Dona acull l'exposició "Mites de les violències masclistes", que pretén eradicar pensaments erronis com aquells que consideren la violència lligada a una classe social o estatus determinat o els que parteixen de considerar que això només els ocorre a uns altres. La Regidoria té previst que la mostra es convertisca en itinerant i recórrega altres edificis municipals, col·legis i centres públics.

  El taller "No volem més", que implica la creació d'un panell sobre la violència contra les dones, dirigit a xiques i xics 12 a 17 anys, es va iniciar en els centres juvenils La Cebollera i Barranquet, i continua amb un cinefòrum, que es realitza també en els citats centres entre els dies 26 i 29 de novembre.

  ocultar
  Ajuntament i centres educatius s'uneixen per a dir no a la violència masclista
  Pujar