Castellano

Quant es veurà rebaixada la factura de la llum amb les noves mesures?

Quant es veurà rebaixada la factura de la llum amb les noves mesures?
  • Les restriccions intenten posar fre a la disparada escalada de l'electricitat i aconseguir rebaixar el cost en les llars

Després de la seua aprovació en el Consell de Ministres el passat 14 de setembre i la publicació en el BOE, entra en vigor el Reial decret llei 17/2021 de mesures urgents per a mitigar l'impacte de l'escalada de preus del gas natural en els mercats minoristes de gas i electricitat. L'objectiu de les noves mesures és posar fre a la disparada escalada de la llum i aconseguir rebaixar les factures de les llars espanyoles. Segons calcula l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), suposaran una rebaixa d'entre 25 i 28 euros mensuals en la factura elèctrica.

Com actuaran les noves mesures en les tarifes?

La qüestió és complexa, però per intentar simplificar-la, en previsió dels dividends que algunes tecnologies hauran de pagar (nuclear, hidràuliques, eòliques, etc.) mentre els preus del gas i dels drets del gas es mantinguen alts, i d'altres ingressos addicionals que s'han injectat, es fa una rebaixa en el concepte de “càrrecs” molt important per al que queda d'any.

És a dir, el sobrepreu que estem pagant pel concepte d'energia (que continuarà sent tan car com marque el “mercat”) tindrà com a contrapartida la reducció en el concepte de càrrecs fins al 31 de desembre, en què seran revisats de nou, com cada any.

En el mercat lliure i el regulat

La rebaixa s'aplicarà tant en la tarifa regulada PVPC, com en les tarifes del mercat lliure.

En el cas de la tarifa PVPC l'adaptació és senzilla i automàtica.

En les ofertes en el mercat lliure, s'han establit valors a descomptar en el preu si la tarifa final que té el client té un únic preu les 24 hores o si té una tarifa amb l'antiga DH, encara que caldria fer altres adaptacions en altres tarifes específiques.

Es pagarà entre 25 i 28 euros menys

Aquest ajust, en una llar mitjana (4.6 kW i 3.500 kWh) provocarà estalvis en la factura que variaran en funció de preu que vaja fixant el mercat majorista. Per a poder fer-se una idea, utilitzant com a referència els preus amb els quals ha tancat el mercat majorista en els últims mesos de crisis, s'ha calculat l'efecte que tindrà l'aplicació de les noves mesures en la factura i es veu que l'estalvi és real:

  • La rebaixa en els càrrecs suposarà en una llar mitjana una rebaixa en la factura de 17,22 euros (aquesta rebaixa es mantindrà encara que canvie el preu de l'electricitat).
  • L'impost a l'electricitat variarà en funció de l'escenari entre 2,5 i 4 euros
  • La reducció de l'IVA al 10% que porta diversos mesos aplicada i està suposant un estalvi d'entre 5 i 8 euros depenent de l'escenari.

El conjunt de mesures suposen un estalvi global d'entre el 28% i el 33% de la factura si els preus majoristes es mantenen en valors similars als d'aquests passats mesos. Els estalvis mensuals són importants: superiors als 24 euros.

OCU demana solucions definitives i sense lletra xicoteta

Indubtablement, és una millora. Però insistim, és insuficient:

Si el mercat majorista de l'electricitat no redueix els preus, les factures continuaran sent massa elevades.

  • És molt important que aquestes mesures tinguen caràcter permanent: l'impost ha d'eliminar-se definitivament, i la baixada de l'IVA ha de ser per sempre, no sols per a uns mesos, i independentment de l'evolució del preu de l'energia.
  • Ha d'impulsar-se el Bo Social, de manera que s'aplique automàticament i independentment que tinga contractada una tarifa PVPC o una tarifa del mercat lliure, perquè els consumidors puguen beneficiar-se d'aqueix descompte.
  • És cert que les companyies elèctriques veuen minvats els seus ingressos, però des d'OCU recordem que només veuran retallats una part dels extraordinaris beneficis que estan tenint durant aquest període.
  • És necessari que les tarifes siguen transparents i clares, sense lletra xicoteta. Els consumidors tenen dret a un mercat elèctric clar, just i assequible.
Pujar