elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una xaranga de Foios, la millor xaranga d'Espanya 2022

Una xaranga de Foios, la millor xaranga d'Espanya 2022
  • L'agrupació A Banda de la Banda guanya el Concurs Nacional celebrat a Burgos

La xaranga A Banda de la Banda ha guanyat la vuitena edició del Festival Nacional de Xarangues, que es va celebrar en la localitat de Gorg de la Sal (Burgos). ABDLB, del municipi de Foios, va acudir en representació de la C.Valenciana a competir enfront d'altres nou de diferents comunitats autònomes. A més, també va guanyar el premi a la millor percussió.

El grup, compost per tretze músics i amb onze anys de trajectòria, va concursar enfront de representants d'Andalusia, Aragó, Astúries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya, Madrid, Euskadi, Múrcia, i Illes Canàries. ABDLB va compartir podium amb Els Espontanis, d'Aragó, que van aconseguir el segon lloc; Tropachequera, de Múrcia, el tercer; Bufant Fort Street Band, de Girona, el quart; i L'Alternativa, de Madrid, amb el cinquè. A més, ABDLB, va guanyar el premi a la millor percussió, de la mà d'Alfredo Sarsa, Adrián Císcar i Bruno Armengot. “Aquest premi és el resultat de tot el treball d'aquests últims anys. Ens aporta la motivació de continuar creixent com a xaranga i tocant per tot el panorama nacional” declara Toni Muñoz, portaveu d'ABDLB.

A Banda de la Banda va apostar per al primer acte per un arranjament musical propi compost per Jose Luis Rodrigo, trompetista de l'agrupació. La peça va ser un mix musical per a tots els públics en la qual van combinar les cançons més actuals, al costat d'aquelles que van marcar a generacions passades. Una actuació de set minuts que va ser clau per al triomf de la xaranga donada a la seua qualitat musical i coordinació. Després d'aquesta primera passada, van superar les dues següents proves, compostes per dues cercaviles amb parades en diferents punts turístics de la localitat. En aquests, havien d'animar, divertir i mantenir l'entusiasme de tota la població enfront de les altres xarangues rivals. El concurs va reunir uns 8.000 visitants.

Els valencians es van alçar amb el títol de Millor Xaranga d'Espanya després de les seues dos últims triomfs. En 2019, la xaranga va guanyar un dels concursos més importants del país, el Concurs Nacional de Xarangues de Sotrondio, al costat d'un segon premi en el Concurs Nacional de Xarangues d'Escolta.

Des de l'Ajuntament de Foios, Juan Antonio Pacha, regidor de Festes, ha volgut donar “l'enhorabona a tots els músics components i participants per tan merescut premi i reconeixement”, destacant que “tot bona faena té la seua recompensa”.

Pujar