elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vallada, propera parada de les Trobades d'Escoles en Valencià

Vallada, propera parada de les Trobades d'Escoles en Valencià
    MÉS FOTOS
    Vallada, propera parada de les Trobades d'Escoles en Valencià - (foto 2)
    Vallada, propera parada de les Trobades d'Escoles en Valencià - (foto 3)

    La Diputació de València continua bolcada en el nou cicle de les Trobades d'Escoles en Valencià, i aquest dissabte és el torn de la XXVIIa Trobada de la Costera, que tindrà lloc a la localitat de Vallada. Posteriorment vindranLlíria (Camp de Túria), Manises (l'Horta Sud), El Real de Gandia (la Safor) i Quart de les Valls (el Camp de Morvedre).

    A aquesta cinquena festa per la llengua a la demarcació de València, després d'Albalat dels Sorells, Fontanars dels Alforins, la ciutat de València i Guadassuar, hi assistirà la vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, a més d'un gran nombre d'alcaldes i regidors de la comarca.

    La Diputació de València ha ofert el seu màxim suport a Escola Valenciana per organitzar aquests esdeveniments i a través de la Unitat de Normalització Lingüística estarà present aquest dissabte a Vallada amb una parada dedicada a l'obra de Marc Granell, poeta i membre de la Unitat. Amb el lema 'Els versos de Marc', les famílies tindran l'ocasió de participar en una sessió fotogràfica (photocall) en la qual fer ús d'emoticones o cartells amb versos d'amor per a adults i versos de la seua coneguda poesia infantil. També estarà disponible una sessió de vídeo (videocall) per a aquells participants que desitgen recitar la poesia de Marc Granell.

    Els curiosos que acudisquen a aquest expositor rebran com a obsequi unes polseres on es poden llegir alguns dels versos més coneguts del poeta, com ara: «No hi ha llum com la llum amb què il·lumines el món quan apareixes i t'acostes» o «Aire, terra, aigua i foc fan que el món siga món».

    Les fotografies seran posteriorment publicades als diferents perfils en xarxes socials de la mateixa Unitat de Normalització Lingüística: Facebook «Valencià a la Dipu», Twitter @ValenciaalaDipu i Instagram @ValenciaalaDipu. Els seguidors en les xarxes socials rebran informació de les activitats i de les subvencions, ajudes, cursos i tallers de promoció de l'ús del valencià, a més d'un servei de consultoria lingüística.

    A les 9:30 hores s'iniciarà la celebració amb l'aplec d'escoles i participants a l'avinguda Molinets. Mitja hora més tard, la cercavila, amenitzada pel grup de Gegants i Cabuts de la Font de la Figuera, recorrerà els carrers del municipi acompanyada per la batucada de materials reciclats la Bola de Xàtiva, la banda de la SUM Protectora de Vallada i la seua Colla de Tabal i Dolçaina. A les 10:30 hores l'organització donarà la benvinguda i les autoritats oferiran els seus parlaments a la plaça de la Pau. A continuació, l'alumnat del CEIP Ramón Martí i Soriano i l'IES Vallada interpretarà la Cançó de la Trobada.

    El centenar de tallers i paradetes començaran a les 11:00 hores, així com també els jocs esportius. A partir d'aquest moment hi haurà actuacions de tota mena a l'escenari: concert de l'Escola de Música Constantino Torregrosa, presentació del projecte editorial 'Nuvolet coneix Diània', a càrrec de Ricard Gozálvez i Gemma Moltó, danses tradicionals de Bulgària a càrrec de l'alumnat de l'escola Sant Joan de Rila, AIBE Balcan. A les 13:00 hores la Murga el Nap anunciarà la fi dels tallers amb una sorpresa que té preparada a la plaça de la Pau.

    Els assistents a la XXVIIa edició de la Trobada de la Costera podran visitar tres exposicions: Pintures de Pasqual Boqueta, organitzada per la Fundación la Sierra a la Casa de la Cultura; Nosaltres les escriptores. Valencianes en el temps, al pati de la Casa de Cultura, i Artistes de Vallada, al Centre Juvenil.

    Una de les novetats d'enguany serà la Gastrotrobada a la plaça Major. La Trobada de la Costera ha volgut estendre els actes de la festa pel valencià a tota la jornada, així que, després del dinar, a les 16:00 hores, es lliuraran els guardons del Premi Sambori 2017 amb l'amenització dels contacontes de l'IES de Vallada i Paco Ybias. A les 18:15 hores tindrà lloc l'actuació del Grup de l'Escola de Danses de Vallada, que oferiran balls com la Massurca de l'agredolç, Joteta de xiquets, 12 i u, l'1 del Tio Mariano, La malaguenya de Barxeta i El fandango rodat, entre d'altres.

    La fi de festa arribarà amb el concert de música en valencià de La Gira i amb les actuacions de La Fúmiga, Murga El Nap, que clouran aquesta jornada de festa i estima col·lectiva pel valencià i la cohesió entre pobles.

    Pujar