elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una valenciana denúncia el mal tracte rebut pel seu pare malalt terminal de càncer a l'hospital de Manises

Una valenciana denúncia el mal tracte rebut pel seu pare malalt terminal de càncer a l'hospital de Manises
  • L'Assemblea de Treballadors l'atribueix a les males condicions en les quals es treballa al centre

Una veïna de València ha denunciat el tracte rebut pel seu pare, malalt de càncer, abans de morir a l'hospital de Manises.

Segons ha explicat la seua filla en Twittter, el seu pare era un malalt terminal amb dificultats en les extremitats i en la ingesta, per la qual cosa necessitava ajuda per a alimentar-se. No obstant això, critica la falta d'ajuda, que deixaven fora del seu abast.

Els sanitaris de l'hospital, segons ha relatat, instaven als familiars a “a encarregar-se de tasques d'infermeria sense cap explicació”, com a col·locar la màscara d'oxigen o connectar els cables de l'aparell. Fins i tot, segons exposa, “desperten als familiars de matinada perquè ho facen”.

A més, ha lamentat que “en cap de setmana els metges no acudeixen, encara que el malalt aquest terminal”. “La família va haver d'insistir per a ser atès, ja que el malalt s'estava morint amb sofriment i gràcies a la insistència de la família, després de 24 hores de patir, es va sedar al malalt”.

Finalment, el seu pare va morir el passat de 18 de setembre, però les presses del personal sanitari no li van permetre abraçar el cos del seu familiar.

“El meu pare va morir sentint-se maltrado, humiliat, amb dolor innecessari i molt mal acompanyat”, ha criticat aquesta dona, que, això sí, indica que un dels auxiliars sí que es va acostar per a poder tenir un tracte pròxim amb el malalt en els seus últims dies de vida.

Els treballadors adverteixen que la situació “és insostenible”

Per part seua, des de l'Assemblea de Treballadors Hospital de Manises s'han fet eco d'aquesta història i han lamentat el succeït al mateix temps que han demanat “una mica d'empatia” davant les crítiques abocades en xarxes socials contra els sanitaris.

“Els treballadors som víctimes també d'aquest model de gestió”, han explicat des del moviment dels treballadors, que ha denunciat que el centre hospitalari disposa de “poc personal, pocs mitjans i un acúmulo de tasques desbordant” el que, expliquen, no permet “atendre amb dignitat” als pacients.

“Això és el que ocorre quan hi ha els qui utilitzen la salut de les persones per a fer negoci” han citicado, i han recordat que estan denunciant aquesta situació des de l'any 2020 “i només hem rebut llargues i, com a molt, bones paraules sense cap solució”.

“Els plats trencats els hem de pagar les treballadores i els responsables té vestit i corbata i ocupen llocs de direcció i gestió”, han lamentat els treballadors d'aquest hospital públic de gestió privada.

Els treballadors del departament de salut de Manises asseguren que la situació és “insostenible” a causa de la precarietat de les condicions laborals i critiquen que aquesta siga l'única concessionària sense un conveni propi, gestionada per Sanitas.

Critiquen, entre altres qüestions, la congelació dels salaris des de l'any 2016 i el “dèficit alarmant de professionals” en totes les categories, que estaria “afectant greument la qualitat assistencial dels pacients i provocant situacions d'estrès laboral i depressió en els treballadors”. Una situació a la qual se sumaria l'estrès laboral generat per la pandèmia.

Des de l'Assemblea consideren que la concessionària “ha aconseguit beneficis econòmics que reparteix entre els seus inversors, beneficis obtinguts a costa de tenir una plantilla estructural sota mínims a la qual esprem sense cap mena de pudor”.

No obstant això, el mes de maig passat, el Departament de Salut de Manises i els representants dels treballadors en el Comité d'Empresa van signar un acord que millora les condicions laborals dels professionals d'aquesta àrea sanitària, aplicant-se des del moment de la seua signatura i fins a desembre de 2024.

Com a mesura destacada, figura l'increment salarial per al personal amb salari brut anual establit per conveni, d'un 6% en 2022 i pujades en exercicis futurs 2023 i 2024 vinculades a l'evolució de l'IPC Real publicat de l'any anterior.

Altres mesures amb gran cobertura per al col·lectiu laboral són l'adequació i actualització de les taules salarials de l'actual conveni col·lectiu i la integració gradual en salari de la Prima anual de companyia, segons el col·lectiu al qual pertanga la persona; a més de l'increment de Dies de Lliure Disposició, la integració del Plus d'Urgències, el reconeixement de torns de 12 hores, i l'increment dels imports del preu de guàrdies i doblatges.

“La signatura d'aquest acord demostra que en aquest departament de salut es busca cuidar a les persones que formen part d'ell, ja siguen pacients o professionals”, han indicat des del Departament de Salut de Manises. I és que destaquen com a prioritat la qualitat, la formació, la carrera i el desenvolupament professional dels treballadors.

Pujar