30 de setembre de 2020 30/9/20

El tramvia compleix 25 anys a València

El tramvia compleix 25 anys a València - (foto 1)
  • El 21 de maig de 1994 València va ser la primera ciutat espanyola a recuperar aquest mitjà de transport després d'anys en desús

El tramvia de la ciutat de València que gestiona Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) compleix aquest dimarts 25 anys en servei. En aquest quart de segle han sigut més de 155 milions els viatgers i viatgeres registrats en aquest mitjà de transport, integrat en la xarxa de Metrovalencia i que, en l'actualitat, arriba també a les poblacions de Burjassot i Paterna.

El 21 de maig de 1994, amb l'obertura de la Línia 4 del tramvia de València, es va recuperar un sistema de transport públic que, des de finals del segle XIX fins a 1970, havia vertebrat la ciutat i articulat la vida quotidiana de la seua ciutadania.

Amb la recuperació d'aquest mitjà de transport per part de la Generalitat, València es convertia en la primera ciutat espanyola a recuperar un sistema de tramvia, però modernitzat. Després va haver-hi altres ciutats que van apostar pel tramvia. La progressió ha sigut constant, fins al punt que les grans capitals com Madrid, Barcelona, Sevilla o Bilbao han apostat per aquest mitjà de transport.

Commemoració del 25 aniversari

Amb la finalitat de commemorar aquest aniversari FGV ha programat diferents activitats al llarg de les pròximes setmanes. La presentació del logo commemoratiu i un audiovisual són les primeres accions divulgatives. Les pròpies parades del tramvia serviran de suport per a recordar als viatgers aquests 25 anys en servei, incorporant el logo commemoratiu i panells informatius.

Una de les propostes previstes per FGV permetrà recuperar la senyalització original que el dissenyador Paco Bascuñán, mort en 2009, va elaborar per a la posada en servei del tramvia de València en 1994. Un total de 21 cartells dedicats a cadascuna de les 21 parades inicials del tramvia s'instal·laran de nou com a element de senyalització d'aquestes.

D'altra banda, l'estació de Benimaclet, principal punt d'enllaç i transbord del metre i el tramvia, acollirà una exposició retrospectiva sobre la implantació i evolució d'aquest mitjà de transport a la ciutat, integrat en la xarxa de Metrovalencia. La celebració d'aquests 25 anys es completarà amb altres actes de caràcter divulgatiu.

Del trenet al tramvia

L'origen de l'actual tramvia se situa en l'antic trenet, en servei fins a gener de 1990, i que incloïa a línia València al Grau i la connexió entre Pont d'Assot i Ademús. El nou traçat del tramvia es va dissenyar amb l'objectiu d'oferir un transport integrat en un nou entorn urbà, sense barreres arquitectòniques, més segur, sostenible i no contaminant. El 30 de setembre de 1991 van començar les obres del nou tramvia de València.

En el procés constructiu es van instal·lar 23.782 metres lineals de via, per als quals es van emprar 2.853.848 quilograms de carril. Es van instal·lar 1.272 punts de llum i 1.550 semàfors. La construcció del tramvia va permetre eliminar l'antic traçat del trenet, reurbanitzar les zones per les quals passava i eliminar nombrosos passos a nivell. Es tracta d'una obra d'urbanització sense precedents.

El nou tramvia ofereix més seguretat i es presenta com un mitjà de transport sostenible integrat en l'entorn urbà de la ciutat. La línia del tramvia es va inaugurar amb 9,8 quilòmetres de xarxa en via doble, d'ample mètric, amb sengles bucles de retorn disposats en els seus extrems.

Les 21 parades disposaven d'andanes de 60 metres de longitud, incloent les rampes d'accés pels extrems. En aquests 25 anys la xarxa tramviària ha evolucionat fins a comptar amb tres línies en servei: Línia 4 (Mas del Rosari/Doctor Lluch), 6 (Tossal del Rei/Marítim Serradora) i 8 (Marítim-Serradora/Marina Reial Joan Carles I). L'explotació actual suma 20 quilòmetres i 43 parades repartides pels municipis de València (32), Burjassot (6) i Paterna (5).

Actualment, les línies tramviàries compten amb 44 unitats en servei, 25 d'elles són les que van començar a funcionar durant la seua posada en servei i han sigut sotmeses a un procés de renovació integral. En 2007 amb la posada en marxa de les actuals Línies 6 i 8, FGV va incorporar 19 tramvies més.

Pujar