elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els reptes dels governs provincials segons Jorge Rodríguez

Els reptes dels governs provincials segons Jorge Rodríguez

    Un major coneixement, un canvi de paradigma i un nou repartiment competencial que acabe amb el "galimaties" institucional que presenta a les diputacions com a eix de les duplicitats i, per tant, les administracions "prescindibles" en l'organigrama estatal. Són els grans reptes dels governs provincials, segons ha considerat el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, en el marc de la segona Conferència de Presidents Provincials, que ha tingut lloc a Badajoz.

    Sobre la base de l'equilibri entre territoris i el dret a viure on cada ciutadà decidisca, Rodríguez té clar que, per davant del nom de la institució que gestione aquests recursos d'origen estatal, és fonamental que existisca eixe ens que garantisca els serveis bàsics als municipis, especialment als de menys de 5.000 habitants. "Tant de bo el problema d'Espanya foren només les diputacions, però per desgràcia l'absurd del repartiment competencial és molt més ampli".

    El màxim responsable de la Diputació de València ha exposat la seua visió del futur d'aquests governs intermedis en presència dels dirigents de les diputacions, cabildos i consells insulars d'Espanya, reunits en la Diputació de Badajoz. Una visió que passa per un "progressiu traspàs de competències" i en últim terme per una reforma constitucional que "determine de forma clara les responsabilitats i funcions de cadascuna de les institucions del país".

    En paral·lel a eixos canvis que requereixen un quòrum polític que en l'actualitat és complicat aconseguir, Jorge Rodríguez remet a eixos reptes exposats a Badajoz. En primer lloc, l'esforç per donar a conéixer als ciutadans "els serveis que presten les diputacions i a qui arriben, ja que és difícil que ens vulguen si no ens coneixen", assegura el president.

    La segona qüestió que apunta Rodríguez és el canvi de paradigma en la gestió d'aquests governs provincials, que en el cas de la Diputació de València s'ha posat de manifest amb la introducció de "criteris objectius en els plans provincials que han acabat amb la llosa del caciquisme". L'aposta és seguir treballant per una administració "cada vegada més clara, transparent i objectiva" i "superar com més prompte millor la hipoteca reputacional que ens impedeix avançar al ritme que volguérem".

    El tercer dels reptes passa pel nou repartiment competencial que reivindica Jorge Rodríguez, una estratègia a nivell estatal que ha de resoldre el "galimaties" en la gestió de les diferents institucions i evitar "absurds" com que un xicotet tram de carretera depenga de quatre administracions diferents. En aquesta línia, proposa Rodríguez que les diputacions han de prestar "menys serveis a grans ciutats i més als municipis, especialment els xicotets".

    El president de la Diputació afig un quart repte, enfocat a la interacció dels responsables dels governs provincials amb els seus partits: "moltes vegades, els candidats destaquen en les campanyes electorals el paper d'aquestes institucions, però hem d'alçar la veu i aconseguir que el paper de les diputacions i la seua importància per als municipis estiga present en els òrgans de decisió dels partits, de forma periòdica".

    Pujar