elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un recorregut per les joies botàniques de Vilamarxant

Un recorregut per les joies botàniques de Vilamarxant
    MÉS FOTOS
    Un recorregut per les joies botàniques de Vilamarxant - (foto 2)
    Un recorregut per les joies botàniques de Vilamarxant - (foto 3)
    Un recorregut per les joies botàniques de Vilamarxant - (foto 4)
    Un recorregut per les joies botàniques de Vilamarxant - (foto 5)
    Un recorregut per les joies botàniques de Vilamarxant - (foto 6)
    Un recorregut per les joies botàniques de Vilamarxant - (foto 7)
    Un recorregut per les joies botàniques de Vilamarxant - (foto 8)

    El Centre de visitants del Parc Natural del Túria, popularment conegut com la Casa de Fusta, acull des d'este cap de setmana l'exposició "Les plantes del nostre poble". Es tracta d'una mostra organitzada per la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilamarxant i pel Parc Natural del Túria que explica de forma didàctica, amb panells informatius i fotografies, la flora i els ecosistemes propis de Vilamarxant i dels seus espais naturals.

    A la inauguració van assistir el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Fran Quesada; el diputat a les Corts Valencianes i veí de Vilamarxant, Juan Ponce; el director del parc, Antonio Ballester; el segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vilamarxant, Eliseo Sanz; el regidor de Medi Ambient, Manolo Bernad; i Ciro Ferrer i Salvador Bonet, representants del Partit Popular de Vilamarxant i de Vilamarxant Junts Podrem. A tots va agrair la seua assistència el primer tinent d'alcalde del consistori, Voro Golfe, qui va ser l'encarregat d'obrir l'acte i va excusar l'absència de l'alcalde, Jesús Montesinos pel "més que justificat motiu de conciliació familiar".

    Voro Golfe també va tindre especials paraules d'agraïment a "totes les persones que han pensat, elaborat i treballat en esta mostra, sobretot, als seus autors Aurelio Peña i José Quiles".

    La informació de l'exposició s'estructura a través de 50 fotografies i de cinc panells explicatius i visuals dels ecosistemes de Vilamarxant, com ara les espècies que hi ha a les zones rocoses de "les Rodanes", el matoll o la flora pròpia de ribera.

    Una riquesa botànica que fa de Vilamarxant un espai únic. Com assenyalava Fran Quesada, "és un orgull poder disposar d'un parc natural emblemàtic com el del Túria".

    El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic també va anunciar que "des de la Conselleria s'han fet els tràmits oportuns perquè este espai tinga el pes específic que mereix, ja que és l'únic parc natural de la Comunitat Valenciana que rep més d'un milió de visites a l'any". També va donar l'enhorabona als responsables de la mostra per "la important tasca divulgativa que s'aconseguirà amb ella".

    En la mateixa línia, el diputat Juan Ponce va "felicitar l'equip de govern municipal per tornar al Centre de visitants del Parc Natural del Túria el seu ús original, el de ser un indret on es difonen els valors de la natura de Vilamarxant al veïnat i visitants". També va destacar el treball dels autors de la mostra i, en general, "de totes les persones que desenvolupen, de forma altruista, treballs mediambientals per conservar i difondre el valor d'allò que cal protegir".

    Per la seua banda, Manolo Bernad va destacar que "l'objectiu de l'Ajuntament de Vilamarxant amb esta exposició és doble: per una banda posar la informació botànica que hi ha als nostres paratges a l'abast de totes i de tots, siguen o no entesos en esta matèria; i per una altra, continuar impulsant l'espai de la Casa de Fusta com a un centre d'interpretació, amb contingut vinculat a la natura". "Per això", afirmava el regidor, "les seues portes estan i estaran obertes tots els dies amb esta mostra, amb altres exposicions anteriors, i amb xarrades, activitats i esdeveniments que posen en valor el nostre entorn natural".

    El contingut de l'exposició

    L'exposició comença amb un panell que explica perquè Vilamarxant té una singularitat botànica de la qual no disposen altres entorns naturals de la Comunitat Valenciana. En ell, s'explica que la flora del Parc Natural del Túria és molt singular pels seus espais diversos que van des de roques calcàries fins a plantes de ribera.

    "Ens envolta una biodiversitat tremenda i, a més, a prop d'una gran ciutat com és València i a una zona molt poblada i industrialitzada; amb tot, trobem autèntiques joies botàniques", remarcava el biòleg i autor de la mostra Aurelio Peña. "Continuament trobem noves subespècies i plantes amb diferències importants. Per això, hem volgut ressaltar amb fotografies eixa singularitat, amb una gran quantitat d'espècies rares, amenaçades o endèmiques, que són aquelles que no hi ha a cap altre lloc o que són molt escasses fora del Parc Natural del Túria", continuava.

    Moltes d'elles, estan fotografiades i ocupen tres de les parets de la Casa de Fusta perquè el públic les identifique amb claredat i, després, siga capaç de descobrir-les al seu entorn natural.

    A més d'este primer panell, hi ha tres més amb els ecosistemes propis del Parc Natural i les plantes associades a cadascun. També hi ha un panell dedicat a les tres microreserves del Paratge Natural Municipal "les Rodanes", a l'alt de la Rodana Gran, al Racó de Zamora i al Massís, amb 14 espècies endèmiques d'especial protecció que han generat una xarxa única a Europa.

    Totes i tots els assistents van valorar el gran treball elaborat pel fotògraf José Quiles que és qui, amb les seues imatges, il·lustra l'exposició. Ell declarava "sentir-se impactat i molt orgullós de veure el resultat de les seues instantànies".

    Després de les explicacions pertinents, les i els assistents van visitar la mostra, i l'acte finalitzava amb una 'picaeta' i moments de debat i xarrada, tant entre els experts com entre aquells que sentien curiositat per conéixer més a fons perquè Vilamarxant és un dels pulmons verds del Camp de Túria i de la Comunitat Valenciana.

    Horari de visites

    L'exposició "Les plantes del nostre poble" pot visitar-se fins al 27 de maig, de dilluns a diumenge, de 9 a 13.30 h al Centre de Visitants del Parc Natural del Túria. Al voltant de la seua temàtica, hi ha programades xarrades sobre plantes medicinals, música relacionada amb la natura o artesania, de les quals s'informarà en les pròximes setmanes.

    Pujar