elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Raúl Martínez Ruíz, artista faller ‘’Una obra d'art ha de generar debat’’

Raúl Martínez Ruíz, artista faller ‘’Una obra d'art ha de generar debat’’
  • Entrevistem aquest reconegut artista faller, les obres del qual se central principalment en temes amb caràcter social i solidari de manera innovadora

MÉS FOTOS
Raúl Martínez Ruíz, artista faller ‘’Una obra d'art ha de generar debat’’ - (foto 2)
Raúl Martínez Ruíz, artista faller ‘’Una obra d'art ha de generar debat’’ - (foto 3)

Raúl Martínez és un artista faller de tercera generació ja que l'ofici li ve de família. Actualment treballa al costat del seu pare Rafael Martínez en l'Estudi Chuky i és conegut pel seu estil innovador que sobrepassa les barreres de la realitat i és l'únic artista faller que Junta Central Fallera va premiar amb un guardó extraordinari per la seua carrera amb falles de caràcter social i solidari.

Com és el treball de l'artista faller?

Per a mi l'art faller és una cosa que he mamat des de casa. Sempre ho he vist com una manera de contar històries de manera accessible i popular. Entres en un taller i t'adones que pots ser més tu i comptar les coses que a tu t'interessa dir triant la manera de com dir-les per a impactar a la gent. Aquesta llibertat artística és el que m'agrada de l'ofici i per a mi això és ser artista faller.

Volies dedicar-te a aquest ofici des de xicotet?

No exactament. Sempre m'he dedicat a l'art, he dibuixat i buscat la meua manera de contar el que volia fer, a través del comic o la il·lustració. Però al final em vaig adonar que les falles són una manera molt fanfarrona de comptar les coses.

Quan va començar la teua trajectòria?

En el 2000 és quan vaig començar a fer falles amb signatura pròpia, però aquelles van ser més primerizas. Amb els anys he anat canviant, no et dic si a millor o pitjor, però he buscat noves estètiques i aprés de molta gent. Depenent de l'etapa he tingut un estil o un altre. Dins del món de les falles et vas fent un lloc quan tens un segell recognoscible.

Tens un estil molt innovador, és cosa teua o va ser una cosa que demanava el món faller?

Realment ha sigut tot de manera autodidacta, sempre he tingut dues línies principals de treball en la meua carrera: les falles més convencionals i caricaturesques i, d'altra banda, un vessant de falles que anomenaren la intenció i parlaren sobretot de temes socials i amb una aportació social. Sempre he buscat la innovació, quan es va poder començar a escanejar objectes o persones, jo vaig començar a fer-ho. Quan va començar a moure's el tema del 3D en digital, fa anys, també em vaig unir. I després ja, amb coses com les d'enguany, on hem fet ja un ninot amb realitat augmentada que s'ha plantat. És una cosa que s'ha vist en altres camps de l'art, però en el món de les falles no s'havia vist.

El món faller té cabuda dins del multivers?

Té possibilitats. Les limitacions són el temps i el pressupost. Algunes tecnologies són capdavanteres i de cost elevat, però amb el pas dels anys això es va relaxant. El *ninot digital té un cost que, encara que no el semble, té més cost que el ninot tradicional, la part digital sempre té un cost important.

Tens un estil molt personal i tractes temes sensibles té bon acolliment en la societat fallera o has rebut crítiques?

Aquests projectes tenen una certa càrrega polèmica, però, certament busquem una certa provocació perquè una vegada et crida l'atenció lliges el missatge. L'objectiu és conscienciar i mostrar aquestes realitats, per això utilitzem aquestes noves estètiques, com per exemple l'hiperrealisme que estem usant ara amb l'escanejat de les persones reals, això ho converteix en alguna cosa més que una simple figura. Tot aquest treball s'ha anat reconeixent al llarg dels anys, l'any passat em van guardonar amb el premi Lambda per fer una falla amb la temàtica de la transsexualitat. És un tema que fins fa un parell d'anys no es parlava tan obertament, al final les falles són una cosa social i popular i van a l'una de la societat.

Hi ha de tot, crítiques i lloances. Amb el temps són més lloances que crítiques, però al final és una obra d'art i ha de generar debat. El dolent seriosa que creares alguna cosa i no generara debat. Al final se m'ha reconegut el treball i si que he estat en el focus quan es parla d'aquests temes. Soc una mica referent però també referenciat. Molts artistes segueixen el meu deixant.

Has rebut diversos premis al llarg de la teua carrera, però, quin ha sigut el més especial o el que més il·lusió t'ha fet i quin t'agradaria guanyar?

Com he comentat abans, l'any passat vaig guanyar el premi Lambda, que va ser molt especial, però els premis Caliu em fan molta il·lusió. També m'agraden molt els premis d'Enginy i Gracia. Es tracta de 3 premis que donen dins de cada secció enfocats a les 3 falles més enginyoses. Són uns premis secundaris, però en el meu cas m'agraden molt i intent jugar alguna carta per a poder guanyar algun.

La crisi del COVID va afectar molt al món faller i les seues festes, S'ha notat la recuperació quant a l'últim any?

Enguany ja és un exercici normal. És la primera vegada que es plantarà després del virus en les dates que toquen, bé i sense restriccions. És prompte per a parlar de recuperació, jo crec que necessitarem altres 2 anys més per a recuperar-nos realment. El que és clar és que l'impacte que ha tingut ha sigut molt fort. Els tallers que es dediquen únicament a fer falles s'han quedat molt tocats i molt personal ja no treballa, fins i tot alguns tallers han tancat. Però hi ha iniciatives que busquen ajudar en això, per exemple, regalaunninot.com és una pàgina web on es venen ninots personalitzats. Hi ha empreses que contracten artistes fallers per a attrezzo.

Que encàrrecs tenen previstos per a aquest 2023? Hi haurà alguna sorpresa?

És una mica incògnita, però en general sempre tinc la mateixa quantitat de treball, la qual cosa ha canviat és el tipus de treball. El temps m'ha permés poder triar treballs més en sintonia amb el social. Abans poques comissions apostaven per aquesta mena de projecte, però ara pràcticament la meitat dels projectes busquen això.

Quant a sorpreses hi ha especialment 3 falles que crec que cal visitar. La primera és la Falla de l'L'Alguer titulada #Sorolla23 que està dedicada a l'Any Sorolla brindada completament a l'artista amb escenes reinterpretades dels seus quadres, però com amb accents de coses de l'actualitat.

Una altra falla és la Falla García Lorca Oltà, on hem creat la falla Pit que tracta el càncer de mama. És pura conscienciació del procés al qual se sotmeten les persones que pateixen aquest càncer i està inspirat en una fallera que va passar pel càncer de mama i es va prestar a fer-se un escàner per a poder fer el ninot.

Finalment, valdria la pena destacar la Falla Palleter Erudit Orellana. En aquesta parlem sobre la història LGTBIQ+ a València, posant el focus en el travestisme valencià. Aquesta falla compta amb el ninot de realitat augmentada, però també té la peculiaritat de comptar amb una zona on et podràs ficar dins d'un espai virtual literalment dins de la falla. I la rematada de la falla és Liz Dust, la drag Queen valenciana, completament nua. La veritat és que és una peça molt bonica i elegant i queda molt normalitzada.

Abans has dit que hi ha diferents eres en el teu estil, Com definiries l'era en la qual et trobes ara mateix?

Ara estic en una fase de compromís amb les falles socials, però també estic molt compromés en la labor de fer costat al sector professional faller, sobretot des de la pandèmia. Tinc diverses iniciatives, una d'elles és valuahub.com, des d'on es busquen opcions laborals fora del món de les falles per a portar als tallers. Busquem activament opcions perquè els tallers puguen tindre més fonts d'ingressos a part de les falles per a poder mantindre's i créixer. Diria que aqueixa és la meua fase actual, el suport al sector i als companys.

Emocionat per les pròximes falles?

Si, molt! Tinc moltes ganes de plantar perquè són les primeres falles normals en 3 anys, així que s'agafen amb ganes de planta i tornar a començar ja a tindre una normalitat total.

Pujar