elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Rafelcofer avança en l'eliminació de barreres arquitectòniques del nucli urbà

Rafelcofer avança en l'eliminació de barreres arquitectòniques del nucli urbà

    L'Ajuntament de Rafelcofer donarà enguany un pas més en l'eliminació de barreres arquitectòniques en el seu centre històric, gràcies a l'ajuda de 50.000 euros concedida per la Diputació de València per a dur a terme la tercera fase de les obres en el carrer Xiquet i el seu entorn. En concret, aquesta tercera fase del projecte se centrarà a millorar l'accés des d'aquesta via a la plaça de l'Església, àrea que a més, amb l'eliminació de les voreres i la renovació del paviment, passarà a ser per als vianants.

    Tal com ha explicat l'alcaldessa de Rafelcofer, Irene Furió, l'objectiu de l'actuació és millorar la transitabilidad d'una de les zones de major afluència del municipi, com és la plaça de l'Església, l'estat de la qual del paviment i de les voreres ha provocat ja en vàries ocasiones ensopegades i caigudes. “No cal oblidar que dels 1.400 habitants de Rafelcofer molts són persones les dificultats de les quals de mobilitat són sensiblement inferiors a les d'una persona jove, i tenint en compte que la plaça de l'Església és un lloc molt freqüentat, era convenient dur a terme una actuació que eliminara qualsevol tipus de barrera arquitectònica”, ha declarat la primera edil.

    Paral·lelament, l'obra servirà per a dur a terme, en col·laboració amb Aguas de València, una revisió de la xarxa de distribució d'aigua potable i sanejament del centre de Rafelcofer, que data dels anys 60. Segons ha detallat Irene Furió, “les canonades són ja molt antigues, la qual cosa no solament provoca en moltes ocasions escapoleixes i fallades en la xarxa que requereixen de constants reparacions, sinó que a més estan fetes amb materials que ara són considerats contaminants i per tant urgeix canviar-les”. I és que si la millora de l'accessibilitat dels carrers i places del municipi és un objectiu prioritari per a l'Ajuntament de Rafelcofer, que també té previst enguany dur a terme la peatonalització d'altres dues vies amb càrrec al Pla Provincial d'Obres i Serveis (PPOS), a més d'ampliar les voreres i rebaixar vorades en el Camí de Xàtiva a l'altura del col·legi, la revisió de les xarxes de subministraments també és una qüestió de primer ordre en l'agenda municipal.

    En aquest sentit, l'alcaldessa ha anunciat que per a enguany es va dur a terme una auditoria de la xarxa elèctrica en tot el terme municipal, per a detectar totes les deficiències i procedir al seu arranjament; es va a revisar el clavegueram de tot el Camí de Xàtiva, també amb càrrec als plans provincials d'ajudes; i que, en última instància, es van a aprofitar totes aquelles obres que impliquen alçar voreres o calçada per a millorar les xarxes de sanejament i distribució d'aigua. “Sabem que aquest tipus d'actuacions són molt menys visibles per a la ciutadania que les que es dediquen a crear noves infraestructures o a embellir carrers i voreres, però són també molt necessàries, ja que estem parlant de subministraments bàsics, com la llum o l'aigua i dels sistemes d'evacuació que garanteixen la salubritat dels nostres carrers”, ha declarat Irene Furió.

    Una opinió que comparteix el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, qui recorda que la falta d'inversió en aquestes xarxes públiques durant anys és el que fa que molts municipis expliquen ara amb sistemes molt deteriorats que necessiten de majors inversions per a solucionar-los. “Amb el canvi de criteri en els plans provincials i l'augment de la seua dotació pressupostària –ha dit el president– cercàvem precisament que els municipis comptaren amb una major disponibilitat econòmica perquè pogueren planificar les seues inversions a llarg termini i, en el cas que ho necessitaren, pogueren abordar aquest tipus d'obres sense haver de renunciar a actuacions destinades, per exemple, a crear nou equipament que, per descomptat, també són necessàries per als veïns i veïnes”.

    Pujar