elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més de 600 persones de la província de València se sensibilitzen al voltant de la Cultura de la Pau

Més de 600 persones de la província de València se sensibilitzen al voltant de la Cultura de la Pau
  • El projecte “València per la Pau” del Fons Valencià per la Solidaritat, cofinançat per la Diputació de València, ha apropat l’ODS 16 a 7 municipis valencians

MÉS FOTOS
Més de 600 persones de la província de València se sensibilitzen al voltant de la Cultura de la Pau - (foto 2)
Més de 600 persones de la província de València se sensibilitzen al voltant de la Cultura de la Pau - (foto 3)
Més de 600 persones de la província de València se sensibilitzen al voltant de la Cultura de la Pau - (foto 4)

Un total de 7 municipis de la província de València (Canals, Catarroja, Castelló de Rugat, Gandia, l’Olleria, Paiporta i Polinyà del Xúquer) han acollit les diferents activitats basades en la Cultura de la Pau i la No-Violència de la primera edició del projecte “València per la Pau”, desenvolupat pel Fons Valencià per la Solidaritat i cofinançat per la Diputació de València, sent l’objectiu d’aquest projecte acostar l’ODS número 16 (Pau, Justícia i Institucions Sòlides) a la població de les localitats participants, conscienciant al voltant de la construcció de societats pacífiques, justes i amb institucions democràtiques que respecten les llibertats i els Drets Humans.

“València per la Pau” ha comptat amb un total de 3 activitats, a través de les quals s’han beneficiat un total de 617 persones: cinefòrum municipal; tallers didàctics de conscienciació a centres educatius; i un seminari al voltant de la Cultura de la Pau. Pel que fa al cinefòrum municipal, s’ha projectat el documental d’investigació “Els Fils del Tauler”, sensibilitzant a 121 persones de tots els municipis participants sobre les causes i conseqüències que generen els conflictes bèl·lics, comptant també amb un espai per a la reflexió, posterior a la projecció, amb la participació de Josep Gayà, director del documental; de protagonistes del documental, en concret de Claudia Garcia Giraldo, refugiada colombiana, i Lemadla Kori, refugiada saharaui; així com del públic assistent.

Respecte als tallers dirigits a centres educatius, aquests han comptat amb dos sessions: per una banda s’han treballat conceptes relacionats amb la Cultura de la Pau, la No-Violència i la prevenció de conflictes, l’educació intercultural i la construcció de la Pau, i per altra banda s’ha projectat el documental “Els Fils del Tauler”, on joves s’han sensibilitzat i han reflexionat al voltant dels conflictes bèl·lics. Aquests tallers han beneficiat a un total de 441 alumnes del CMFPA de Canals, l’IES Sivera Font de Canals, l’IES Manuel Sanchis Guarner de Castelló de Rugat, l’EPA Font Nova de l’Olleria i al CEIP L’Alcocera de Polinyà del Xúquer.

Pel que fa a la jornada formativa que va donar inici al projecte “València per la Pau”, la qual es va celebrar a Gandia amb el visionat del documental “Els Fils del Tauler” i la posterior reflexió col·lectiva, i on també van participar ponents com Jesús A. Núñez Villaverde, Codirector de l’Institut sobre Conflictes i Acció Humanitària, o Federico Mayor Zaragoza, President de la Fundació Cultura de la Pau i Es Director General de la UNESCO, es van sensibilitzar un total de 55 persones polítiques i tècnics municipals. Aquest seminari va tractar diferents conceptes i punts de vista al voltant de la Cultura de la Pau, així com els reptes pendents per a la prevenció de conflictes.

Pel que respecta a la valoració del projecte, Verònica Ferri, Vicepresidenta del Fons Valencià i Regidora de Benestar Social a l’Ajuntament de Canals ha recalcat “l’elevada incidència que el projecte ha tingut sobre la població dels municipis participants, educant a centenars de valencians i valencianes al voltant de qüestions d’elevada envergadura en el context actual i futur com els ODS i la Cultura de la Pau”. A més, Ferri ha destacat “la força que hi té el municipalisme valencià soci del Fons i la descentralització a l’hora de treballar pels objectius comuns propis de l’entitat”. Per la seua banda, Mentxu Balaguer, Diputada de Cooperació Internacional de la Diputació de València ha incidit “en la importància de col·laborar entre diferents administracions i entitats per fer més eficaços i eficients el desenvolupament de diferents projectes”, concretant que “amb “València per la Pau” s’ha obert el camí cap a una territorialització i vertebració de la Cultura de la Pau, sent aquesta la base de la democràcia i, per tant, de la convivència”.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació municipalista valenciana de cooperació internacional al desenvolupament

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 124 entitats locals valencianes sòcies (115 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència.

La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol•licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

Pujar