elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Museu de Prehistòria de la Diputació de València dona suport a les reivindicacions dels viticultors en la Bastida de les Alcusses

El Museu de Prehistòria de la Diputació de València dona suport a les reivindicacions dels viticultors en la Bastida de les Alcusses
  • El paisatge amenaçat per les alteracions projectades al territori afectaria la visita d'unes 15.000 persones anuals al jaciment

  • Dècades de treball fent arqueologia, recuperant patrimoni i apostant pels recursos culturals, turístics i socials es veuen amenaçats

El Museu de Prehistòria de la Diputació de València va participar en la jornada en defensa del territori de les conegudes com Terres dels Alforins. L'acte, organitzat per la Societat de Viticultors i Productors de Terres dels Alforins, és part de la mobilització ciutadana davant diversos projectes de parcs solars i línies d'alta tensió que amenacen la conservació del paisatge actual als municipis de Moixent, Fontanars i la Font de la Figuera.

La preocupació existent davant els projectes de construcció, d'una banda, de parcs solars amb extensions d'unes 500 hectàrees i, d'altra, de la línia elèctrica d'alta tensió des d'Almansa fins Montesa, va motivar la jornada que va comptar amb la presència del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer; els alcaldes de Moixent, Fontanars dels Alforins i La Font de la Figuera; els representants de la Societat de Viticultors i Productors de Terres dels Alforins; Cosme Gutiérrez, president de la DO València; i Xavi Pascual, director del Patronat Provincial de Turisme de València. Des del Museu de Prehistòria varen estar presents la directora, María Jesús de Pedro, i el conservador Jaime Vives-Ferrándiz.

Des de la Bastida de les Alcusses es varen pronunciar parlaments i mostres de suport a les mobilitzacions enfront dels projectes esmentats. L'elecció d'este lloc patrimonial tan singular es justificava per la forta càrrega històrica que té i pel fet de ser un dels jaciments ibèrics més emblemàtics i coneguts, alhora que estimat, de les terres valencianes.

Davant del mirador del jaciment on s'han succeït els parlaments contemplem hui en dia una successió de serres i valls amb extensos espais oberts que formen un espectacular paisatge ocupat des de la prehistòria. El coneixement històric, la riquesa de jaciments arqueològics i l'harmonia amb el territori dels recursos patrimonials són alguns dels valors que la directora del Museu de Prehistòria ha posat de manifest a l'acte. De fet, Fontanars, Moixent i La Font de la Figuera compten amb testimonis de poblament des del període neolític, fa més de sis mil anys.

Destaquen les pintures d'art rupestre al Bosquet de Moixent, les coves d'enterrament calcolític de la Cova Santa i Cova del Frare a la Font de la Figuera, els poblats de l'Edat del Bronze de l'Altet de Palau i Cabeçoles, el Fossino, i sobretot l'empremta deixada pel poblament d'època ibèrica amb un nombrós conjunt de nuclis urbans construits en altura i vessants dels relleus: La Mola de Torró, La Cervera i El Frare de la Font de la Figuera; El Castellaret de Fontanars; El Castellaret i la Bastida de les Alcusses de Moixent i necròpolis com la de Corral de Saus de Moixent. Val a dir que les investigacions arqueològiques a la Bastida de les Alcusses i a la Cervera han permés identificar el conreu de la vinya i el consum de vi a estes terres ja des dels segles V i IV aC.

Des del Museu de Prehistòria de la Diputació de València es compartix la preocupació per l'equilibri del paisatge que coneguem, a hores d'ara amenaçat per uns projectes que poden provocar un alt cost mediambiental, patrimonial i històric. La defensa del territori es fa, a més a més, considerant el treball i l'esforç que s'ha invertit durant dècades a la consecució d'un projecte de difusió patrimonial singular, transversal i sostenible, desenvolupat al jaciment de la Bastida de les Alcusses.

El jaciment és visitat per unes 15.000 persones anuals, que gaudixen d'un patrimoni excepcional en un entorn natural modelat per l'acció humana des de fa mil·lennis. La projecció al territori dels visitants al jaciment s'articula amb visites als cellers i a altres recursos locals de manera que es fa compatible el fet de gaudir del coneixement de les restes del passat i influir en la dinamització del turisme i de l'economia local.

Pujar